Lector universitar, arestat pentru mită, cere să fie pus în libertate!
Lector universitar, arestat pentru mită, cere să fie pus în libertate!Rudolf Cristian, lector universitar, doctor, în cadrul Universității „Babeș-Bolyai“ Cluj-Napoca - Centrul Universitar Reșița, arestat preventiv la cererea DNA cere să fie pus în libertate!
Rudolf Cristian a contestat mandatul de arestare emis pe numele său, contestația urmând să fie judecată de Curtea de Apel Timișoara!
Rudolf Cristian este acuzat de luare de mită, în formă continuată (25 de acte materiale).
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
În zilele de 11 respectiv 16 februarie 2023, suspectul Rudolf Cristian, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins de la 25 de masteranzi mai multe sume de bani, în legătură cu îndeplinirea unor acte contrare atribuțiilor lui de serviciu (promovarea pe nedrept a unui examen restant la disciplina ”Evoluția și dezvoltarea Uniunii Europene”) sau pentru îndeplinirea unor acte corespunzătoare atribuțiilor de serviciu de cadru didactic.
Concret, suspectul ar fi pretins de la fiecare masterand:
- 600 euro pentru promovarea examenului respectiv cu nota minimă,
- 1.200 euro pentru promovarea aceluiași examen cu nota maximă,
- 50.000 lei pentru cursurile de doctorat.
În contextul menționat mai sus, la data de 18 februarie 2023, suspectul Rudolf Cristian ar fi și primit sumele de 1.000 euro și 3.000 lei, iar în data de 20 februarie 2023 ar mai fi primit suma de 50.000 lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.
Suspectului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
La data de 21 februarie 2023, suspectul Rudolf Cristian urmează să fie prezentat Tribunalului Timiș cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție și din partea I.G.P.R. - Direcția de Operațiuni Speciale.
Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp