Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:28 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mesajul președintelui Înaltei Curți de Casație și Justiție cu ocazia Zilei Justiției 2021

ro

04 Jul, 2021 11:12 1326 Marime text


Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, judecător Corina-Alina Corbu a transmis câteva gânduri cu ocazia Zilei Justiției 2021:
 
 
Începând într-o notă personală, doresc să îmi exprim respectul și considerația pentru activitatea judecătorilor Înaltei Curți, care își îndeplinesc misiunea constituțională de a rămâne un bastion de echilibru, probitate și competență profesională chiar și în ipotezele în care se confruntă cu situații de mare încărcătură profesională, dar, deopotrivă, emoțională și umană.
 
De asemenea, în numele instanței supreme, dar și în calitate de reprezentant al puterii judecătorești în Consiliul Superior al Magistraturii, îmi revine onoarea de a transmite aprecierea și respectul nostru față de toți colegii judecători din cadrul celorlalte instanțe judecătorești. Faptul că serviciul public al justiției a rămas funcțional, iar activitatea judiciară a revenit în prezent la parametri relativ normali se datorează în cea mai mare măsură conștiinței și seriozității profesionale, precum și dedicației față de profesie pe care ați demonstrat-o întotdeauna.
 
Nu înseamnă însă că această perioadă tristă pentru întreaga lume nu și-a lăsat urmele și asupra sistemului judiciar, agravând dificultățile și problemele preexistente. Vă invit însă ca astăzi să reținem mai degrabă oportunitățile decât neajunsurile, să ne orientăm spre posibilitățile de a progresa mai puțin decât spre deplângerea dificultăților cu care ne confruntăm.
 
Accelerarea procesului de digitalizare reprezintă probabil cel mai mare progres înregistrat în această perioadă de către sistemul judiciar și aș dori astfel să transmit un salut special instanțelor care, cu pasiune și resurse materiale modeste, au constituit ”motorul” intrării sistemului judiciar în era digitală – Tribunalul Arad, Curtea de Apel Galați, Curtea de Apel Cluj, Curtea de Apel Bacău, Tribunalul Argeș sunt poate cele mai evidente exemple și îmi prezint anticipat scuzele celor pe care, poate, i-am uitat.
 
Pentru eficiența sistemului judiciar, pentru respectarea dreptului de apărare al părților și a celui privind soluționarea cauzei întrun termen rezonabil, digitalizarea poate produce efectele pe care în plan economic le-a adus Revoluția industrială, iar continuarea demersurilor în această direcție este esențială, sub condiția evidentă a subordonării noilor progrese tehnologice valorilor fundamentale și imuabile ale sistemului judiciar dintr-un stat de drept – oralitatea, nemijlocirea, respectarea dreptului la apărare și a celorlalte drepturi fundamentale. În doar câteva zile, instanța
supremă va prezenta la rândul său forma definitivă a propriei sale strategii de digitalizare, pentru o justiție mai modernă și mai eficientă, în interesul cetățeanului.

 
În altă ordine de idei, observăm cu toții în prezent o tendință de polarizare a sistemului judiciar (care urmează poate polarizarea societății în ansamblu) pe teme legate de organizarea judiciară sau de modul de funcționare a sistemului judiciar.
 
Vă invit însă ca măcar începând de astăzi să vedem mai degrabă aspectele care ne unesc decât pe cele care ne dezbină. Împărtășim aceleași valori și avem aceleași obiective legate de progresul sistemului judiciar, iar, din această perspectivă, aspectele asupra cărora suntem divizați apar ca fiind prea puțin încărcate cu importanța care li se acordă uneori.
 
Nu e nici nevoie și nici nu ar fi sănătos să vorbim totdeauna pe o singură voce,
pluralitatea de idei, chiar confruntarea între acestea sunt modalități de a merge înainte, însă vă invit să fim mai transparenți în comunicarea publică și să arătăm societății că avem în sistemul judiciar o multitudine de obiective strategice comune, mult mai importante decât chestiunile care ne separă, și că acestea nu sunt doar cele legate de statutul profesiei noastre.
 
Justiția are nevoie mai mult ca oricând de echilibru și de o anumită rezervă cu privire la intensitatea unor reacții exprimate public, fie și măcar în privința acelora exprimate din interiorul propriei noastre profesii, astfel încât dezbaterea și chiar critica profesională, de altfel pe deplin acceptabile, să nu fie înlocuite de epitete sau comparații complet nepotrivite, menite doar să impresioneze sau să capteze bunăvoința unui anumit auditoriu.

 
Închei prin a mulțumi avocaților, procurorilor, magistraților-asistenți, personalului
auxiliar de specialitate din instanțe și parchete, membrilor celorlalte profesii juridice, dar și instituțiilor publice și organizațiilor de drept public și privat fără de care înfăptuirea justiției nu ar fi posibilă.
 
 
La Mulți Ani de Ziua Justiției și vă doresc tuturor un an mai liniștit și mai senin decât cel care a trecut de la ultima astfel de celebrare!

 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii