Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
03:57 21 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministerul Educației, învins în instanță de către Uniunea Elevilor Reprezentanți

ro

23 May, 2024 19:03 1171 Marime text
Sursa foto: Pexels




 
  • Uniunea Elevilor Reprezentanți (UER) a câștigat, în data de 22 mai 2024, un proces contra Ministerului Educației, la Tribunalul București.
 
În data de 10 aprilie 2023, Asociația Elevilor din Constanța (actuala Uniunea Elevilor Reprezentanți), a solicitat, în baza Legii 544/2001, o serie de informații de interes public referitoare la aplicarea Legii privind transparența decizională în administrația publică nr. 52/2003 în cadrul instituției publice.

Printre respectivele solicitări, UER a solicitat Registrele propunerilor, sugestiilor și opiniilor primite asupra tuturor actelor normative adoptate în perioada ianuarie 2022-prezent, întocmite în baza art. 7 alin. (6) al Legii nr. 52/2003, iar Ministerul Educației a refuzat să comunice răspunsul, încălcând legea.

Potrivit UER, ministerul a argumentat că aceste documente sunt înscrisuri interne și nu constituie informații de interes public conform Legii nr. 544/2001, dovedind, încă o dată, că nu cunoaște legislația în vigoare. Întrucât aceste registre nu se află printre excepțiile încadrate ca nefiind informații de interes public prevăzute de legea invocată, UER a decis să atace în instanță refuzul Ministerului, în data de 22 mai 2023.

„În urma acțiunii în instanță inițiate de UER, un an mai târziu, Tribunalul București a dat câștig de cauză Uniunii Elevilor Reprezentanți, confirmând că registrele solicitate constituie informații de interes public și trebuie puse la dispoziția publicului”, se arată într-un comunicat al UER.
 

De asemenea, instanța judecătorească obligă Ministerul Educației să pună la dispoziție informațiile solicitate.

,,Singurele excepții prevăzute de Legea 544/2001 sunt secretele de stat, informațiile cu privire la datele personale, informațiile a căror publicare prejudiciază măsurile de protecție a tinerilor etc. Este destul de evident că informațiile solicitate de noi sunt de interes public, însă Ministerului Educației nu îi este cunoscută sintagma “transparență decizională”, în sensul că acele registre oricum trebuiau să fie publicate pe site-ul lor, fără să fie solicitate. Ne bucurăm de această victorie și sperăm că Ministerul a învățat prevederile legii după decizia instanței judecătorești, pentru a preveni alte probleme. Totuși, a durat mai bine de un an pentru ca instanța să se pronunțe, deși, conform legii, procedura este de urgență, ceea ce este de-a dreptul îngrijorător. Solicităm Ministerului Educației să respecte hotărârea Tribunalului și să comunice informațiile solicitate!” a transmis Lorena Drăgușin, președinte UER.

 
 
 
 

Citește și
 
 Uniunea Elevilor Reprezentanți„Consiliul Județean Constanța încalcă legea! ”
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii