Liceu din judeţul Constanţa, dat în judecată pentru hărţuire morală şi neplata concediilor
Liceu din judeţul Constanţa, dat în judecată pentru hărţuire morală şi neplata concediilor
02 Oct, 2019 00:00
ZIUA de Constanta
13316
Marime text
O profesoară a dat în judecată liceul din judeţul Constanţa unde a fost director, pentru banii pe concediile neefectuate, solicitând, totodată, şi daune morale pentru neplata sumelor, dar şi pentru compensarea acţiunilor de mobbing îndreptate împotriva sa.
Concret, cadrul didactic s-a adresat Tribunalului Constanţa, unde a dat în judecată liceul în cadrul căruia şi-a desfăşurat o parte din activitate. Profesoara le-a cerut judecătorilor să oblige unitatea de învăţământ să îi achite contravaloarea concediului de odihnă neefectuat în natură, aferent perioadei efectiv lucrate în cadrul acestei unităţi şcolare, fiind vorba despre concediul pentru anii 2015, 2016 şi parţial pentru 2017.
Potrivit documentelor de pe site-ul www.rolii.ro, dascălul a argumentat faptul că a deţinut inclusiv funcţia de director al respectivei unităţi de învăţământ şi, din cauza activităţilor specifice, inclusiv a examenului de bacalaureat, a corigenţelor, a înscrierii şi pregătirii deschiderii noului an şcolar, nu a apucat să efectueze concediul de muncă la care avea dreptul.
Interesant este faptul că, în cererea de chemare în judecată, femeia a mai solicitat şi acordarea unor daune morale de 10.000 de lei, rezultate din refuzul nejustificat de achitare a sumelor cuvenite.
În hotărârea instanţei de judecată, document încărcat pe site-ul www.rolii.ro, se arată, legat de daunele morale, faptul că profesoara le-a justificat prin prisma faptului că ar fi fost hărţuită moral de către directorul unităţii şcolare pârâte. Mai exact, cadrul didactic a arătat că „inclusiv refuzul compensării în bani a concediului de odihnă neefectuat se încadrează în acţiunea de mobbing îndreptată împotriva sa, fiindu-i cauzat un prejudiciu moral“.
Ca o paranteză, potrivit normelor în vigoare, mobbing-ul reprezintă hărţuirea morală la locul de muncă. Astfel, profesoara a susţinut faptul că actele de hărţuire ce l-ar fi avut ca autor pe directorul unităţii şcolare au avut drept consecinţă „lezarea onoarei şi a reputaţiei sale“, potrivit www.rolii.ro.
De asemenea, aceasta a mai arătat în cererea de chemare în judecată faptul că a adus situaţia privind neplata concediului inclusiv la cunoştinţa Inspectoratului Teritorial de Muncă, ce a dispus achitarea sumelor restante, însă fără rezultat.
La rândul lor, reprezentanţii liceului respectiv au solicitat respingerea acţiunii intentate de profesoară, ca nefondată. Legat de pretinsul refuz de a-i acorda cadrului didactic contravaloarea concediilor neefectuate, reprezentanţii unităţii de învăţământ au susţinut faptul că bugetul aprobat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa pentru anul 2018 a fost insuficient, „sumele alocate fiind mai mici decât cheltuielile ce trebuiau suportate cu titlul de salarii“.
Nu s-a făcut dovada prejudiciului moral
Totuşi, după ce au analizat actele depuse la dosar, judecătorii Tribunalului Constanţa i-au dat dreptate, parţial, profesoarei. Astfel, în hotărârea judecătorească se arată faptul că situaţia financiară a liceului nu putea afecta dreptul profesoarei la plata banilor pentru concediul neefectuat, căci acest drept nu este condiţionat prin lege de existenţa resurselor materiale ale angajatorului.
Legat însă de daunele morale, judecătorii au apreciat că dascălul nu a adus dovezi care să susţină aceste acuzaţii, aşa încât simpla neplată a contravalorii concediului „nu poate forma convingerea instanţei în sensul existenţei unui prejudiciu moral“.
Aşadar, Tribunalul Constanţa a obligat liceul la acordarea sumelor cuvenite pentru concediul de odihnă neefectuat, nu şi la plata daunelor morale. Această hotărâre a fost atacată de către reprezentanţii unităţii de învăţământ, iar procesul a ajuns pe rolul Curţii de Apel Constanţa, unde încă se judecă.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii