Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:52 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mandat de aducere pe numele unui primar, în dosarul Geotop, privind cadastrarea judeţului Constanţa

ro

29 Nov, 2018 00:00 2207 Marime text
Ieri, la Tribunalul Constanţa a avut loc un nou termen în dosarul privind cadastrarea judeţului Constanţa! Cauza a fost amânată pentru data de 8 ianuarie 2019, ora 12.00, faţă de lipsa martorului din lucrări Ioan Herdean (primarul din Istria), care va fi citat cu mandat de aducere. Contactat telefonic, Ioan Herdean a declarat că nu s-a prezentat la proces din cauza unor probleme medicale, sens în care va prezenta instanţei de judecată documente justificative.
 
Dosarul a fost instrumentat de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Constanţa, conform cărora „în perioada iulie 2007 - aprilie 2013, inculpaţii Constantinescu Nicuşor-Daniel (fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa,) şi Cenuşă Titi (fostul arhitect-şef din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa), în calităţile menţionate mai sus, prin acţiuni concertate, şi-au încălcat atribuţiile de serviciu, în contextul derulării acordului de asociere în vederea participării la procedura de achiziţie publică «Documentaţie cadastrală şi înscriere în cartea funciară a reţelei de drumuri publice de interes local din judeţul Constanţa şi realizarea soluţiilor geospaţiale pentru gestiunea căilor de transport rutiere»“.
 
„Inculpaţii Constantinescu Nicuşor-Daniel şi Cenuşă Titi au coordonat acţiunile astfel încât să fie atribuite, în mod preferenţial, lucrările de cadastrare a drumurilor judeţene şi comunale din judeţul Constanţa către o societate controlată de omul de afaceri Ichim Ioan (din Bucureşti, fost administrator al societăţii comerciale Geotop 2001), precum şi cu fraudarea bugetului judeţului Constanţa. Frauda în dauna bugetului judeţului Constanţa s-a realizat prin efectuarea, de către preşedintele Consiliului Judeţean, în mod coordonat, a unor plăţi nelegale în valoare totală de 11.621.345,49 de lei, o parte fiind efectuate direct în contul firmei administrate de inculpatul Ichim Ioan (pentru lucrări de cadastrare a drumurilor judeţene). Restul plăţilor au fost făcute din bugetul Consiliului Judeţean Constanţa în mod indirect, prin alocări bugetare către un număr de 45 de comune, care, la rândul lor, au procedat la virarea sumelor de bani în contul aceleiaşi societăţi comerciale (pentru lucrări de cadastrare a drumurilor comunale)“, conform DNA.
 
În actul de sesizare a instanţei se mai arată că „lucrările aparent efectuate, care oricum nu aveau nicio utilitate, au fost evaluate la suma de 2.511.410 lei, iar restul sumei a fost decontată pentru lucrări neefectuate (fictive). În cauză, procurorii Anticorupţie au instituit măsura asigurătoare a sechestrului asupra unui imobil ce aparţine inculpatului Titi Cenuşă“.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii