Municipiul Constanța, obligat să vândă mii de metri pătrați în Mamaia! Explicațiile judecătorilor (MOTIVARE)
Municipiul Constanța, obligat să vândă mii de metri pătrați în Mamaia! Explicațiile judecătorilor (MOTIVARE)
28 Jun, 2023 00:00
ZIUA de Constanta
5002
Marime text
- Bunurile urmează să fie vândute către societățile Horest Lido Mar SRL și Rocris SRL, „în indiviziune, la prețul de 920.357 de lei, cu plata prețului în rate, pe durata a trei ani“.
- Decizia, care a fost luată de Secția a II-a Civilă a Tribunalului Constanța, a fost deja atacată de municipalitate, urmând ca dosarul să fie analizat acum de Curtea de Apel.
- Cazul are indicativul 3318/118/2018.
- Spus pe scurt, judecătorii au spus că există o hotărâre a Consiliului Local Constanța încă din 2004 privind vânzarea terenului.
Bunurile urmează să fie vândute către societățile Horest Lido Mar SRL și Rocris SRL, „în indiviziune, la prețul de 920.357 de lei, cu plata prețului în rate, pe durata a trei ani“.
Decizia, care a fost luată de Secția a II-a Civilă a Tribunalului Constanța, a fost deja atacată de municipalitate, urmând ca dosarul să fie analizat acum de Curtea de Apel.
„Pârâta nu a făcut dovada invitațiilor telefonice“
Cazul are indicativul 3318/118/2018 și, în Hotărârea 364/2023 favorabilă celor două societăți comerciale, judecătorii au arătat printre altele, că municipalitatea „recunoaşte faptul că, în conformitate cu procedura de vânzare valabilă la nivelul anului 2004, pentru activele solicitate, au fost parcurse etapele premergătoare vânzării, fiind stabilit inclusiv preţul de vânzare, procedura de vânzare nefiind finalizată prin încheierea unor contracte de vânzare întrucât reclamantele (nr., societățile comerciale) nu au dat curs invitaţiilor transmise telefonic, de participare la şedinţele organizate de pârâtă în vederea negocierii preţului de vânzare“.
Totuși, judecătorii au spus că „pârâta (nr., Municipiul Constanța prin Primar) nu a făcut dovada unor atare invitaţii telefonice, or, ulterior înregistrării cererii de cumpărare nr. 88024/10.07.2003, incumba pârâtei obligaţia parcurgerii etapelor administrative prealabile şi a încunoştiinţării reclamantelor despre stadiul soluţionării cererii formulate“.
„Nefiind făcută dovada demersurilor de asigurare a participării reclamantelor la şedinţele de negociere a preţului de vânzare, apreciază tribunalul că aceasta se află în culpă pentru nerespectarea obligaţiilor administrative prealabile care îi incumbau“, au spus judecătorii.
Astfel, avocații celor două societăți comerciale arătaseră că dobândiseră de la Mamaia SA imobilul construcție Hotel Lido și Restaurant în baza contractelor de leasing imobiliar cu clauză irevocabilă de vânzare datând din luna mai 2000.
În acest sens, au mai arătat că au formulat din anul 2003 cerere de cumpărare a suprafeței de teren ce formează obiectul contractului, „pentru parte din aceasta existând inclusiv hotărâri de consiliu local având ca obiect aprobarea vânzării (fapt ce rezultă din adresa nr. 166/14.05.2018), fără ca până la data formulării cererii de chemare în judecată să fi fost perfectat contractul de vânzare“.
Au mai spus reprezentanții celor două firme că „suprafaţa de teren cuvenită reclamantelor a făcut obiectul unei evaluări întocmite la nivelul anului 2004, evaluare despre care reclamantele nu au fost informate“.
De asemenea, „reclamantele au precizat că nu este real că nu ar fi dat curs invitaţiilor transmise telefonic, de participare la şedinţele organizate de pârâtă în vederea negocierii preţului de vânzare. Dimpotrivă, reclamantele s-au prezentat cel puţin lunar la sediul pârâtei pentru a obţine informaţii relative la stadiul soluţionării cererii de cumpărare a terenului, fără a le fi fost adus la cunoştinţă faptul întocmirii raportului de evaluare şi nici preţul rezultat din acesta“, potrivit deciziei instanței.
Judecătorii au arătat în motivarea deciziei că prin HCL Constanța nr. 226/2004 fusese aprobată vânzarea terenului, iar HCL Constanța 261/2017, prin care a fost aprobată noua metodologie de vânzare a bunurilor imobiliare proprietate privată a municipiului Constanța, a fost anulată parțial.
Mai exact, potrivit instanței, este valabilă HCL din 2004 prin care fusese aprobată vânzarea.
Judecătorii au spus că „este real că H.C.L. nr. 226/2004 viza solicitarea de cumpărare a Mamaia S.A., însă oferta de cumpărare nr. 1877/09.07.2003, înregistrată la pârâtă sub nr. 88024/10.07.2003, a fost formulată de Rocris S.A., în calitate de locator, în considerarea împrejurării că suprafaţa de teren ofertată funcţiona în sistem de leasing imobiliar cu clauză irevocabilă de vânzare către reclamanta Horest Lido-Mar S.R.L“.
Astfel, municipalitatea a fost obligată să vândă terenul către cele două societăți „la preţul de 920.357 lei, (...) în condiţiile H.C.L.M. nr. 37/31.01.2002 cu privire la metodologia privind vânzarea bunurilor imobile aparţinând domeniului privat al mun. Constanța, cu plata preţului în rate, pe durata a 3 ani“.
Acum, dosarul va ajunge însă la Curtea de Apel Constanța, după ce Municipiul Constanța prin Primar a declarat apel.
Despre Horest Lido-Mar SRL
Potrivit termene.ro, platformă consultată pe 27 iunie 2023, Horest Lido-Mar a fost înființată în 1993, are sediul social în Mamaia, Hotel Lido și se ocupă de hoteluri și alte facilități de cazare similare.
Asociat unic și administrator figurează Georgeta Marinescu.
În 2022, societatea nu figurează cu angajați, profitul a depășit 540.000 de lei, iar cifra de afaceri a fost 2,78 de milioane de lei.
Despre Rocris SRL
Potrivit termene.ro, platformă consultată pe 27 iunie 2023, Rocris SRL a fost înființată în 1991, are sediul social în Mamaia, Restaurant Lido și se ocupă de restaurante.
Asociat unic și administrator este Rodica Flaut.
În 2022, firma a declarat un angajat, profit peste 80.000 de lei și cifra de afaceri a depășit 170.000 de lei.
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței – www.rejust.ro
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Lucian Tudose de la Don Corleone și Florin Beu de la Daf Trans vor să ridice o casă de vacanță în Mamaia
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii