Minuta judecătorilor Oficial despre condamnarea lui Dănuţ Căpăţînă, fostul şef al Spitalului Judeţean Constanţa
Minuta judecătorilor: Oficial despre condamnarea lui Dănuţ Căpăţînă, fostul şef al Spitalului Judeţean
05 Jul, 2017 14:46
ZIUA de Constanta
2671
Marime text
ZIUA de Constanţa prezintă minuta Curţii de Apel Bucureşti în dosarul în care Dănuţ Căpăţînă, fostul şef al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, a fost condamnat definitiv la şase ani şi opt luni de închisoare, cu executare.
Decizia penală nr.981/A din 5.07.2017 - În temeiul art.421 pct.2 lit.a Cod de procedură penală, admite apelurile declarate de inculpaţii CĂPĂŢÂNĂ DĂNUŢ, IVAN CONSTANTIN VIRGIL, SC PERFORMANCE PROFILE S.R.L. şi SC PICUS CONSULTING S.R.L., împotriva Sentinţei penale nr.2920 din data de 15 decembrie 2016, pronunţată de Tribunalul Bucureşti - Secţia I Penală, în Dosarul nr.32489/3/2016.
Desfiinţează, în parte, sentinţa penală apelată şi, în fond, rejudecând: I. Descontopeşte pedeapsa principală rezultantă de 13 ani şi 4 luni închisoare aplicată inculpatului CĂPĂŢÂNĂ DĂNUŢ prin sentinţa apelată în pedepsele componente pe care le repune în individualitatea lor. Reduce durata fiecăreia dintre cele cinci pedepse aplicate inculpatului CĂPĂŢÂNĂ DĂNUŢ pentru infracţiunile de luare de mită, prev. de art.289alin.1 Cod penal rap. la art.6 din Legea nr.78/2000 cu aplic. art.396 alin.10 Cod de procedură penală, iar trei dintre acestea şi cu aplic. art.35 alin.1 Cod penal, precum şi pedeapsa aplicată aceluiaşi inculpat pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor, prev. de art.29 lit.b din Legea nr.656/2002, cu aplic. art.35 alin.1 Cod penal şi art.396 alin.10 Cod de procedură penală, de la 5 (cinci) ani închisoare la 2 (doi) ani şi 6 (şase) luni închisoare, reţinând în cazul fiecăreia dintre aceste infracţiuni incidenţa prevederilor art.19 din Legea nr.682/2002. Menţine pedepsele complementare şi accesorii stabilite prin sentinţa apelată pe lângă pedepsele principale aplicate pentru infracţiunile deduse judecăţii. În temeiul art.38 alin.1 Cod penal rap. la art. art.39 alin.1 lit.b Cod
penal, contopeşte cele şase pedepse de câte 2 (doi) ani şi 6 (şase) luni închisoare aplicate inculpatului CĂPĂŢÂNĂ DĂNUŢ pentru infracţiunile deduse judecăţii, astfel încât acesta va executa pedeapsa prinicpală rezultantă de 6 (şase) ani şi 8 (opt) luni închisoare (2 ani şi 6 luni închisoare + 1/3 din 5 X 2 ani şi 6 luni închisoare = 6 ani şi 8 luni închisoare). În baza art.45 alin.3 Cod penal, alături de pedeapsa principală rezultantă de 6 (şase) ani şi 8 (opt) luni închisoare, inculpatul va executa şi pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art.66 alin.1 lit.a (dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice), lit.b (dreptul de a ocupa o funcţie care implică
exerciţiul autorităţii de stat), lit.g (dreptul de a ocupa o funcţie de conducere, gestionare sau administrare într-o entitate economică privată sau de interes public) şi lit.k (dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public) Cod penal, pe o perioadă de 5 ani, după executarea pedepsei închisorii, după graţierea totală ori a restului de pedeapsă, după împlinirea termenului de prescripţie a executării pedepsei sau după expirarea termenului de supraveghere a liberării condiţionate, iar în temeiul art.45 alin.5 Cod penal, acestuia îi va fi interzisă ca pedeapsă accesorie din momentul rămânerii definitive a hotărârii de condamnare şi până când pedeapsa principală privativă de libertate va fi executată ori considerată ca executată, exercitarea drepturilor prevăzute de art.66 alin.1 lit.a (dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice), lit.b (dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat), lit.g (dreptul de a ocupa o funcţie de conducere, gestionare sau administrare într-o entitate economică privată sau de interes public) şi lit.k (dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public) Cod penal. În temeiul art.404 alin.4 lit.a Cod de procedură penală rap. la art.72 alin.1 Cod penal, deduce din pedeapsa principală rezultantă aplicată inculpatului CĂPĂŢÂNĂ DĂNUŢ, durata reţinerii de 24 de ore din data de 18.05.2016 şi a arestului preventiv, de la 19.05.2016 până la 06.10.2016, inclusiv. În temeiul art.399 Cod de procedură penală rap. la art.241 Cod de procedură penală constată încetată de drept măsura preventivă a ţcontrolului udiciar dispusă faţă de inculpatul CĂPĂŢÂNĂ DĂNUŢ.
II. Reduce durata pedepsei principale aplicată inculpatului IVAN CONSTANTIN VIRGIL pentru infracţiunea de dare de mită în formă continuată, prev. de art.290 alin.1 Cod penal rap. la art.6 din Legea nr.78/2000, cu aplic. art.35 alin.1 Cod
penal, art.396 alin.10 Cod de procedură penală şi art.19 din OUG nr.43/2002, de la 2 ani închisoare la 1 an închisoare. În temeiul art.67 alin.2 Cod penal, aplică faţă de inculpatul IVAN CONSTANTIN VIRGIL pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art.66 alin.1 lit.a (dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice), lit.b (dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat), lit.g (dreptul de a ocupa o funcţie de conducere, gestionare sau administrare într-o entitate economică privată sau de interes public) şi lit.k (dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public) Cod penal, pe o perioadă de 2 ani, după rămânerea definitivă a hotărârii, conform art.68 alin.1 lit.b Cod penal, urmând ca pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării aceloraşi drepturi să fie executată doar în cazul şi pe durata executării pedepsei principale. În temeiul art.91 Cod penal dispune suspendarea sub supravegherea Serviciului de Probaţiune Bucureşti a executării pedepsei principale de 1 an închisoare aplicată inculpatului IVAN CONSTANTIN VIRGIL pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani, calculat, potrivit art.92 alin.2 Cod penal, de la data rămânerii definitive a hotărârii. În temeiul art.93 alin.1 lit.a-e Cod penal, impune inculpatului ca, pe durata termenului de supraveghere, să respecte următoarele măsuri de supraveghere: - să se prezinte la serviciul de probaţiune, la datele fixate de acesta; - să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; - să anunţe serviciului de probaţiune, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; - să comunice serviciului de probaţiune schimbarea locului de muncă; - să comunice serviciului de probaţiune informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În temeiul art.93 alin.2 lit.b din Codul penal, impune inculpatului ca, pe durata termenului de supraveghere, să execute obligaţia de a frecventa unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate. În temeiul art.93 alin.3 din Codul penal, impune inculpatului ca, pe durata termenului de supraveghere, să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 90 de zile, în cadrul Fundaţiei pentru Promovarea Sancţiunilor Comunitare sau în cadrul Agenţiei Municipale pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bucureşti, astfel cum se va decide de către consilierul de probaţiune, potrivit art.404 alin.2 din Codul de procedură penală. În temeiul art.404 alin.2 din Codul de procedură penală, atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art.96 şi art.97 din Codul penal, referitoare la cazurile de revocare şi, respectiv, anulare a suspendării sub supraveghere.
III. Reduce de la 200 zile amendă la 150 zile amendă, pedepsele pecuniare aplicate inculpatelor persoane juridice SC PICUS CONSULTING S.R.L. (pentru infracţiunea de complicitate la luare de mită în formă continuată, prev. de art.48 alin.1 Cod penal rap. la art.289 alin.1 Cod penal, rap. la art.6 din Legea nr.78/2000, cu aplic. art.35 alin.1 Cod penal şi art.396 alin.10 Cod de procedură penală), respectiv SC PERFORMANCE PROFILE S.R.L. (pentru infracţiunea de spălarea banilor, prev. de art.29 lit.c din Legea nr.656/2002 cu aplic. art.5 Cod penal şi art.396 alin.10 Cod de procedură penală), menţinând cuantumul unei zile amendă la valoarea de 3.000 lei, astfel încât fiecare dintre cele două inculpate va executa pedeapsa de 450.000 lei amendă penală. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei apelate.. Definitivă.
Citeşte şi
Dănuţ Căpăţînă, fostul şef al Spitalului Judeţean Constanţa, condamnat definitiv. Şase ani şi opt luni de închisoare
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii