Municipiul Constanța prin Primar, obligat să achite daune morale unui cetățean cu dizabilități! (MINUTA)
Municipiul Constanța prin Primar, obligat să achite daune morale unui cetățean cu dizabilități! (MINUTA)
16 Jun, 2022 00:00
ZIUA de Constanta
2245
Marime text
- Decizia a fost pronunțată într-un dosar aflat pe rolul instanțelor din Constanța de circa cinci ani, când reclamantul, o persoană cu dizabilități din oraș, a cerut instanței, printre altele, să constate prejudiciul moral cauzat de Municipiul Constanța prin Primar.
- Reclamantul a arătat că „din anul 2006 de când s-a promulgat Legea nr.448/2006 şi până în prezent, nu a fost asigurat accesul în instituţiile de interes public şi privat din Staţiunea Mamaia, în condiţii demne şi legale, pentru persoanele cu dizabilităţi“.
- Suma pe care omul o va primi se ridică la 5.000 de lei, însă hotărârea Curții poate fi atacată în recurs, la Curtea Supremă, instanță care ar putea schimba această decizie.
Un constănțean va primi daune morale de la Municipiul Constanța prin Primar, au decis judecătorii Curții de Apel Constanța, Secția I Civilă.
Suma pe care omul o va primi se ridică la 5.000 de lei, însă hotărârea Curții poate fi atacată în recurs, la Curtea Supremă, instanță care ar putea schimba această decizie.
Decizia a fost pronunțată într-un dosar aflat pe rolul instanțelor din Constanța de circa cinci ani, când reclamantul, o persoană cu dizabilități din oraș, a cerut instanței, printre altele, să constate prejudiciul moral cauzat de Municipiul Constanța prin Primar.
Mai exact, reclamantul a arătat că „din anul 2006 de când s-a promulgat Legea nr.448/2006 şi până în prezent, nu a fost asigurat accesul în instituţiile de interes public şi privat din Staţiunea Mamaia, în condiţii demne şi legale, pentru persoanele cu dizabilităţi“.
Minuta hotărârii
Aspectele sunt cuprinse în dosarul civil 21780/212/2017** al Curții de Apel Constanța, soluționat de Curte prin Hotărârea nr. 87/2022.
Se arată în minuta acestei decizii că instanța „admite apelul civil. Schimbă în parte sentinţa civilă apelată, în sensul că admite în parte acțiunea“.
Astfel, Curtea „obligă pârâtul Municipiul Constanţa prin Primar către reclamant la plata sumei de 5.000 lei, cu titlu de daune morale“.
În continuare, instanța de apel „menţine celelalte dispoziţii ale sentinței civile apelate“.
Hotărârea Curții de Apel poate fi atacată în recurs în termen de 30 de zile de la comunicarea deciziei motivate, urmând ca, în această situație, dosarul să fie trimis pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție, pentru judecarea recursului.
Amintim, în decembrie 2018, judecătorii Secţiei I Civile din Tribunalul Constanţa au decis să respingă, ca inadmisibil, capătul de cerere privind constatarea inexistenţei amenajărilor pentru persoanele cu dizabilităţi şi sancţionarea Municipiului Constanţa, respingând în rest acţiunea ca nefondată.
Decizia Tribunalului Constanţa a fost contestată la Curtea de Apel Constanţa, instanţă care abia anul acesta a soluționat apelul.
Practic, în proces, omul cere instanței, printre altele, să constate inexistenţa rampelor, a locurilor de parcare adaptate şi marcate cu panou de informare, a grupurilor sanitare adaptate, a ascensoarelor pentru persoanele cu dizabilităţi.
Totodată, reclamantul a cerut în instanţă și obligarea Municipiul Constanţa prin Primar să efectueze lucrările necesare, pe cheltuiala sa, potrivit Legii nr.448/2006 rep., (privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap) în zonele stabilite prin lege, la nivelul Staţiunii Mamaia.
Astfel, prin cererea de chemare în judecată, reclamantul a solicitat instanţei, în contradictoriu cu pârâtul Municipiul Constanţa prin Primar, ca prin hotărârea ce va pronunţa:
1. să constate inexistenţa rampelor, a locurilor de parcare adaptate şi marcate cu panou de informare, a grupurilor sanitare adaptate, a ascensoarelor pentru persoanele cu dizabilităţi.
2. să dispună sancţionarea instituţiilor abilitate, în speţă, sancţionarea pârâtului, care avea îndatorirea de a proiecta şi de a amplasa căi de acces conform Legii nr.448/2006 rep., la nivelul instituţiilor şi în zonele aflate în administraţia publică locală, respectiv în Staţiunea Mamaia.
3. să oblige pe pârât să efectueze lucrările necesare, pe cheltuiala sa, potrivit Legii nr.448/2006 rep., în zonele stabilite prin lege, la nivelul Staţiunii Mamaia.
4. să oblige pe pârât la plata unor daune morale în cuantum de 100.000 de euro, reprezentând prejudiciu cauzat reclamantului prin fapta pârâtului; să oblige pe pârât la plata cheltuielilor de judecată.
În motivarea cererii, reclamantul a arătat, în esenţă, că se deplasează într-un scaun cu rotile şi, în primăvara anului 2015, în urma înrăutăţirii stării sale de sănătate, a hotărât că îi este necesară internarea la Sanatoriul Balnear Recuperare, unde a mers împreună cu însoţitorul său, pentru recuperare neuro-motorie.
În acest context, a întâmpinat dificultăţi în hotelul în care a fost cazat, din Mangalia, cu privire la utilizarea grupului sanitar, întrucât acesta nu era adaptat pentru persoanele cu handicap.
Reclamantul a constatat că majoritatea cafenelelor nu au acces adaptat pentru persoanele cu handicap si nici grup sanitar adaptat.
Totodată, reclamantul a precizat că, la sfârşitul perioadei de tratament, a hotărât să facă o plimbare în Staţiunea Mamaia şi a constatat că nu era asigurat accesul la terase, magazine şi pe plajă pentru persoanele aflate în scaun cu rotile.
Mai mult, reclamantul susţine că prin faptele ce fac obiectul acţiunii i s-ar fi cauzat de către pârâtul Municipiul Constanţa prin Primar un prejudiciu moral, deoarece „din anul 2006 de când s-a promulgat Legea nr.448/2006 şi până în prezent, nu a fost asigurat accesul în instituţiile de interes public şi privat din Staţiunea Mamaia, în condiţii demne şi legale, pentru persoanele cu dizabilităţi“.
Astfel, reclamantul arată că ar fi fost discriminat prin privarea de drepturile fundamentale umane, personale şi sociale, care sunt legate de accesul şi participarea egală la viaţa socială de care ar fi trebuit să beneficieze în baza Legii nr.448/2006, a prevederilor din Constituţie şi a disp.art.14 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.
„Afectarea demnității umane“
Drept urmare, reclamantul a solicitat angajarea răspunderii civile delictuale a pârâtei Municipiul Constanţa prin Primar pentru „prejudiciul moral provocat, fiind îndeplinite condiţiile cumulative rezultate din art.1357 alin.1 C.civ., astfel: existenţa faptei ilicite se verifică prin lipsa posibilităţilor de acces pe plajă, în instituţiile locale şi private, în parcări şi la grupurile sanitare din Staţiunea Mamaia; prejudiciul moral pentru disconfortul fizic şi psihic, prin afectarea demnităţii umane; legătura de cauzalitate între fapta ilicită şi prejudiciu rezultă din discriminarea şi excluderea din viaţa socială prin fapta pârâtei, care nu şi-a îndeplinit obligaţia de a asigura accesul pentru persoanele cu dizabilităţi în Staţiunea Mamaia; vinovăţia Municipiului Constanţa este dată de neîndeplinirea obligaţiei anterior menţionate“, se mai arată în actele oficiale.
Ulterior, reclamantul a depus cerere completatoare, prin care a înţeles să cheme în judecată, în calitate de pârâtă, şi Administraţia Naţională Apele Române -Administraţia Bazinală de Ape Dobrogea-Litoral, solicitând:
1) să se constate faţă de această pârâtă inexistenţa rampelor de acces pe plaja din Staţiunea Mamaia, a grupurilor sanitare adaptate, a podinelor din lemn şi a duşurilor adaptate pentru persoanele cu dizabilităţi, pârâta având îndatorirea de a proiecta şi amplasa căi de acces conform Legii nr.448/2006 în zona plajei din Staţiunea Mamaia, aflată în administrarea sa,
2) să oblige pârâta să efectueze lucrările necesare privind construirea pe cheltuiala sa a căilor de acces potrivit Legii nr.448/2006, în zonele stabilite prin lege la nivelul plajei din staţiunea Mamaia,
3) să oblige pârâta la plata sumei de 100.000 euro cu titlu de daune morale reprezentând contravaloarea prejudiciului cauzat din fapta sa, precum şi la plata cheltuielilor de judecată.
Curtea de Apel a decis acordarea daunelor morale, însă a menținut în rest prevederile sentinței atacate, prin care acțiunea reclamantului era respinsă de Tribunalul Constanța.
Sursa motivare: www.rolii.ro
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Primarul Orașului Bușteni, obligat să-i achite daune morale unui bărbat din Constanța! De la ce a pornit totul (document)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii