„La vita è bella!“ Ce îi atrage în frumoasa Italie pe Strutinsky, Săvulescu, Bica și alte persoane căutate în România?
„La vita è bella!“: Ce îi atrage în frumoasa Italie pe Strutinsky, Săvulescu, Bica și alte persoane căutate
13 May, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
3450
Marime text
- După Alina Bica, Dragoș Săvulescu și fostul ofițer SRI Daniel Dragomir, și omul de afaceri din Constanța a ajuns în atenția magistraților din Italia.
- Dat în urmărire națională încă din luna iulie 2020, pentru executarea mandatului nr. 1310 emis pe 6 iulie 2020 de Tribunalul Constanța, Sorin Strutinsky s-a predat autorităților judiciare din Italia, la data de 23 martie 2021.
- Dragoș Săvulescu, la rândul său condamnat cu executare în România, în Dosarul Retrocedărilor, a beneficiat în Italia de schimbarea pedepsei într-una cu suspendare, urmând să fie executată în libertate.
- Cererea de extrădare a lui Sorin Strutinsky va fi analizată de judecătorii italieni la sfârșitul lunii mai.
Cunoscutul om de afaceri din Constanța, Sorin Strutinsky, ce a fost condamnat definitiv la zece ani și opt luni de închisoare, pare să calce pe urmele deja urmate de alți români cunoscuți condamnați cu executare la noi în țară.
Astfel, după Alina Bica, Dragoș Săvulescu și fostul ofițer SRI Daniel Dragomir, și omul de afaceri din Constanța a ajuns în atenția magistraților din Italia.
Și totuși, care este motivul pentru care persoanele condamnate cu executare în România aleg să se predea în Italia?!
Dat în urmărire națională încă din luna iulie 2020, pentru executarea mandatului nr. 1310 emis pe 6 iulie 2020 de Tribunalul Constanța, Sorin Strutinsky s-a predat autorităților judiciare din Italia, la data de 23 martie 2021.
Cererea de extrădare pe numele său va fi analizată la finele acestei luni de judecătorii italieni, iar până atunci, Sorin Strutinsky se află în arest la domiciliu.
După cum se arată în secțiunea „Persoane urmărite“, de pe site-ul oficial al Poliției Române, omul de afaceri este „condamnat 10 ani și 8 luni pentru comiterea infracțiunilor de trafic de influență în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnatură privată, spălare a banilor în formă continuată, conform mandatului de executare cu nr. 1310 emis la data de 06.07.2020 de catre Tribunalul Constanța“.
Așa cum arătam în edițiile anterioare, avocatul Marius Mocanu, reprezentantul legal din România al lui Sorin Strutinsky, a precizat, pentru ZIUA de Constanța, că acesta „s-a predat de bunăvoie autorităților din Italia, în data de 23 martie 2021, și a fost plasat în arest la domiciliu până la soluționarea cererii de extrădare“.
Cazul Dragoș Săvulescu
După cum precizam anterior, Sorin Strutinsky nu este singura persoană al cărei nume se leagă de cel al fostului primar Radu Mazăre, care a găsit de cuviință să se predea autorităților judiciare din Italia, fiind condmanat definitiv la o pedeapsă cu închisoarea, în țară.La rândul său, Dragoș Săvulescu, a fost condamnat în țară la o pedeapsă definitivă de cinci ani de detenție, în Dosarul Retrocedărilor din Constanța, cauză în care fostul primar Mazăre a primit nouă ani de închisoare.
Dat în urmărire națională, Săvulescu s-a predat autorităților judiciare din Italia la începutul anului 2020, iar ulterior, instanțele italiene au decis ca acesta să execute pedeapsa acolo și au schimbat, totodată, regimul acesteia, din pedeapsă cu executare, în pedeapsă cu suspendare.
În prezent, acesta se află în continuare în Italia, în executarea pedepsei cu suspendare. Totuși, potrivit Hotărârii nr. 245/2020 a Curții de Apel București „pentru ca sentința pronunțată de Curtea de Apel din Napoli la data de 15.09.2020 sau ordonanța pronunțată la 13.10.2020 de Curtea de Apel din Napoli, Secția a VIII-a penală, Executări Penale, să producă efecte juridice în România, acestea ar fi trebuit recunoscute de instanțele românești conform dispozitiilor legii nr. 302/2004, lucru care nu a fost solicitat de contestatorul condamnat Săvulescu Emil Dragoș“.
Bica și Dragomir
În continuare, și fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, a fost găsită în Italia, fiind dată în urmărire pentru executarea unei pedepse cu închisoarea primită în România.În luna noiembrie 2020, Curtea de Apel din Bari a decis că aceasta poate executa în Italia pedeapsa de patru ani pe care o primise în țară.
Totodată, în luna februarie 2021, și fostul ofițer SRI Daniel Dragomir s-a predat în Italia, fiind condamnat la trei ani și zece luni de închisoare.
La momentul respectiv, Inspectoratul General al Poliției Române a anunțat că „în dimineața de 4 februarie 2021, Poliția Română a fost informată, prin Centrul de Cooperare Polițienească Internațională - Biroul Sirene, de către autoritățile italiene, că, în cursul zilei de ieri, un bărbat, de 42 de ani, urmărit la nivel internațional, s-a prezentat la o secție de poliție din Bari, însoțit de avocatul ales“.
În continuare, polițiștii au mai spus că „acesta a fost dus în Penitenciarul din Bari, în așteptarea prezentării în fața instanței de judecată, pentru validarea mandatului european de arestare emis de Tribunalul București. În baza datelor furnizate de autoritățile din Italia, a fost informată instanța de judecată din România, care a emis mandatul european de arestare, pentru a traduce și transmite acest mandat către instanța care va judeca și dispune asupra predării către România“.
Date fiind toate aceste aspecte, rămâne de văzut dacă autoritățile judiciare din Italia vor decide, și în cazul afaceristului constănțean, că acesta și-ar putea executa pedeapsa acolo.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Cum a părăsit țara apropiatul foștilor conducători ai Constanței:
Sorin Strutinsky, arestat la domiciliu în Italia, la nouă luni după condamnarea definitivă
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii