Medic militar, condamnat pentru luare de mită. Șpaga primită, confiscată
Medic militar, condamnat pentru luare de mită. Șpaga primită, confiscată
28 Jul, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
3830
Marime text
- Instanța a contopit pedepsele aplicate, astfel încât medicul s-a ales în final cu doi ani, cinci luni și zece zile de închisoare cu suspendare.
Un medic primar de la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” din Bucureşti, cadru militar activ cu gradul de colonel, acuzat de luare de mită, a fost condamnat.
Marți, 27 iulie 2021, judecătorii au decis condamnarea medicului la doi ani de închisoare, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită în formă continuată (două acte materiale) și la un an și patru luni de închisoare, pentru instigare la dare de mită.
Instanța a contopit pedepsele aplicate, astfel încât medicul s-a ales în final cu doi ani, cinci luni și zece zile de închisoare cu suspendare.
Mai mult, instanța i-a aplicat inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art.66 alin.1 lit. a, b şi g Cod penal, respectiv drepturile de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat și de a exercita profesia în executarea căreia a săvârşit fapta, aceea de medic în sistemul public de sănătate pe o durată de doi ani.
Pe durata termenului de supraveghere inculpatul se va supune următoarelor măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Bucureşti la datele stabilite de această instituţie; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a putea fi controlate mijloacele lui de existenţă.
„Impune inculpatului obligaţia de a frecventa un program de reintegrare socială derulate de Serviciul de Probaţiune Bucureşti sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate. Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 zile la una dintre următoarele două entităţi: Administrația Domeniului Public și Dezvoltare Urbană Sector 6 București și Direcția Generală și Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6 București, afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, nu poate presta această muncă“, se mai arată în decizia magistraților.
Tribunalul a confiscat de la inculpat suma de 650 lei primită de inculpat de la două paciente.
Decizia poate fi contestată.
Dosarul a fost instrumentat de procurorii militari din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracţiunile de corupţie săvârşite de militari. Tot în prezenta cauză a mai fost deferită justiţiei şi o femeie, acuzată de dare de mită. Recent, aceasta a fost condamnată definitiv în prezenta cauză la an şi şase luni de închisoare cu suspendare.
În rechizitoriul întocmit, procurorii militari au reţinut următoarea stare de fapt:
„În data de 29 noiembrie 2018, inculpatul V.R.V., în calitatea menţionată mai sus, (n.r. medic primar de la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” din Bucureşti) a primit de la o persoană (martor în cauză) suma de 500 lei, în legătură cu efectuarea unei intervenţii chirurgicale asupra unei paciente (soţia martorului), ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante“.
„Anterior, în data de 27 noiembrie 2018, înainte de efectuarea operaţiei, medicul i-a reproşat pacientei faptul că este prea mică suma de 200 lei pe care aceasta intenţiona să i-o înmâneze, spunându-i că pentru această sumă de bani nici nu ar fi urcat din cabinet până la sala de operaţii. În aceeaşi zi, inculpatul a determinat-o pe pacientă să-i ofere şi medicului anestezist suma de 150 lei, lucru pe care aceasta l-a şi făcut. A intrat în salon şi deoarece nu-i ajungeau banii a împrumutat de la o colegă de salon 100 lei, după care a remis întreaga sumă cerută medicului V.R.V. pentru a fi înmânată mai departe destinatarului. Nu s-a putut stabili dacă cei 150 lei au ajuns într-un final la medicul anestezist. În data de 28 noiembrie 2018, în aceeaşi calitate şi pentru o intervenţie medicală asemănătoare, inculpatul V.R.V. a primit de la inculpata G.S. suma de 500 lei“, potrivit DNA.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Cazul celor aproape 20 de șoferi condamnați la Tulcea pentru dare de mită a ajuns la Constanța
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii