Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
08:40 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liviu Dragnea așteptat la Tribunalul București! (RECHIZITORIU)

ro

01 Feb, 2022 10:25 2353 Marime text

 
Nicolae-Liviu Dragnea, fostul președinte al Camerei Deputaților și lider al PSD, este așteptat azi, 01 februarie 2022, la Tribunalul București!
 
Azi este programat un nou termen (în faza camerei preliminare) în dosarul în care Nicolae-Liviu Dragnea a fost trimis în judecată în dosarul vizitei sale în SUA, în 2017, la Ceremoniei de învestire a lui Donald Trump, fostul președintelui SUA.
 
În prezenta cauză, Liviu Dragnea este acuzat de trafic de influență (două fapte) și de folosirea influenței sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.
 
Oricare va fi decizia Tribunalului București, aceasta va putea fi contestată la Curtea de Apel București.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:
 
În perioada ianuarie 2017 - mai 2017, inculpatul Dragnea Nicolae-Liviu ar fi primit de la unul dintre oamenii de afaceri, foloase necuvenite pentru sine și pentru partid, constând în:
 
- Asigurarea accesului la evenimentele din cadrul Ceremoniei de învestire a președintelui SUA, din perioada 17 - 21 ianuarie 2017, desfășurate la Washington D.C (S.U.A), în baza unui pachet de beneficii în valoare de 250.000 dolari, acces obținut prin intermediul unui om politic și de afaceri american, vicepreședinte al Comitetului Prezidențial de Inaugurare, - asigurarea, cu ajutorul celorlalți doi oameni de afaceri, a unor servicii de lobby și consultanță politică în valoare de 30.000 USD, în favoarea partidului din care făcea parte.

 
„Banii respectivi ar fi fost plătiți, în luna mai 2017, de o societate offshore cu sediul în insulele Virgine Britanice și conturi bancare în Cipru, (controlată de omul de afaceri român cu ajutorul celorlalți doi oameni de afaceri)“, potrivit DNA.
 
„De asemenea, inculpatul Dragnea Nicolae-Liviu a mai acceptat de la același om de afaceri promisiunea unor foloase nepatrimoniale necuvenite constând în participarea, în perioada mai - iunie 2017, la două întâlniri (în final neconcretizate) cu înalți oficiali din SUA. În acest context, inculpatul Dragnea Nicolae-Liviu ar fi traficat, în favoarea omului de afaceri român, influența reală pe care o avea față de prim-ministrul și alți membri ai Guvernului României, promițându-i că îi va determina pe aceștia să îi asigure interesele de afaceri, în special din domeniul militar și al intelligence, pe care respectivul le avea în România“, se mai arată în ancheta procurorilor.
 
Tot în actul de sesizare a instanței se mai arată că „Liviu Dragnea a fost perceput public timp de doi ani și jumătate, în perioada decembrie 2016 - mai 2019 ca fiind cel mai influent politician român, prin puterea decizională și autoritatea de care s-a bucurat la nivelul executivului și cvasitotalității aparatului de stat din România“.
 
„Trebuie accentuat faptul că pentru orice politician, accesul la nivelul cel mai înalt al administrației americane reprezintă în sine un folos nepatrimonial de o consistență și calitate deosebite, fiind de notorietate faptul că valori precum credibilitatea sau recunoașterea internațională reprezintă atribute intrinseci ale personalității oricărui politician de succes. În concret, accesul și deschiderea la nivelul noii administrații prezidențiale americane presupuneau atât facilitarea unor întâlniri cu înalți oficiali americani, inclusiv cu președintele SUA, cât și crearea unui mecanism de comunicare și promovare și a Guvernului României prin intermediul unor lobby-ști și consultanți politici americani“, potrivit rechizitoriului.
 

Procurorii DNA arată că, în data de 18 ianuarie 2017, începând cu ora 21.00, Liviu Dragnea a participat la o cină privată organizată la un hotel din Washington. În cadrul acestui eveniment și-a făcut apariția (....), care s-a așezat la o masă din apropiere, după care s-a ridicat de la masa sa și s-a așezat la masa președintelui ales al SUA, cu care a discutat în continuare și pe care l-a rugat la un moment dat să îi salute pe oaspeții săi din România.
 
Imediat, lui Liviu Dragnea și (....) li s-a transmis că sunt invitați să ia loc la masa sa, iar aceștia au schimbat câteva replici de curtoazie cu președintele SUA, timp în care s-au efectuat și câteva fotografii care surprind momentul când Liviu Dragnea dă mâna cu Donald Trump.
 
La scurt timp, în data de 19 ianuarie 2017, pe contul de socializare Facebook deținut de Liviu Dragnea au fost postate fotografiile efectuate.
 
Tot în rechizitoriul DNA se mai precizează că „în perioada mai - octombrie 2017, inculpatul Dragnea Nicolae-Liviu și-ar fi folosit autoritatea și influența ce decurg din calitatea de președinte al unui partid politic față de inculpatul Dimitrescu Gheorghe, precum și față de alte două persoane, în scopul de a obține, în aceeași perioadă de timp, foloase necuvenite pentru sine și pentru partid, cu încălcarea dispozițiilor Legii nr. 334/2006 privind finanțarea partidelor politice, constând în servicii de lobby în valoare de 100.000 USD (din care 45.000 de euro ar fi fost achitați de inculpatul Dimitrescu Gheorghe)“.
 
„Serviciile respective ar fi fost prestate de o societate americană de lobby, pentru stabilirea și perfectarea unor vizite ale lui Dragnea Nicolae-Liviu cu înalți oficiali americani. În schimbul foloaselor primite de la Dimitrescu Gheorghe, în perioada iunie - iulie 2017, inculpatul Dragnea Nicolae-Liviu ar fi traficat în favoarea acestuia, influența reală pe care o avea asupra ministrului afacerilor externe, promițând că îl va determina pe înaltul demnitar să îl desemneze pe primul în funcția de consul general al României la Bonn, lucru care s-a și întâmplat“, potrivit DNA.
 
Rechizitoriul poate fi citit integral accesând secțiunea Documente.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii