Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:55 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mascații așteptați cu cafeaua caldă Polițistul din Constanța, care anunța perchezițiile, condamnat definitiv. Motivare

ro

10 Jul, 2021 00:00 2539 Marime text
 
  • Conform proceselor verbale de efectuare a perchezițiilor domiciliare, a rezultat în afară de orice dubiu și faptul că informațiile furnizate de lucrătorul de poliție au avut eficiență, ceea ce echivalează cu crearea unor foloase necuvenite (exonerarea de eventuala răspundere penală a subiecților perchezițiilor domiciliare din cadrul dosarului nr. 29/P/2020) - element constitutiv al infracțiunii ce i se reține în sarcină.
 
  • Audiat fiind, atât în mod olograf personal, cât și în prezenta apărătorului din oficiu, inculpatul a recunoscut săvârșirea faptei deși a încercat să o bagatelizeze, pe ideea că „ar fi sfătui hoții să nu mai fure“, după cum se precizează în actul de sesizare a instanței.
 
  • Mascații, așteptați la percheziții de presupușii hoți cu cafea caldă și cu porțile deschise.
 
Judecătorii de la Curtea de Apel Constanța și-au motivat decizia de condamnare a unui fost lucrător în cadrul Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Constanţa, trimis în judecată pentru divulgarea unor informații care nu sunt destinate publicității.
 
Fostul polițist a primit trei ani de închisoare cu suspendare, pentru comiterea infracţiunii de folosire de informații nedestinate publicității/permiterea accesului unor persoane neautorizate la acestea.
 
În actul de sesizare s-a reținut în fapt că inculpatul, lucrător de politie judiciara în cadrul SRPT Constanța, în data de 04 iunie 2020, a aflat despre dispunerea unor percheziții domiciliare autorizată de judecător în dosarul acestei unități și a anunțat imediat subiecții perchezițiilor pentru a ascunde probele căutate de organele judiciare.
 
Drept urmare, în dimineața zilei de 05 iunie 2020 la domiciliile suspecților  nu au mai fost găsite probele materiale ale infracțiunilor instrumentate, ceea ce a produs subiecților de cercetare un folos injust.
 
Mai mult, țintele judiciare așteptau echipele operative cu cafea caldă, pregătită și cu porțile deschise.
 
În motivarea deciziei de condamnare, Curtea de Apel Constanța arată că „pericolul social al infracțiunii comise de inculpat este de o gravitate ridicată, astfel încât se constată că pedeapsa aplicată este corect individualizată în ceea ce privește cuantumul acesteia“.
 
În cauza de față, Curtea de Apel nu a identifică date obiective, care să justifice reducerea pedepsei aplicată de prima instanță, infracțiunea de trafic de influență reținută în sarcina inculpatului fiind comisă într-un context agravant, atras de funcția de lucrător de poliție pe care acesta o exercita la acel moment.
 

Ansamblul tuturor acestor elemente pune în lumină o gravitate ridicată a infracțiunii, în raport de care atingerea scopului preventiv educativ al pedepsei este posibilă numai prin aplicarea unei pedepse într-un cuantum mai ridicat,
 
Curtea de Apel considerând că o pedeapsă de 3 ani închisoare, astfel cum a stabilit judecătorul fondului, corespunde exigențelor unei juste individualizări a sancțiunii.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 
Citește și
 
Patru polițiști și trei agenți de securitate, din Constanța, agresați de o tânără, de 22 de ani. Procesul s-a terminat
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii