Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:19 07 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mesajul Procurorului General al Parchetului de pe lângă ÎCCJ de Ziua Justiției

ro

07 Jul, 2024 09:22 180 Marime text

Sursa foto: Pexels







Astăzi sărbătorim Ziua Justiției, o zi dedicată principiilor care stau la baza societății noastre și valorilor care trebuie să ne ghideze activitatea de apărători ai legii. Este un moment de reflecție, de reafirmare a angajamentelor noastre și de celebrare a rolului crucial pe care justiția îl joacă în viețile noastre, transmite Alex Florența, procuror General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
 

„Statul de drept este baza oricărei societăți democratice. Este fundamentul pe care se sprijină libertățile noastre și cadrul în care funcționează societatea modernă. Fără stat de drept nu poate exista democrație, nici o protecție eficientă a drepturilor omului și nici o garanție a dreptății. Statul de drept este garanția că oricine, indiferent de statutul sau poziția sa, este tras la răspundere pentru încălcarea legii după aceleași standarde legale, fără nicio discriminare sau favorizare. Este ceea ce îi protejează pe cei slabi de cei puternici, pe individ de colectiv și minoritatea de majoritate.
 
Esențială pentru menținerea statului de drept este prezența unor instituții judiciare puternice și independente. O justiție independentă nu este un lux; este o necesitate. Aceasta servește drept control asupra celorlalte puteri ale statului, prevenind abuzurile de putere și protejând drepturile individuale. Fără independența reală a sistemului judiciar și a instituțiilor care îl compun nu poate exista o justiție corectă.”, spune Alex Florența.

 
„În acest cadru, procurorii joacă un rol esențial. Suntem administratorii interesului public, apărătorii justiției și protectorii societății. Datoria noastră este să aplicăm legea în mod corect și imparțial, să căutăm permanent adevărul și să ne asigurăm că justiția este în mod real făcută și percepută ca atare. Aceasta nu este doar o responsabilitate uriașă, ci și o provocare enormă. Fiecare decizie pe care o luăm, fiecare caz pe care îl instrumentăm influențează în mod direct viețile oamenilor și structura societății noastre.
 
De aceea, avem nevoie de procurori nu doar bine pregătiți și buni cunoscători ai legii, ci și onești și curajoși. Avem nevoie de procurori care să înțeleagă încrederea profundă pe care societatea a învestit-o în ei, care să fie dispuși să susțină ceea ce este corect, chiar și în fața adversității. Doar o astfel de dedicare față de actul de justiție, reafirmată constant și fără nuanțe, este cea care poate câștiga respectul și încrederea publicului”, mai adaugă procurorul general


 

 
 
 
Citește și
 7 iulie, Ziua Justiției
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii