Medic obligat să achite Spitalului Judeţean contravaloarea burselor de rezidenţiat. Povestea din instanţă
Medic obligat să achite Spitalului Judeţean contravaloarea burselor de rezidenţiat. Povestea din instanţă
16 Nov, 2019 00:00
ZIUA de Constanta
8856
Marime text
Un medic rezident a fost obligat de Tribunalul Tulcea să achite peste 15.000 de lei Spitalului Judeţean din Tulcea, reprezentând contravaloarea burselor de rezidenţiat încasate în perioada (...) 2015 – (...)2017. Decizia judecătorilor din Tulcea a fost contestată de medic la Curtea de Apel Constanţa, instanţă care va lua o decizie definitivă.
Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului Tulcea, Spitalul Judeţean din Tulcea a solicitat obligarea medicului la restituirea sumei de peste 15.000 de lei, reprezentând contravaloarea burselor încasate de către în perioada rezidenţiatului, respectiv de la data de (...)2015 şi până la terminarea rezidenţiatului.
În motivarea cererii de chemare în judecată, oficialii Spitalului Judeţean din Tulcea au arătat că medicul a fost încadrat ca medic rezident pe post la spital începând cu data de (...)2013.
Încetarea contractului individual de muncă s-a produs la data de (...)2017, ca urmare a demisiei depuse de pârât, fără ca acesta să presteze activitatea de medic specialist în Spitalului Judeţean din Tulcea.
Oficialii spitalului au mai menţionat că medicul trebuia ca, după terminarea perioadei de pregătire în rezidenţiat şi obţinerea calificării de medic specialist, să lucreze o perioadă cel puţin egală cu perioada rezidenţiatului, în unitatea sanitară, iar în caz contrar angajatul era obligat să restituie cheltuielile făcute cu pregătirea sa.
Cererea de chemare în judecată a fost comunicată medicului, care nu a formulat întâmpinare şi nici nu a depus la dosar înscrisuri în apărare.
În motivarea deciziei prin care s-a admis acţiunea Spitalului Judeţean, concluzia instanţei a fost în sensul că beneficiul bursei de rezidenţiat pe post este într-adevăr un stimulent financiar, însă el presupune o obligaţie colaterală, respectiv acceptul medicului de a lucra în cadrul unităţii respective după terminarea rezidenţiatului pentru un număr de ani egal cu durata corespunzătoare pregătirii.
Mai mult, art. 18 alin. 8 teza a II a din O.G. nr. 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, aprobată prin Legea nr. 103 din 4 iulie 2012, prevede obligaţia de suportare a tuturor cheltuielilor ocazionate de pregătirea profesională, respectiv a cheltuielilor de personal pe perioada pregătirii în rezidenţiat, textul nefăcând vreo distincţie şi neprevăzând vreo excepţie în privinţa burselor încasate conform art. 18 din O.U.G. nr. 103/2013.
Date fiind aceste considerente, tribunalul a admis acţiunea Spitalului Judeţean şi a decis obligarea pârâtei la plata sumei de 15.000 de lei reprezentând contravaloarea burselor de rezidenţiat încasate în perioada (...) 2015 – (...)2017.
Sursa text: rolii.ro
Decizia judecătorilor din Tulcea a fost contestată de medic la Curtea de Apel Constanţa, instanţă care va lua o decizie definitivă.
Citeşte şi:
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii