Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
23:48 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mașina unui polițist local din Ovidiu incendiată de un șofer amendat pentru parcare neregulamentară

ro

03 Aug, 2020 00:00 3502 Marime text
  • Inculpatul cunoștea și a urmărit să se răzbune pe persoana vătămată, polițist local.
  • Dosarul se află acum la Curtea de Apel Constanța. 
 
Trimis în judecată de procurorii din Medgidia, pentru ultraj, un bărbat din Poarta Albă, acuzat că a distrus prin incendiere mașina unui polițst local din Ovidiu, care îl amendase pentru parcare neregulamentară, a fost condamnat! Magistrații de la Judecătoria Medgidia au decis aplicarea unei pedepse de doi ani și nouă luni de închisoare cu executare. Decizia a fost contestată de către inculpat la Curtea de Apel Constanța. 
 
Prin actul de sesizare a instanței, procurorii au reținut în sarcina inculpatului, în esență, că în noaptea de 17 octombrie 2019, a distrus prin incendiere autoutilitara marca Opel Movano, în scop de răzbunare față de persoana vătămată, funcționar public - polițist local, în cadrul Primăriei Locale Ovidiu - Direcția Poliție Locală, în legătură cu exercitarea unei atribuții de serviciu, respectiv sancționarea contravențională a inculpatului. 
 
În primă instanță, Judecătoria Medgidia au decis condamnarea inculpatului  la doi ani și nouă luni de închisoare cu executare 
 
În motivarea deciziei, magistrații consemnează, printre altele, că doar o pedeapsă privativă de libertate, poate răspunde scopurilor preventive și coercitive ale pedepsei. Și asta având în vedere modul concret în care inculpatul a săvârșit infracțiunea dedusă judecǎții și urmările acesteia, dar și ecourile pe care asemenea fapte le-au produs în comunitatea restrânsă în care faptele au fost săvârșite. 
 

Răzbunare 

 
„Fermitatea cu care o pedeapsă este aplicată și pusă în executare, intensitatea și generalitatea dezaprobării morale a faptei și făptuitorului, condiționează caracterul preventiv al pedepsei care, totdeauna, prin mărimea privațiunii, trebuie să reflecte gravitatea infracțiunii și gradul de vinovăție a făptuitorului“.
 
„Orice pedeapsă aplicată și executată adresându-se unei anumite persoane concrete, care a săvârșit o anumită infracțiune, este evident că funcțiile sale nu vor putea acționa eficient în direcția prevenirii, decât dacă, prin genul și întinderea sa, va fi perfect adaptată cazului individual concret. O asemenea adaptare implică, în primul rând, luarea în considerare  a faptelor săvârșite, nu ca entitate particularizată prin unele trăsături specifice, având un rezultat determinat calitativ și cantitativ și săvârșită în contextul unor anumite situații, stări sau împrejurări. Toate cele de mai sus imprimă infracțiunii săvârșite o gravitate proprie, de care trebuie să se țină seama la aplicarea pedepsei concrete. A aplica o pedeapsă necorespunzătoare acestei gravități, ar însemna fie a-l supune pe infractor unui spor de privațiuni sau restricții, necesar pentru corecta conduita sa, fie dimpotrivă, a-i impune o suferință care, datorită intensității sale reduse, în loc să-l intimideze și să-l îndrepte, mai degrabă îl încurajează să persevereze în încălcarea legii penale. În altă ordine de idei, instanța consideră că circumstanțele reale ale săvârșirii infracțiunii nu-i profită inculpatului, întrucât inculpatul cunoștea și a urmărit să se răzbune pe persoana vătămată, polițist local“, se mai arată în motivarea judecătorilor. 
 
Sursă motivare: rolii.ro 
 
 
Citește și: 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii