Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:38 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Monica Dajbog, noi precizări privind cele mai recente percheziții. 89 de suspecți arestați preventiv

ro

27 Nov, 2020 14:02 1607 Marime text
  • Polițiștii au efectuat aproape 500 de percheziții domiciliare pentru destructurarea grupărilor infracționale, în ultimele două săptămâni.
  • 89 de persoane au fost arestate preventiv.
 
Astăzi, 27 noiembrie, purtătorul de cuvânt al MAI, comisar-șef de poliție Monica Dajbog, a susținut o declarație de presă, la sediul MAI. Aceasta a făcut noi precizări în legătură cu cele mai recente percheziții.
 

Având în vedere informațiile vehiculate în spațiul public referitoare la o posibilă modificare a condițiilor de pensioare pentru angajații MAI, precizez că la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, nu a existat, nu există în prezent și nu se are în vedere pentru perioada următoare  intenția de a promova, susține ori elabora o inițiativă legislativă în vederea modificării prevederilor legale privind sistemul pensiilor militare ori a condițiilor legate de vârstă pentru accesarea acestui drept.
 
Toate informațiile apărute în presă  sau în rândul sindicatelor referitoare la acest subiect sunt doar speculații.
 
După această precizare, permiteți-mi să vă prezint cele mai recente rezultate pe linia combaterii infracționalității.

La acest moment, Poliția Română, sub supravegherea procurorilor de la unitățile de parchet competente, efectuează 36 de percheziții domiciliare în dosare penale în care se fac cercetări pentru săvârșirea de fraude informatice, trafic de droguri, înșelăciune, infracțiuni la regimul silvic, nerespectarea regimului materiilor explozive și braconaj cinegetic.

În ultimele două săptămâni, polițiștii, sub coordonarea procurorilor, au desfășurat 56 de acțiuni operative de amploare, în cadrul cărora au fost efectuate aproape 500 de percheziții domiciliare pentru destructurarea grupărilor infracționale.

Față de 264 de persoane au fost dispuse măsuri preventive, respectiv 89 de persoane au fost arestate preventiv, 68 au fost reținute, 85 au fost plasate sub control judiciar, iar 20 arestate la domiciliu.

În plus, s-au dispus măsuri asiguratorii în valoare de aproximativ 9 milioane de lei.



Permiteți-mi să prezint și câteva exemple.
Procurorii D.I.I.C.O.T și polițiștii din județele Neamț și Bacău au destructurat o grupare de crimă organizată care acționa în județul Neamț.
Din cercetări a reieșit că, în cursul anului 2017, șase persoane, din municipiul Roman, s-ar fi constituit într-o grupare infracțională organizată, bazată pe relații familiale și prietenii apropiate.
 
Scopul grupării era de a obține, prin amenințare și intimidare, bani și alte foloase de la reprezentanții unor firme care administrau săli de jocuri de noroc. Reprezentanții acestor săli erau obligați să plătească grupării taxă de protecție, în caz contrar angajații și clienții fiind amenințați cu acte de violență.
 
Anchetatorii au mai stabilit că, în perioada 2019 - 2020, cinci membri ai aceleiași familii, din municipiul Roman, ar fi oferit bani, cu împrumut, mai multor persoane, banii urmând să fie returnați într-un interval de timp stabilit de membrii grupării. Dacă termenul nu era respectat, membrii grupării exercitau acte de violență fizică și verbală asupra datornicilor în timp ce le creșteau zilnic dobânda care trebuia plătită.
 

Membrii grupării sunt cercetați pentru șantaj, camătă, amenințare, inducerea în eroare a organelor judiciare, influențarea declarațiilor, hărțuire și nerespectarea regimului armelor si munițiilor.
 
Într-un alt dosar instrumentat de Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T., în această săptămână au fost depistate 4 persoane, cu vârste cuprinse între 19 și 50 de ani, din județul Timiș, care dețineau aproape 5 kilograme de canabis.
 
Din cercetări a rezultat că cei 4 ar fi introdus, în țară, aproximativ 3 kilograme de droguri, prin intermediul unei societăți de coletărie din municipiul Sebeș. În urma perchezițiilor domiciliare, au mai fost descoperite 2 kilograme de canabis, precum și cântare electronice, pungi destinate comercializării drogurilor, telefoane și înscrisuri potrivit cărora o parte din substanțele interzise ar proveni din Spania.   
 
În județul Gorj, polițiștii din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T., cu sprijinul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, au efectuat cercetări într-un dosar de trafic de persoane, trafic de minori, proxenetism și spălare de bani.

Un bărbat de 30 de ani a fost arestat preventiv, iar tatăl său, în vârstă de 52 de ani, a fost pus sub control judiciar.
Din cercetările efectuate de polițiști, a rezultat că, începând cu anul 2015, bărbatul de 30 de ani ar fi recrutat, transportat, transferat și adăpostit în țară și în străinătate, trei victime, dintre care una minoră, în scopul exploatării sexuale.

De asemenea, din 2015 până în prezent, suspectul, ajutat de alte persoane, ar fi determinat şi înlesnit practicarea prostituţiei pentru 15 tinere, pe teritoriul Germaniei, Austriei şi Elveției.

Din activitatea infracțională, bărbatul ar fi obținut venituri de aproximativ 500.000 de euro. El a fost prins de polițiști pe aeroport în timp ce încerca să fugă în Dubai.
Pe parcursul cercetărilor, anchetatorii români au beneficiat de sprijinul autorităților din Germania, Austria și Elveția.
La rândul lor polițiștii bucureșteni au reușit să identifice în doar câteva zile, un bărbat, în vârstă de 33 de ani, care a agresat o minoră în scara blocului.
 
În urma cercetărilor efectuate de polițiști s-a stabilit că, în data de 20 noiembrie, în jurul prânzului, bărbatul a observat-o pe stradă pe minoră, și a început să o urmărească, iar când fata a ajuns la blocul unde locuia, a intrat împreună cu aceasta în scara blocului, a atins-o, și i-ar fi adresat şi cuvinte obscene.
 
Copila a început să strige după ajutor, moment în care bărbatul a fugit.
Acum este cercetat pentru agresiune sexuală.
 
În ultima săptămână, structurile MAI au continuat de asemenea acțiunile pentru combaterea tăierilor ilegale de arbori și a altor tipuri de fapte ilegale din domeniul silvic.

Au fost efectuate peste 870 de controale și s-au aplicat 157 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de peste 300 de mii de lei. Au fost înregistrate aproape 200 de dosare penale, fiind cercetate 114 de persoane.
A fost confiscat material lemnos în valoare de 400.000 de lei, precum și peste 480 de pomi de Crăciun tăiați ilegal, în valoare de aproape 300.000 de lei. 

Periodic vă vom informa despre acțiunile structurilor operative ale Ministerului Afacerilor Interne pentru că dorim să știți că suntem aici pentru dumneavoastră, în slujba comunităților și vom continua războiul declarat criminalității.
 
În același timp, vor continua și activitățile pentru limitarea răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2. Acestea vor fi intensificate în următoarele zile în contextul minivacanței de 1 Decembrie.
Recomandarea noastră este ca și în această perioadă să respectăm regulile de protecție sanitară și de distanțare fizică, evitând vizitele și deplasările care nu sunt esențiale.

În perioada 28 noiembrie – 1 decembrie, zilnic, în medie, 10.000 de polițiști vor acționa în stradă, pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale, fluidizarea traficului rutier și menținerea ordinii și siguranței publice. De asemenea, în toată țara, polițiștii vor acționa, împreună cu celelalte instituții cu atribuții în domeniu, pentru verificarea respectării măsurilor pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Aproape 5.000 de pompieri vor fi la datorie, zilnic, în minivacanța prilejuită de Ziua Națională și de sărbătoarea Sfântului Andrei, salvatorii fiind pregătiți să intervină în orice moment pentru acordarea asistenței medicale de urgență, cât și pentru gestionarea tuturor solicitărilor primite din partea cetățenilor.

Inspectoratul General de Aviație al M.A.I. are la dispoziție 14 elicoptere pentru misiuni de ordine publică și aeromedicale, inclusiv pentru transportarea plasmei hiperimune și a pacienților confirmați cu SARS-CoV-2.
În aceeași perioadă, 6.000 de jandarmi vor fi în teren pentru asigurarea unui climat de liniște și siguranță, precum și pentru evitarea producerii unor evenimente nedorite.

De asemenea, Jandarmeria Română, prin structurile specializate de intervenție montantă, va acorda o atenție deosebită zonelor care prezintă riscuri pentru siguranța turiștilor, 250 de jandarmi montani fiind pregătiţi să intervină în situaţii de urgenţă, a precizat purtătorul de cuvânt al MAI, comisar-șef de poliție Monica Dajbog

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii