Mai mulți părinți, în situații similare Ce decizie a luat Tribunalul Constanța în procesul în care o mămică se plânge legat de indemnizația pentru creșterea copilului
Mai mulți părinți, în situații similare: Ce decizie a luat Tribunalul Constanța în procesul în care o mămică
24 Dec, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
2091
Marime text
- Femeia se plângea de faptul că „s-a instituit un plafon care nu poate fi depășit indiferent de media veniturilor nete realizate de către contribuabili în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului“.
- Tribunalul a decis, la data de 22 decembrie 2020, să respingă acțiunea intentată în justiție de tânăra mămică.
- Cazul mămicii din Constanța ar putea privi mai mulți părinți, aflați în situații similare.
Femeia se plângea de faptul că „s-a instituit un plafon care nu poate fi depășit indiferent de media veniturilor nete realizate de către contribuabili în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului“.
Tribunalul a decis, la data de 22 decembrie 2020, să respingă acțiunea intentată în justiție de tânăra mămică.
Decizia nu este însă definitivă, ci poate fi atacată în recurs, la Curtea de Apel.
Așa cum precizam în edițiile anterioare, procesul ar putea privi mai mulți părinți, aflați într-o situație similară mămicii din Constanța.
În acest context, rămâne de văzut ce decizie va lua și Curtea de Apel Constanța, în situația în care se va declara recurs în cauză.
Disproporție existentă în unele cazuri
Concret, nemulțumirea mămicii din Constanța se leagă de faptul că „s-a instituit un plafon care nu poate fi depășit indiferent de media veniturilor nete realizate de către contribuabili în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului“.
După cum arătam în edițiile anterioare, în cererea de chemare în judecată, mămică din Constanța a explicat, prin avocații săi, că „oricare ar fi contribuția acordată asigurărilor sociale de stat, chiar dacă aceasta depășește cu mult plafonul impus, prin O.U.G. nr. 55/2017 s-a instituit în mod abuziv un plafon în cuantum de 8.500 lei, fără a se lua în considerare disproporția existentă în unele cazuri, între contribuția acordată asigurărilor sociale și plafonul impus“.
Dosarul a fost înregistrat la instanță încă din anul 2017, primind indicativul 560/36/2017.
În Hotărârea nr. 23/2018 a Curții de Apel Constanța, citată pe Jurindex, se arată că, „prin cererea de chemare în judecată (...) reclamanta (...) a chemat în judecată pârâții Statul Român – prin Ministerul Finanțelor și Guvernul României solicitând ca, prin hotărârea care se va pronunța, să se dispună: admiterea cererii și, pe cale de consecință, acordarea unor despăgubiri în cuantum de 661.26 lei în considerarea art. I pct. 1 din Ordonanța de urgență nr. 55/2017 („O.U.G. nr.55/2017") pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor“.
Astfel, potrivit www.rolii.ro, mămica din Constanța a arătat în cererea de chemare în judecată faptul că „în data de 7 august 2017, în Monitorul Oficial al României nr. 644, Partea I, a fost publicată O.U.G. nr. 55/2017 care, în cuprinsul art. I pct. 1, menționează că indemnizația lunară pentru creșterea copilului se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului și nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe țară garantat în plată și nici mai mare de 8.500 lei“.
Statul a cerut respingerea acțiunii
A mai arătat reclamanta că „în interpretarea acestui articol, s-a instituit un plafon care nu poate fi depășit indiferent de media veniturilor nete realizate de către contribuabili în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului“.
Prin avocații săi, femeia a arătat că, în această situație, „oricare ar fi contribuția acordată asigurărilor sociale de stat, chiar dacă aceasta depășește cu mult plafonul impus, prin O.U.G. nr. 55/2017 s-a instituit în mod abuziv un plafon în cuantum de 8.500 lei, fără a se lua în considerare disproporția existentă în unele cazuri, între contribuția acordată asigurărilor sociale și plafonul impus“.
În replică, Statul Român prin Ministerul Finanțelor a solicitat respingerea cererii formulate de mămica din Constanța, apreciind că această cerere este neîntemeiată.
Marți, 22 decembrie 2020, la trei ani de la înregistrarea inițială a cazului, magistrații Tribunalului au decis să respingă cererea de chemare în judecată.
În minuta Hotărârii nr. 1900/2020 se arată că instanța „respinge acţiunea formulată de reclamanta (...) în contradictoriu cu pârâţii Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Constanţa, Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială şi Statul Român prin Ministerul Finanţelor (faţă de capătul de cerere „d” din cererea completată), ca neîntemeiată“.
Așa cum am precizat, hotărârea Tribunalului poate fi atacată în recurs, în termen de 15 zile de la comunicare.
Citește și:
O mămică din Constanţa a dat Primăria în judecată, pentru recuperarea indemnizaţiei suspendate din greşeală
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii