Motivare! Curtea de Apel despre Ioan Albu, fost prefect al județului Constanța – „Aplicarea unei pedepse în regim de detenție nu este justificată“
Motivare!: Curtea de Apel despre Ioan Albu, fost prefect al județului Constanța – „Aplicarea unei pedepse
26 Mar, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
4054
Marime text
- Curtea de Apel Constanța a reținut că menținerea executării pedepsei cu suspendarea sub supraveghere este suficientă pentru a atinge scopul și finalitatea sancțiunilor penale aplicate.
- Cu privire la inculpat, instanța a observat că acesta a conștientizat gravitatea faptelor comise, manifestându-și permanent regretul pentru cele întâmplate, concretizat chiar prin susținerea acordată familiei defunctului pentru a înlătura efectele nocive ale faptei sale.
Curtea de Apel Constanța a motivat decizia prin intermediul căreia Ioan Albu, fost prefect al județului Constanța, a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru ucidere din culpă și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului. Decizia finală în prezenta cauză a fost luată de judecătoarele Valentina Boboc și Georgiana Tudor Anghel, din cadrul Curții de Apel Constanța.
Tragedia rutieră a avut loc la data de 16 februarie 2020, în jurul orei 19:15.
Potrivit anchetatorilor, Ioan Albu a condus pe drumurile publice având o alcoolemie de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge (respectiv 2,45 g/l alcool pur în sânge la prima probă, ora 21.15, respectiv 2,20 g/l alcool pur în sânge la a doua, recoltată la ora 22.15), autoturismul marca Range Rover cu nr. de înmatriculare CT (...) pe DN3.
În timp ce circula dinspre localitatea Ciocârlia de Sus către comuna Cobadin, la km. 231+600 m, fostul prefect a pătruns pe contrasens și a intrat în coliziune frontală cu autoturismul marca Peugeot cu nr. de înmatriculare CT (...), care circula regulamentar din sens opus și care era condus de numitul T.A., în urma accidentului rutier rezultând moartea numitului Tudor Aurel.
Cu suspendare
În luna septembrie 2020, Judecătoria Medgidia a decis, în primă instanță, condamnarea lui Ioan Albu la pedeapsa de trei ani de închisoare cu suspendare, fiind stabilit un termen de supraveghere de patru ani, pentru ucidere din culpă și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului.
În motivare, magistrații Judecătoriei Medgidia au aratat, printre altele, că Ioan Albu a încercat să fie alături de familia victimei pe cât posibil și să atenueze efectele infracțiuii comise. Mai mult, fostul prefect al județului Constanța a luat legătura cu familia victimei și a achitat cheltuieli le de înmormântare, a finalizat lucrările pe care le desfășura societatea deținută de victima sa și a achitat voluntar văduvei acestuia o sumă de bani, se mai arată în motivarea primei instanțe.
Decizia Judecătoriei Medgidia a fost contestată la Curtea de Apel Constanța, instanță care a menținut condamnarea de trei ani de închisoare cu suspendare, pentru ucidere din culpă și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului.
Motivarea Curții
În motivarea deciziei, Curtea de Apel Constanța a reținut, printre altele, faptul că instanța de fond (Judecătoria Medgidia) a făcut o analiză judicioasă în acest sens, având în vedere că apelantul inculpat este „o persoană tânără, integrată social, este inginer agronom, doctor în științe agricole, are un loc de muncă stabil, este căsătorit, are doi copii minori în întreținere, nu are antecedente penale, a recunoscut în totalitate acuzațiile ce i-au fost aduse, a avut o conduită procesuală sinceră și și-a manifestat în permanență regretul pentru cele întâmplate, drept urmare a depus eforturi considerabile pentru a înlătura consecințele faptelor comise, pronunțând o condamnare la pedeapsa rezultantă de 3 ani de închisoare, cu suspendarea executării sub supraveghere“.
„O eventuală privare de libertate ar fi de natură să afecteze în mod substanțial viața de familie a inculpatului“
Referitor la solicitarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Medgidia ca în cauză să se dispună executarea pedepsei în regim de detenție, având în vedere faptele comise și urmările grave care s-au produs, concretizate în pierderea unei vieți umane, Curtea de Apel Constanța a apreciat că „evenimentul rutier petrecut la data de 16.02.2020 a avut consecințe negative atât asupra familiei victimei, cât și a inculpatului, și că aplicarea unei pedepse în regim de detenție nu este justificată, neputând contribui semnificativ la repararea prejudiciului suferit de persoanele apropiate defunctului, iar o eventuală privare de libertate ar fi de natură să afecteze în mod substanțial viața de familie a inculpatului“.
„Menținerea executării pedepsei cu suspendarea sub supraveghere este suficientă“
Totodată, având în vedere circumstanțele personale ale inculpatului, conduita procesuală și cea ulterioară a acestuia în raport de familia victimei, Curtea a reținut că menținerea executării pedepsei cu suspendarea sub supraveghere este suficientă pentru a atinge scopul și finalitatea sancțiunilor penale aplicate, iar cu privire la inculpat observă că acesta a conștientizat gravitatea faptelor comise, manifestându-și permanent regretul pentru cele întâmplate, concretizat chiar prin susținerea acordată familiei defunctului pentru a înlătura efectele nocive ale faptei sale.
De asemenea, Curtea de Apel amintește că în procesul de individualizare al pedepsei aplicate, instanța de judecată este singura în măsură să stabilească oportunitatea incidenței circumstanței atenuante în discuție, respectiv dacă o anumită împrejurare merită să fie calificată ca atare, pe baza influenței concrete pe care o are asupra gravității faptei și a pericolului social al autorului infracțiunii, în conformitate cu adevărul și convigerea pe care și-a format-o în cauză.
Curtea de Apel a menținut pedeapsa aplicată de prima instanță
Ori, având în vedere contextul concret în care s-au produs evenimentele, dar și faptul că judecata s-a desfășurat potrivit procedurii recunoașterii învinuirii, chiar dacă toate elementele de natură a descrie persoana inculpatului și conduita sa procesuală și chiar socială sunt favorabile, instanța de apel consideră determinante în aplicare pedepsei, pericolul social grav, valorile sociale fundamentale afectate, consecințele serioase care s-au produs, considerând că în această speță nu este oportună aplicarea dispozițiilor art.75 alin.2 lit. b Cod penal.
Pentru considerentele analizate, Curtea de Apel a menținut pedeapsa aplicată de prima instanță atât în ceea ce privește cuantumul cât și modalitatea de executare, aceasta fiind de natură a contribui la îndreptarea conduitei inculpatului și la formarea un comportament social în conformitate cu rigorile legii.
Sursa motivare: rolii.ro
Motivarea Curții de Apel Constanța poate fi citită integral accesând secțiunea Documente.
Citește și
Cu suspendare pentru ucidere din culpă și conducere sub influența alcoolului
Ioan Albu, fost prefect al județului Constanța, dat în judecată de firma de asigurări
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii