Mită în plic la Prefectura Tulcea Suspecta a recunoscut și regretat fapta. Ce pedeapsă a primit
Mită în plic la Prefectura Tulcea: Suspecta a recunoscut și regretat fapta. Ce pedeapsă a primit
29 Oct, 2023 17:00
ZIUA de Constanta
1516
Marime text
- Judecătorii Tribunalului Tulcea au decis condamnarea la un an și jumătate de închisoare, cu suspendare, a unei femei acuzate că ar fi încercat să dea mită unui angajat al Prefecturii Tulcea.
- Faptele investigate de procurorii Parchetului Tribunalului Tulcea datează din 2018, atunci când un funcționar public al Prefecturii Tulcea a reclamat la Poliție faptul că în birou i-a fost lăsat de către o persoană un plic în care a descoperit că se aflau 200 de lei.
- După analizarea actelor depuse la dosarul cauzei, judecătorii tulceni au decis să admită acordul de recunoaștere a vinovăției.
Suspecta a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii, iar Tribunalul Tulcea a admis acordul.
Faptele investigate de procurorii Parhcetului de pe lângă Tribunalul Tulcea datează din 2018, atunci când un funcționar public al Prefecturii Tulcea a reclamat la Poliție faptul că în birou i-a fost lăsat de către o persoană un plic în care a descoperit că se aflau 200 de lei.
Conform acordului de recunoaștere a vinovăției, suspecta principală, la momentul faptelor, își desfășura activitatea în funcția de contabil la Primăria Comunei Casimcea, din județul Tulcea.
Cazul a fost trimis în instanță de către procurori în 2023, Tribunalul fiind sesizat cu acordul de recunoaștere încheiat între principala suspectă și procurorii tulceni.
După analizarea actelor depuse la dosarul cauzei, judecătorii tulceni au decis să admită acordul de recunoaștere a vinovăției.
În hotărârea instanței se arată că „în drept, instanţa reţine că fapta inculpatei (...), care la data de 1.02.2018 a dat numitului (...), funcționar public în cadrul Instituției Prefectului Județul Tulcea, în biroul din cadrul unității mai-sus menționate, suma de 200 de lei în vederea urgentării îndeplinirii de către acesta a îndatoririlor de serviciu legate de întocmirea actelor necesare pentru reconstituirea dreptului de proprietate privind o suprafață de teren din intravilanul comunei Casimcea (...), întrunește cerințele de tipicitate ale infracțiunii de dare de mită, prev. de art.290 C.pen.“.
Iată minuta Hotărârii 83/2023, pronunțată de Tribunalul Tulcea în dosarul 794/88/2023:
„În temeiul art.485 alin.1 lit.a C.proc.pen., admite acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat la data de 6.06.2023 de Parchetul de pe Tribunalul Tulcea cu inculpata Tălpău Elena în dosarul penal nr.46/P/2018 al acestui organ de urmărire penală. În temeiul art.478 și urm. C.proc.pen., raportat la art.290 C.pen., condamnă inculpata Tălpău Elena o pedeapsă de 1 an și 6 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită, prev. de art.290 C.pen.
În temeiul art.91 C.pen., suspendă executarea pedepsei cu închisoarea pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani. În baza art.93 alin. 1 din C.pen., inculpata este obligată ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la serviciul de probațiune, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunțe, în prealabil, schimbarea locuinței și orice deplasare care depășește 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informații și documente de naturi a permite controlul mijloacelor sale de existentă.
În temeiul art.93 alin.2 C.pen., inculpata va frecventa unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de Serviciul de probațiune de pe lângă Tribunalul Tulcea sau organizate în colaborare cu instituții din comunitate, în condițiile stabilite consilierul de probaţiune. În temeiul dispozițiilor art.93 alin.3 C.pen., pe durata termenului de supraveghere inculpata va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de timp de 60 de zile, la Primăria comunei Casimcea, jud. Tulcea.
În baza art. 91 alin.4 Cod penal, atrage atenţia inculpatei asupra corectei conduite viitoare şi a unor posibile consecinţe de revocare a beneficiului suspendării sub supraveghere şi de executare efectivă, în penitenciar, a pedepsei închisorii, urmări la care condamnata s-ar expune dacă va mai comite infracţiuni, nu va respecta măsurile de supraveghere ori nu va executa obligaţiile ce îi revin pe durata termenului de supraveghere. În temeiul art.290 alin.5 C.pen. cu ref la art.112 alin.l lit.d C.pen., se confiscă de la inculpata Tălpău Elena suma de 200 de lei, consemnată la CEC Bank în baza recipisei nr.1994232885/1 din 31.05.2023. În temeiul art.274 alin. 1 din C.proc.pen. inculpata Tălpău Elena este obligată la plata sumei de 750 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare, din care 600 aferente urmăririi penale şi 150 lei fazei de judecată“.
Hotrărârea Tribunalului Tulcea poate fi atacată în apel, în termen de zece zile de la comunicare, urmând ca, în acest caz, dosarul să fie trimis pe rolul Curții de Apel Constanța.
Sursa documentare: Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Interceptări
Sentință definitivă în cazul polițistului din Constanța care a refuzat mită 4000 de euro!
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii