Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:38 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MOTIVARE Judecătorii explică de ce se întoarce la DNA dosarul celor zece terenuri din domeniul privat al municipiului Constanța vândute „la prețuri diminuate“

ro

17 Nov, 2022 00:00 2386 Marime text
  • „Judecătorul de cameră preliminară restituie cauza la parchet dacă rechizitoriul este neregulamentar întocmit, iar neregularitatea nu a fost remediată de procuror în termenul prevăzut la art. 345 alin. (3), dacă neregularitatea atrage imposibilitatea stabilirii obiectului sau limitelor judecăţii“, au spus judecătorii.
  • „Cu toate că neregularitatea constatată vizează doar pe inculpatul Mazăre Radu Ștefan, cauza se impune a fi restituită integral“, se mai arată în motivarea deciziei instanței de restituire a dosarului la DNA.
Magistrații Secției Penale a Curții de Apel Constanța au motivat decizia de a retrimite procurorilor DNA dosarul celor zece terenuri din domeniul priviat al municipiului Constanța ce ar fi fost vândute „la prețuri diminuate“, cauză penală ce îl vizează și pe fostul primar Radu Ștefan Mazăre.
 
Astfel, judecătorii au arătat în motivarea deciziei că dosarul trebuie să se întoarcă la DNA pentru că „prin ordonanța menționată (nr., prin care dosarul a fost trimis din nou în instanță, însă fără ca Mazăre să mai figureze printre inculpați) nu s-a înlăturat în concret neregularitatea constatată, ci doar s-a revenit asupra dispoziției de trimitere în judecată cu privire la inculpatul Mazăre Radu Ștefan și a fost menținută dispoziția de trimitere în judecată pentru inculpata Enache Marcela“.
 
„Conform art. 346 alin. 3 lit. a Cod procedură penală, judecătorul de cameră preliminară restituie cauza la parchet dacă rechizitoriul este neregulamentar întocmit, iar neregularitatea nu a fost remediată de procuror în termenul prevăzut la art. 345 alin. (3), dacă neregularitatea atrage imposibilitatea stabilirii obiectului sau limitelor judecăţii“, au mai spus judecătorii.
 
Amintim, pe 21 septembrie 2022, completul format din judecătorii Damian Marius Mitea și Cătălin Jigău, de la Curtea de Apel Constanța, au decis azi ca dosarul în care Radu Ștefan Mazăre, fostul primar al Constanței, și Marcela Enache, fostul secretar al municipiului Constanța, au fost trimiși în judecată de DNA Constanța, să se întoarcă la procurori.
 
Decizia a fost definitiă și se arăta în minută că instanța „în baza art. 346 alin. 3 lit. a Cod procedură penală restituie la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa cauza privind pe inculpaţii Mazăre Radu Ștefan și Enache Marcela, trimişi în judecată prin rechizitoriul nr. 118/P/2015 din data de 21.12.2020 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa“.
 
„Nerespectarea principiului specialității“
 
În același proces, pe 24 iunie 2022, Curtea de Apel constatase neregularitatea rechizitoriului, decizia având la bază „nerespectarea principiului specialității prev. de art. 74 din Legea nr. 302/2004 (nr., extrădarea)“.
 
La momentul respectiv, Curtea de Apel a constatat nulitatea relativă a actelor procesuale și a actelor de procedură efectuate începând cu data de 03.07.2019, precum și a mijloacelor de probă administrate pe parcursul urmăririi penale, începând cu data de 03.07.2019, privind pe inculpatul Mazăre Radu Ștefan și dispune excluderea acestor mijloace de probă.

 
Acuzațiile DNA
 
Precizăm că, în acest dosar, Radu Mazăre este acuzat de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, și Enache Marcela (fostul secretar general al municipiului, din cadrul Consiliului Local Constanţa), bănuită de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.
 
Consiliul Local Constanţa s-a constituit parte civilă.
 
În rechizitoriul prin care a fost sesizată instanța, DNA a reținut că „în perioada 2007 - 2012, inculpatul Mazăre Radu Ștefan, în calitatea menționată mai sus, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de dispozițiile legale, în sensul că ar fi dispus vânzarea a 10 terenuri din domeniul privat al municipiului Constanța în alte condiții decât prin licitație publică (negociere directă) și fără ca rapoartele de evaluare să fi fost aprobate de Consiliul Local“.
 

„De asemenea, terenurile respective, situate în stațiunea Mamaia, în imediata vecinătate a plajei ori în zone cu un potențial turistic și comercial deosebit (malul Lacului Siutghiol, Parcul Tăbăcăriei etc.), ar fi fost vândute la prețuri mult diminuate, împrejurare prin care s-ar fi produs patrimoniului municipiului Constanța un prejudiciu în valoare de 1.732.687 euro, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit pentru cumpărători. În demersurile sale, edilul ar fi beneficiat de ajutorul inculpatei Enache Marcela, care, în calitate secretar al municipiului Constanța, ar fi contrasemnat o parte dintre documentele care au stat la baza tranzacțiilor respective“, se mai arată în ancheta DNA Constanța.
    
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
Amintim că Radu Mazăre, fostul primar al Constanței, a fost condamnat definitiv la nouă ani de detenție în Dosarul Retrocedărilor și adus în țară din Madagascar pentru executarea acestei pedepse.
 
„Cauza se impune a fi restituită integral“
 
În motivarea deciziei din 21 septembrie 2022, prin care dosarul s-a întors la DNA,  judecătorii de la Curte au mai arătat că „având în vedere că nu a fost înlăturată neregularitatea constatată cu privire la actul de sesizare a instanței, se impune restituirea cauzei la procuror. Deși dispozițiile art. 346 alin. 3 lit. a Cod procedură penală fac referire la restituirea cauzei pentru ipoteza în care neregularitatea atrage imposibilitatea stabilirii obiectului sau limitelor judecăţii, în condițiile în care principiul specialității impunea interdicția trimiterii în judecată a inculpatului Mazăre Radu Ștefan pentru faptele din prezenta cauză, soluția instanței nu poate fi decât aceea de restituire a cauzei, urmare impedimentului privind posibilitatea judecării persoanei extrădate, pentru fapte anterioare emiterii cererii de extrădare, care nu au făcut obiectul cererii de extrădare“.
 
„Cu toate că neregularitatea constatată vizează doar pe inculpatul Mazăre Radu Ștefan, cauza se impune a fi restituită integral“, au spus judecătorii.
 
„Curtea reține că rechizitoriul este un act procesual unitar, indivizibil, a cărei legalitate se analizează în ansamblu, astfel cum rezultă din interpretarea sistematică a dispoziţiilor Titlului II privind procedura camerei preliminare. Prin urmare, se impune restituirea cauzei în întregime la procuror, neputându-se dispune disjungerea în această fază procesuală, chiar dacă neregularităţile au vizat doar unul din inculpaţii trimişi în judecată. Prevederile art. 46 Cod procedură penală privind disjungerea cauzelor sunt aplicabile numai în faza de judecată şi în faza de urmărire penală, astfel cum rezultă explicit din normele procedurale“, se mai arată în motivarea deciziei Curții de Apel Constanța.
    
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței – www.rejust.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Peste două milioane de dolari sunt cerute în instanță pentru Dosarul Retrocedărilor. Ce s-a întâmplat în proces
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii