Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:28 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Municipiul Constanța prin Primar, la judecată cu Mazăre și Nicușor. „Care este fapta ilicită atribuită fiecărui pârât“ – întreabă instanța

ro

22 Feb, 2023 00:00 1833 Marime text
  • La termenul de ieri, instanța ar fi urmat să pună în discuție excepția necompetenței materiale a Judecătoriei Constanța de a analiza dosarul.
  • Dosarul cu indicativul 17254/212/2022 a fost amânat pentru data de 9 mai 2023.
  • La termenul din decembrie 2022, instanța a pus în vedere reclamantului UAT Municipiului Constanța prin Primar să precizeze „în concret care este fapta ilicită pe care o atribuie fiecărui pârât“.
Secția Civilă a Judecătoriei Constanța a amânat, ieri, dosarul deschis de Municipiul Constanța prin Primar, în contradictoriu cu fostul primar Radu Mazăre și fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, în care municipalitatea solicităț 50.000 de lei de la cei doi, în legătură cu Fundația Fantasio.
 
Dosarul cu indicativul 17254/212/2022 a fost amânat pentru data de 9 mai 2023, dată fiind neîndeplinirea procedurii de citare cu Fundația Fantasio, la rândul său pârâtă în cauză, după ce a fost introdusă în proces la termenul din decembrie 2022, la cererea UAT Municpiul Constanța.
 
La termenul de ieri, instanța ar fi urmat să pună în discuție excepția necompetenței materiale a Judecătoriei Constanța de a analiza dosarul.
 
Dat fiind că procesul a fost amânat, excepția va fi discutată la termenul din luna mai.
 
Așa cum arătam în edițiile anterioare, suma solicitată în dosarul ce are ca obiect  „acțiune în răspundere delictuală daune interese“ reprezintă aportul inițial adus la constituirea Fundației Fantasio, banii fiind solicitați în urma deciziei Curții de Conturi nr. 23/2019.
 
Legat de acest dosar, Biroul de Presă al Primăriei Municipiului Constanța a explicat, pentru ZIUA de Constanța, că „dosarul are ca obiect acțiune în răspundere civilă delictuală în contradictoriu cu persoanele responsabile de conducerea ilicită a Fundației Fantasio, raportat la prejudiciul adus Municipiului Constanța prin Primar în calitate de membru fondator, precum și orice alte demersuri pe care le considerați necesare în vederea recuperării aportului inițial adus la constituirea Fundației Fantasio, respectiv suma de 50.000 lei. (Decizia Curtii de Conturi nr. 23/2019)“.
 
Practic, prin Decizia Curții de Conturi 23/2019 s-a dispus ca municipalitatea să întreprindă toate demersurile necesare recuperării sumei de 50.000 de lei pe care municipalitatea a pus-o la bătaie pentru înființarea Fundației Fantasio.
 
Fundaţia Fantasio fusese înfiinţată prin Hotărârea Consiliului Județean Constanța nr. 48/25.02.2005, şi cea a Consiliului Local Municipal Constanța nr. 123/07.04.2005.

 
Preşedinte al Consiliului Director era Radu Mazăre, primarul Constanţei de atunci al Constanței.
 
De altfel, potrivit datelor consemnate în anii anteriori la Registrul Naţional ONG, Fundaţia „Fantasio“ a avut ca asociaţi/fondatori Consiliul Judeţean Constanţa şi Primăria Constanţa.
 
„Care este fapta ilicită pe care o atribuie fiecărui pârât“
 
La termenul din luna decembrie 2022, instanța pusese în vedere „reclamantului prin apărător să justifice calitatea procesuală activa faţă de pârâtul Constantinescu Nicușor dacă faptele ilicite pe care susţine că le-au săvârșit pârâții apreciază că le-au săvârșit in calitate de primar al Municipiului Constanța în ceea ce îl priveşte pe pârâtul  Mazăre Radu Ștefan, respectiv, în calitate de Președinte al Consiliului Județean în ceea ce îl  privește pe pârâtul Constantinescu Nicușor, sau în calitate de membrii ai Consiliului Director al Fundației“.
 

În continuare, instanța a mai pus atunci în vedere reclamantului să precizeze „în concret care este fapta ilicită pe care o atribuie fiecărui pârât, care a fost acțiunea/inacțiunea care a condus/a avut legătură directă de cauzalitate cu prejudiciul imputat în valoare de 50.000 lei și dacă cererea a fost formulată in contradictoriu cu pârâții in calitate de persoană care a avut o relație de muncă cu cei doi, sau dacă se raportează la o relație de muncă intre asociație şi membrii, in acest caz, să justifice calitatea procesuală activă, dar și calitatea procesuală pasivă, respectiv, de ce a ales să solicite atragerea răspunderii pentru fiecare pârât în parte“.
 
Acum, toate aceste aspecte vor fi avute în vedere de instanță la termenul din 9 mai 2023.
 
Sursa documentare: Portalul Național al Jurisprudenței – www.rejust.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Dosarul fundaţiilor „Fantasio“ şi „Thalia“ se va rejudeca, în parte! Acțiunea lui Nicușor Constantinescu, fostul președinte al CJC, admisă!
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii