Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
09:32 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MApN, obligat la daune de sute de mii de euro pentru rudele victimelor din accidentul aviatic de la Tuzla! (MOTIVARE)

ro

24 Jul, 2024 14:44 1513 Marime text


Dacă defuncţii erau încadraţi ca militari, nu se poate admite totuşi că ar fi fost previzibil să decedeze în cadrul unui exerciţiu militar din cauza unei defecţiuni a aparatului de zbor”-  Fragmentul face referire la tragedia aviatică de la Tuzla, în care și-au pierdut viața 12 militari, în iulie 2010 și este cuprins în Hotărârea 983/2023 a Curții de Apel București, rămasă definitivă la Înalta Curte de Casație și Justiție a României.
 
La circa 14 ani de la producerea accidentului, judecătorii din Capitală au dictat daune de peste jumătate de milion de euro pentru familiile a trei dintre victimele tragediei de la Tuzla.
 
Decizia a rămas definitivă după ce Curtea Supremă a constatat nul recursul declarat în cauză de către reprezentanții Ministerului Apărării Naționale.
 
În motivarea deciziei de acordare a daunelor, judecătorii din Capitală au arătat, printre altele, că „decesul defuncţilor, astfel cum a fost reţinut prin rapoartele medico-legale menţionate, a fost unul violent, aspect de natură a contribui la intensificarea suferinţei celor apropiaţi“.
 

„Identificarea trupurilor carbonizate ale defuncţilor a fost, în egală măsură, un moment traumatizant. Aceste aspecte denotă drama profundă mai cu seamă a părinţilor, dar şi a surorilor constând în stări, senzaţii sau amintiri negative, dureroase ce se propagă în timp. Aceste elemente atestă suferinţa extremă şi persistenţa acesteia în timp, reţinute de prima instanţă“, au spus judecătorii de la Curtea de Apel București, în hotărârea reconfirmată de Curtea Supremă.

 
Potrivit minutei Hotărârii 983/2023, reconfirmată recent de Curtea Supremă, instanța a dictat daune de câte 100.000 de euro pentru părinții victimelor și de câte 75.000 de euro pentru surorile celor decedați în accident.
 
În dosarul cu indicativul 25776/3/2020, pe 22 mai 2024, ÎCCJ a constatat nul recursul declarat de MApN, rămânând definitive soluția din iunie 2023.




 
Totodată, în dosarul cu indicativul 21866/3/2021, Curtea de Apel București a respins cererea de apel formulată de MApN, rămânând valabilă soluția dată de instanță în iunie 2023.

Decizia nu este definitivă, aceasta putând fi atacată în recurs, la Curtea Supremă, în termen de 30 de zile de la comunicarea deciziei motivate.






Reamintim că tragedia a avut loc pe data de 5 iulie 2010, în jurul orei 17.40, pe aerodromul Tuzla.
 
În urma prăbuşirii avionului Antonov, aparţinând Şcolii de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene Boboc, care executa o misiune de zbor pentru antrenamente de paraşutare, au pierit: comandor Nicolae Jianu, locotenent-comandor Cătălin Vicențiu Antoche, locotenent Lavinia Guită, maistrul militar principal Răzvan Rîngheţ, locotenent Liviu Antim (Constanța), maistrul militar clasa a II-a Florin Claudiu Cişmaşu, maistrul militar clasa a II-a Cătălin Rădoi, maistrul militar clasa a III-a Băduţ Papuc, fruntaşul Constantin Vlăduţ Sărman, fruntaşul Marius Cătălin Chioveanu, fruntaşul Cosmin Furtună (Constanța) şi soldatul Cosmin Florescu.
 
Prin ordin al ministrului Apărării Naţionale, pe data de 7 iulie 2010, la ora 8.00, în toate unităţile militare din ţară şi din teatrele de operaţii au fost organizate ceremonii militare şi religioase, în semn de respect şi preţuire pentru militarii decedaţi.
 
În septembrie 2010, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus neînceperea urmăririi penale cu privire la moartea celor 12 militari
 
„Din probele administrate în cursul urmăririi penale, a rezultat faptul că accidentul aviatic din data de 5 iulie 2010, când un avion militar de tipul AN-2 s-a prăbuşit pe Aerodromul Tuzla, judeţul Constanţa, s-a produs din cauza unor defecţiuni tehnice (cedări de material), defecţiuni care nu puteau fi prevăzute”, a conchis Parchetul General al României.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Citește și:
Eroii nu mor niciodată! 11 ani de la producerea catastrofei aviatice de la Tuzla!

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii