Medic psihiatru, chemat la judecată. Câți bani i se cer și de ce
Medic psihiatru, chemat la judecată. Câți bani i se cer și de ce
28 Apr, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
4530
Marime text
Un fost medic rezident al Spitalului Județean de Urgență Tulcea, în prezent doctor psihiatru, a fost obligat în instanță să achite unității sanitare aproape 29.000 de lei reprezentând contravaloarea burselor încasate în perioada rezidenţiatului, respectiv în perioada cuprinsă între data de (...) 2014 – (...) 2017, sumă actualizată cu indicele de inflație la data plătii efective. Nemulțumit de decizia primei instanțe, respectiv Tribunalul Tulcea, medicul a formulat apel, calea de atac fiind trimisă spre soluționare Curții de Apel Constanța.
În motivarea cererii de c hemare în judecată, Spitalul Județean de Urgență Tulcea a arătat că pârâtul a fost încadrat ca medic rezident pe post la Spitalul Județean de Urgenta Tulcea începând cu data de (...) 2014, conform contractului individual de muncă nr. (...) 5488/01.01.2014.
S-a mai învederat că începând cu data de (...) 2018, contractului individual de muncă al pârâtei a încetat, conform Deciziei nr. (...).2017 ca urmare a demisiei depusă de medic.
Cel în cauză a promovat un examen de admitere în rezidențiat pe post la Spitalul Județean de Urgență Tulcea după terminarea facultății de medicină și a efectuat stagiul de pregătire în rezidențiat în unități sanitare dintr-un centru universitar conform prevederilor normative incidente.
Oficialii Spitalului Județean de Urgență Tulcea au menționat că, potrivit art. M privind alte obligații ale salariatului, pct. 6 și 7 din contractul individual de muncă nr. (...) 2014, pârâtul trebuia ca, după terminarea perioadei de pregătire în rezidențiat, să lucreze o perioada de ani cel puțin egală cu perioada rezidențiatului, în unitatea sanitară, iar în caz contrar angajatul era obligat să restituie cheltuielile făcute cu pregătirea sa.
S-a menționat că, în privința salariilor primite în perioada de rezidențiat s-a pronunțat Înalta Curte de Casație și Justiție a României, care a emis Decizia nr. 5/16.02.2015, însă, în perioada pregătirii în rezidențiat, Spitalul Județean de Urgenta Tulcea a asigurat pârât ei pe lângă salarii, burse de studii.
Cererea de chemare în judecată a fost comunicată medicului, care a formulat întâmpinare prin care a solicitat respingerea acțiunii.
Doctorul a susținut că în cauză ca sumele solicitate de către spital, cu titlul de burse, nu au fost achitate din fondurile proprii ale acestuia, ci au fost suportate în întregime de Ministerul Sănătății din bugetul de stat.
Mai mult, medicul a menționat că bursa de rezidențiat nu este nicio alocație bănească acordată rezidentului pentru specializarea sau perfecționarea profesională, întrucât nu este condiționată sub nicio formă, de obținerea unor rezultate în procesul de învățământ, ci numai de un anumit venit salarial.
După analiza documentelor depuse la dosar, Tribunalul Tulcea a admis în parte cererea formulată de Spitalul Județean de Urgenta Tulcea și a decis obligarea medicului să plătească in favoarea unității sanitare suma de aproape 29.000 de lei reprezentând contravaloarea burselor încasate în perioada rezidențiatului.
Decizia Tribunalului Tulcea a fost contestată la Curtea de Apel Constanța.
Sursa motivare: rolii.ro
Citește și
Verdicte amânate în plină criză coronavirus! Medici obligați să scoată din buzunare zeci de mii de lei pentru bursele de rezidențiat
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii