Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:53 30 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Motivarea judecătorilor Iată de ce se va rejudeca dosarul lui Robert Șerban, primarul din Eforie! (DOCUMENTE)

ro

27 Jun, 2024 17:00 789 Marime text
 
 
  • În motivarea deciziei privind trimiterea dosarului spre rejudecare, Curtea de Apel Constanța reține, printre altele, că instanța de fond, respectiv Judecătoria Constanța, „a nesocotit dispoziţiile legale ce reglementează desfăşurarea procesului penal, a căror încălcare atrage nulitatea relativă, nulitate invocată de Ministerul Public“, respectiv neintroducerea în cauză şi necitarea societății comerciale Briza Marii Negre SRL la judecarea cauzei.
  • În acest context, Curtea a admis apelurile declarate de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța și de către Serban Robert Nicolae împotriva sentinţei penale pronunţată de Judecătoria Constanța, pe care a desfiinţat-o în integralitate şi a dispus rejudecarea cauzei de către instanţa de fond, Judecătoria Constanța.
 
 
Judecătorii de la Curtea de Apel Constanța și-au motivat decizia prin intermediul căreia au dispus rejudecarea, la Judecătoria Constanța, a dosarului în care Robert Șerban, primarul orașului Eforie, din județul Constanța, este suspectat de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
 
Conform portalului instanțelor de judecată, primarul orașului Eforie, Robert Șerban, a fost achitat, de Judecătoria Constanța, în baza articolului 16 alin. 1 lit. b) teza I Cod procedură penală – conform căruia fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege.
 
Tot în prezenta cauză, instanța a mai decis achitarea atât a lui Florian Cojea, cât și a Vioricăi Greceanu, suspectați de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, tot în baza articolului 16 alin. 1 lit. b) teza I Cod procedură penală – fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege.
 
Decizia Judecătoriei Constanța a fost contestată la Curtea de Apel Constanța, instanță a decis trimiterea cauzei spre rejudecare instanței de fond, Judecătoria Constanța.
 
MINUTĂ
 
În motivarea deciziei privind trimiterea dosarului spre rejudecare, Curtea de Apel Constanța reține, printre altele, că instanța de fond, respectiv Judecătoria Constanța, „a nesocotit dispoziţiile legale ce reglementează desfăşurarea procesului penal, a căror încălcare atrage nulitatea relativă, nulitate invocată de Ministerul Public“, respectiv neintroducerea în cauză şi necitarea societății comerciale Briza Marii Negre SRL la judecarea cauzei.
 
În acest context, Curtea a admis apelurile declarate de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța și de către Serban Robert Nicolae împotriva sentinţei penale pronunţată de Judecătoria Constanța, pe care a desfiinţat-o în integralitate şi a dispus rejudecarea cauzei de către instanţa de fond, Judecătoria Constanța.
 
„Acest motiv de desfiinţare face inutil a mai fi analizate de către instanţa de apel celelalte critici formulate de apelanți, acestea vizând apărări ce trebuie valorificate şi analizate cu ocazia judecăţii în primă instanţă, urmând a fi avute în vedere de către Judecătoria Constanța la judecata pe fond a cauzei. În consecință, se vor desființa toate actele îndeplinite începând cu data de 12.03.2021 și se va trimite cauza spre rejudecare instanței de fond, Judecătoria Constanța“, se mai arată în motivarea Curții de Apel Constanța.
 
Cauza a fost soluționată în faza apelului de completul de judecată alcătuit, potrivit datelor noastre, din magistrații Andreea Ianca și Virgil Marius Ungureanu, de la Curtea de Apel Constanța.
 
Dosarul a fost instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa.
 
Conform magistraților, „inculpatul Şerban Robert Nicolae, în calitate de primar al oraşului Eforie, cu intenţie, a efectuat demersuri, cu încălcarea dispoziţiilor legale, în vederea vânzării imobilului teren în suprafaţă de 3.150 mp, ce împrejmuieşte Restaurantul Litoral din Eforie (imobil compus din construcţie şi terenul de sub construcţie), către S.C. Briza Mării Negre S.R.L., societate care administra restaurantul de mai sus, şi în care viceprimarul staţiunii, Chiparul Dănuţ, are calitatea de asociat, şi a încheiat, prin semnătură delegată, contractul de vânzare-cumpărare din data de 08.03.2019, în schimbul preţului de 189.000 euro, asigurând astfel un folos necuvenit S.C. Briza Mării Negre S.R.L., respectiv suprafaţa de teren ce a trecut, în mod nelegal, în patrimoniul S.C. Briza Mării Negre SRL“.
 
„Vânzare-cumpărare a avut loc cu încălcarea dispoziţiilor art.36 alin.5 lit.b rap. la art.45 alin.3 din Legea nr.215/2001 privind administraţia publică locală, care prevede că hotărârile privind patrimoniul se adoptă cu votul a două treimi din numărul total al consilierilor locali în funcţie“, se mai arată în informarea procurorilor, ce poate fi citită integral accesând secțiunea Documente.
 
Tot în secțiunea Documente poate fi citită integral motivarea Judecătoriei Constanța.
 

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
Despre Briza Mării Negre SRL
 
Potrivit Termene.ro, SC Briza Mării Negre SRL se ocupă de restaurante, are sediul pe strada Mihail Kogălniceanu, din Eforie Nord, județ Constanța, și este controlată de Schroder Markus, cu 60 %, din Koln, Germania, și de Chiparu Dănuț, cu 40 %. Cei doi apar și ca administratori
 
Potrivit Termene.ro, Chiparu Dănuț mai apare în Danimar Tur SRL, iar Schroder Markus mai apare în Danimar Tur SRL și în Mirage Beach Bar SRL.
 
Potrivit Termene.ro, pentru anul 2023, cu 139 de angajați, Briza Mării Negre SRL a declarat o cifră de afaceri netă de 30.775.116 de lei și un profit net de 1.630.166 de lei.
 
Sursa text: portal instanțe de judecată și rejust.ro - Hotarâre nr. 664/2024 din 25.06.2024 pronunțată de Curtea de Apel Constanța.
  
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Iată de ce a fost achitat Robert Șerban, primarul orașului Eforie! (DOCUMENTE)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii