Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:38 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mențiuni despre Dosarul Retrocedărilor Tribunalul Constanța îl obligă pe Primarul Municipiului să emită un nou certificat de urbanism pentru One Mamaia Nord, fostă Neo Mamaia

ro

26 Jun, 2023 00:00 1931 Marime text
Stațiunea Mamaia văzută din larg. Foto cu rol ilustrativ din Arhiva ZIUA de Constanța
  • Judecătorii l-au obligat pe Primarul Municipiului Constanța să emită în favoarea One Mamaia Nord (ex Neo Mamaia) un nou certificat de urbanism, în care să nu fie cuprinsă nicio referire la sentința definitivă din Dosarul Retrocedărilor.
  • Certificatul contestat a fost emis pentru ridicarea unui imobil de 12 etaje pe strada Itaca, nr. 4, în Mamaia Nord, cu destinația apartamente de vacanță și locuințe permanente.
  • Decizia Tribunalului a fost atacată la Curtea de Apel de către Primarul Municipiului Constanța.
One Mamaia Nord, fostă Neo Mamaia, a obținut în instanță anularea unui certificat de urbanism emis de Primăria Constanța în care se fac precizări legate de Dosarul Retrocedărilor!
 
Judecătorii l-au obligat pe Primarul Municipiului Constanța să le emită afaceriștilor un nou CU, în care să nu fie cuprinsă nicio referire la sentința definitivă din Dosarul Retrocedărilor.
 
Certificatul contestat a fost emis pentru ridicarea unui imobil de 12 etaje pe Aleea Itaca, nr. 4, în Mamaia Nord, cu destinația apartamente de vacanță și locuințe permanente.
 
Pe scurt, dezvoltatorii imobiliari erau nemulțumiți de faptul că în CU 3255/15.10.2021, emis pentru imobilul respectiv, primăria a cuprins mențiunea că „terenul a fost dobândit iniţial prin Dispoziţia de primar nr. 3332 din data de 09.12.2003, care a fost desfiinţată in parte prin Decizia penală nr. 32/2019 pronunţată de ÎCCJ în dosarul penal nr. 6536/2/2008“.
 
Dosarul 6536/2/2008 este indicativul de instanță al Dosarului Retrocedărilor.
 
În motivarea hotărârii prin care judecătorii le-au dat dreptate afaceriștilor de la Neo Mamaia, actuala One Mamaia Nord, instanța a arătat printre că „existenţa acestei menţiuni referitoare la anularea Dispoziţiei de primar depăşeşte astfel cadrul legal stabilit în mod detaliat de lege cu privire la conţinutul certificatului de urbanism şi nu poate fi justificată doar pe baza unei intenţii de notificare sau informare în legătură cu existenţa unei decizii penale, pronunţată într-un litigiu în care reclamanta nu a fost parte. Informarea asupra dispoziţiilor obligatorii ale acestei decizii penale putea fi realizată de către pârât prin emiterea unei comunicări, mai ales că nu a fost explicat scopul şi efectele concrete din punct de vedere juridic ale respectivei informări“.
 
Dosarul în care oamenii de afaceri l-au dat în judecată pe primar are indicativul 5419/118/2022, fiind înregistrat pe rolul Tribunalului Constanța în luna august 2022.
 
Acum, cazul a ajuns la Curtea de Apel după ce primarul a atacat în recurs hotărârea primei instanțe, favorabilă societății.

 
Minuta hotărârii
 
În minuta Hotărârii 1701/2022 se arată că instanța „respinge excepţia lipsei de interes a reclamantei, ca nefondată. Admite cererea formulată de către reclamanta SC One Mamaia Nord SRL (fostă SC Neo Mamaia SRL), în contradictoriu cu pârâtul Primarul Municipiului Constanţa, în consecinţă, Dispune obligarea pârâtului Primarul Municipiului Constanţa la anularea în parte a Certificatului de urbanism nr. 3255/15.10.2021, în sensul inlăturării următoarei menţiuni: «Terenul a fost dobândit iniţial prin Dispoziţia de primar nr. 3332 din data de 09.12.2003, care a fost desfiinţată în parte prin Decizia penală nr. 32/2019 pronunţată de ICCJ în dosarul penal nr. 6536/2/2008».
 
Dispune obligarea pârâtului la emiterea unui alt certificat de urbanism privind acelaşi imobil, fără menţiunea contestată. Ia act că nu s-au solicitat cheltuieli de judecată“.
 
Se arată în hotărârea instanței că societatea reclamantă a solicitat „revocarea / anularea în parte a Certificatului de urbanism nr. 3255/15.10.2021, în sensul înlăturării următoarei menţiuni terenul a fost dobândit iniţial prin Dispoziţia de primar nr. 3332 din data de 09.12.2003, care a fost desfiinţată în parte prin Decizia penală nr. 32/2019 pronunţată de ÎCCJ în dosarul penal nr. 6536/2/2008, urmând a obliga la emiterea unui alt certificat de urbanism fără menţiunea contestată“.
 

Prin Decizia penală 32/A/07.02.2019 (sau 32/2019) a Înaltei Curți de Casație și Justiție a fost soluționat definitiv Dosarul Retrocedărilor din Constanța, judecătorii dispunând închisoare cu executare pentru o parte dintre suspecți, dar și anularea mai multor dispoziții de primar care au fost apreciate ca fiind nelegale.
 
One Mamaia Nord, superficiar
 
Pentru a reveni la procesul actual, judecătorii au mai făcut precizarea că „societatea reclamantă One Mamaia Nord SRL are calitatea de superficiar, calitate dobândită în urma încheierii contractului de constituire a dreptului superficie asupra imobilului teren situat în Constanta, Aleea Itaca nr.4, Lot 18, în suprafaţă de 2024 mp, identificat cu număr cadastral 224750, cu proprietarul acestuia, (...), conform actelor de proprietate în baza cărora a fost deschis rolul fiscal, și anume conform contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 1738/20.05.2004“.
 
În motivarea hotărârii, judecătorii au precizat că „în speţă, reclamanta este vătămată prin inserarea în certificatul de urbanism a menţiunii referitoare la Decizia penală nr. 32/A/07.02.2019, fiind afectat dreptul de superficie al acesteia, prin îngrădirea posibilităţilor de construire pe terenul în cauză (scop pentru care a şi fost emis certificatul de urbanism contestat), generându-se suspiciunea nelegalităţii şi implicit a desfiinţării iminente a dreptului de superficie al reclamantei pentru terenul în cauză, în condiţiile în care un demers judiciar cu o astfel de finalitate nici nu a fost iniţiat şi cu atât mai puţin finalizat până la momentul emiterii acestui certificat“.
 
De asemenea, judecătorii au mai spus că „instanța reține că menţiunea inserată de pârât în cuprinsul Certificatului de certificatului de urbanism nr. 3255/15.10.2021, în ceea ce priveşte Dispoziţia de primar nr. 3332/2003, care a fost desfinţată prin Decizia penală nr. 32/2019, pronunţată de Î.C.C.J în dosarul penal nr. 6536/2/2008, nu se încadrează în niciuna din aceste situaţii, strict enumerate de lege ca formând conţinutul noţiunii de regim juridic al terenului“.
 
„Dispoziția nu a fost emisă în favoarea reclamantului“
 
„Astfel, respectiva Dispoziţie nu reprezintă titlul de proprietate al reclamantului menţionat în cartea funciară asupra terenului, dispoziţia nu a fost emisă în favoarea reclamantului, iar în cartea funciară nr. 224750 a imobilului nu sunt inserate sarcini sau interdicţii care să aibă legătură cu respectiva Dispoziţie de primar ori cu Decizia penală nr. 32/2019 pronunţată de Î.C.C.J în dosarul penal nr. 6536/2/2008, astfel cum rezultă din extrasul de carte funciară din data de 10.03.2022, depus la dosarul cauzei“, conform deciziei instanței.
 
„Mai mult, referirea la decizia penală din cuprinsul certificatului de urbanism contestat excede dispoziţiilor Legii nr. 50/1991 şi a Normelor Metodologice de aplicare a acestei legi, întrucât nu vizează niciunul din aspectele expres indicate de Normele metodologice ca fiind de natură să contureze regimul juridic al terenului“, au apreciat judecătorii Tribunalului.
 
„Or, în lipsa oricărei baze legale“, au spus aceștia, „inserarea acestei menţiuni în cuprinsul certificatului urbanism contestat denotă exces de putere astfel cum este definit prin art.2 lit. n) din Legea nr.554/2004: «exercitarea dreptului de apreciere al autorităţilor publice prin încălcarea limitelor competenţei prevăzute de lege sau prin încălcarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor»“.
 
„Astfel, inserarea acelei mențiuni nelegale este de natură să îi producă reclamantei vătămari în intelesul art. 1 din Legea nr.554/2002, din perspectiva inducerii unei suspiciuni în ceea ce privește viabilitatea dreptului de superficie asupra imobilului“, au mai spus judecătorii.
 
De asemenea, „instanța reține că hotărârile penale pronunțate nu îi sunt opozabile, reclamanta nefiind parte în acest dosar penal; prin Decizia Penală nr. ##/2018 nu s-a dispus restabilirea situatiei anterioare savarsirii infractiunii și anularea titlului pentru terenul proprietatea reclamantei; reclamanta este subdobânditor de bună credință al imobilului teren; mențiunile efectuate contravin dispozițiilor legale în materie ce reglementează conținutul Certificatului de urbanism, acestea contravenind mențiunilor din cadrul extrasului de carte funciară emis de OCPI Constanța și certificatului de atestare fiscală emis de SPIT Constanța“.
 
Existenţa acestei menţiuni referitoare la anularea Dispoziţiei de primar depăşeşte astfel cadrul legal stabilit în mod detaliat de lege cu privire la conţinutul certificatului de urbanism şi nu poate fi justificată doar pe baza unei intenţii de notificare sau informare în legătură cu existenţa unei decizii penale, pronunţată într-un litigiu în care reclamanta nu a fost parte. Informarea asupra dispoziţiilor obligatorii ale acestei decizii penale putea fi realizată de către pârât prin emiterea unei comunicări, mai ales că nu a fost explicat scopul şi efectele concrete din punct de vedere juridic ale respectivei informări“, au spus judecătorii.
 
Judecătorii au conchis că „prin emiterea actului administrativ de către intimatul pârât cu exces de putere, prin depăşirea limitelor stabilite de lege, într-un domeniu în care legea a reglementat strict conţinutul actului administrativ, reclamanta a suferit o vătămare prin crearea unei aparenţe de nevalabilitate a titlului său de superficie asupra terenului, în lipsa unei statuări exprese în acest sens de către o instanţă de judecată într-un litigiu în care să fie respectate toate exigenţele art. 6 din Codul civil şi art. 6 ####, aspect ce poate fi remediat doar prin anularea certificatului de urbanism contestat şi obligarea pârâtului la emiterea unui alt certificat de urbanism privind acelaşi imobil, fără menţiunea contestată“.
 
Așa cum am afirmat deja, hotărârea Tribunalului a fost atacată de primar în recurs, la Curtea de Apel, instanță care va avea cuvântul final.
 
Despre One Mamaia Nord, fostă Neo Mamaia SRL
 
Potrivit termene.ro, platformă consultată pe 25 iunie 2023, Neo Mamaia SRL și-a schimbat numele în februarie 2022 în One Mamaia Nord SRL.
 
Compania a fost înființată în 2017 și are sediul social în București, Sectorul 1, str. Maxim Gorki nr. 20, având ca obiect de activitate dezvoltare (promovare) imobiliară.
 
Firma are un punct de lucru în stațiunea Mamaia.
 
Societatea este administrată de Octavian Avrămoiu, care este și asociat alături de One United Properties SA.
 
Numele lui Octavian Avrămoiu se regăsește și în One Herăstrău Vista, Neo Floreasca Lake, Neo Timpuri Noi și Metalica SA (din Bihor).
 
One United Properties SA deține acțiuni și în One North Gate, One Herăstrău Plaza, One Peninsula, Neo Floreasca Lake, Eliade Tower, One United Italia, One Charles de Gaulle Residence, X Architecture & Engineering Consult, One Cotroceni Park Office Faza 3, One Floreasca Towers, One Long Term Value, One Lake District, One Cotroceni Park, One Modrogan, One Proiect 18, One Cotroceni Park Office Faza 2, One Verdi Park, One Mamaia, One Long Term Investments, One United Tower, Skia Real Estate, Neo Timpuri Noi, One Herastrau City, One Lake Club, One Victoriei Plaza, One Cotroceni Park Office, Bo Retail Invest, Glass Rom Impex, One Proiect 5, One Proiect 17, One Proiect 16, One Herastrau Office Properties, Reinvent Energy, One Herastrau Vista, One Proiect 12, One High District, One Proiect 2, One Mircea Eliade Properties, One Proiect 10, One Proiect 8, One Proiect 15, One Plaza Athenee, One Herastrau Towers, One City Club, One Property Support Services, One Proiect 11, One Proiect 4, One United Management Services și One Cotroceni Towers.
 
În 2022, One Mamaia Nord a declarat un angajat, pierderi peste 1,04 milioane de lei și cifra de afaceri peste 27,5 milioane de lei.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Ce răspuns a primit Neo Mamaia de la Mediu pentru blocul de 8 etaje pe care îl ridică în municipiul Constanța
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii