Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:11 21 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Muzica din parcul Aqua Magic, din Mamaia, deținut de Aqualand, pe masa judecătorilor. Procesul se va desfășura în București, a decis Curtea Supremă

ro

22 May, 2023 00:00 1724 Marime text
  • Dosarul fusese inițial declinat la Constanța de către judecătorii din Capitală, iar Tribunalul de la malul mării l-a declinat înapoi, la București.
  • După deliberări, Curtea Supremă a decis ca procesul să se desfășoare în Capitală, la Tribunalul București.
  • Societatea constănțeană Aqualand a fost chemată în judecată de către Asociația pentru Drepturi de Autor a Compozitorilor (UCMR-ADA) în dosarul cu numărul unic 25691/3/2021.
  • Următoarea înfățișare se va desfășura pe 21 iunie 2023.
Înalta Curte de Casație și Justiție a României a decis ca procesul care vizează muzica difuzată în parcul Aqua Magic, din stațiunea Mamaia, deținut de societatea constănțeană Aqualand SRL, să fie judecat la București!
 
Dosarul fusese inițial declinat la Constanța de către judecătorii din Capitală, iar Tribunalul de la malul mării l-a declinat înapoi, la București.
 
Pentru că s-a ivit astfel conflictul negativ de competență, în cauză a fost nevoie ca Înalta Curte să stabilească la ce instanță va fi judecat dosarul.
 
După deliberări, Curtea Supremă a decis ca procesul să se desfășoare în Capitală, la Tribunalul București.
 
Amintim, societatea constănțeană Aqualand a fost chemată în judecată de către Asociația pentru Drepturi de Autor a Compozitorilor (UCMR-ADA) în dosarul cu numărul unic 25691/3/2021, materia Proprietate intelectuală, obiectul drept de autor și drepturi conexe.
 
La ultimul termen de la București, cazul s-a amânat pentru luna iunie 2023, pentru lipsa raportului de expertiză.
 
Următoarea înfățișare se va desfășura pe 21 iunie 2023.
 
Așa cum arătam în edițiile anterioare, legat de litigiul propriu-zis, spus pe scurt, artiștii sunt nemulțumiți de faptul că în anii 2019, 2020 și 2021 compania ar fi comunicat public opere muzicale fără să fie încheiată cu UCMR-ADA „autorizația licență neexclusivă corespunzătoare, de autorizare a comunicării publice a operelor muzicale“, spun aceștia.

 
În acest context, Asociația s-a adresat judecătorilor, cerând instanței să oblige firma la „plata despăgubirilor egale cu valoarea triplului remuneraţiilor reprezentând drepturi patrimoniale de autor pentru comunicarea publică a operelor muzicale“.
 
Suma a fost estimată de către artiști la 214.068 de lei plus TVA.
 
„Obligarea pârâtei la plata despăgubirilor“
 
Potrivit hotărârii prin care Tribunalul București a dispus declinarea cazului, document citat pe Portalul Jurisprudenței, UCMR-ADA a solicitat în acest caz, „în principal, obligarea pârâtei la plata despăgubirilor egale cu valoarea triplului remuneraţiilor reprezentând drepturi patrimoniale de autor pentru comunicarea publică a operelor muzicale, în perioadele august 2019 - septembrie 2019, iulie 2020 - septembrie 2020 și iunie 2021 - august 2021, în scop ambiental în Parcul de distracţie Aqua Magic și în unităţile de alimentaţie publică din Loc. Mamaia, (...), precum și pentru comunicarea publică a operelor muzicale în evenimentele și în spectacolele organizate în aceste locaţii“.
 

„În temeiul art. 124 Ut. b) din Codul de procedura civilă estimăm provizoriu valoarea acestor despăgubiri la suma de 214.068 lei plus TVA“, au spus artiștii.
 
În subsidiar, UCMR-ADA a mai cerut „obligarea prâtei la plata sumei egale cu remuneraţiile reprezentând drepturi patrimoniale de autor pentru comunicarea publica a operelor muzicale, in perioadele august 2019 - septembrie 2019, iulie 2020 – septembrie 2020 și iunie 2021 - august 2021, în scop ambiental în Parcul de distracţie Aqua Magic și în unităţile de alimentaţie publică din Loc. Mamaia (...). În temeiul art. 124 Ut. b) din Codul de procedură civilă estimăm provizoriu valoarea acestor remuneraţii la suma de 71.356,00 lei, plus TVA“.
 
De asemenea, artiștii au cerut obligarea firmei la plata „penalităţilor de 0,5%/zi de întârziere pentru remuneraţiile aferente comunicării publice a operelor muzicale în scop ambiental și de 0,1% /zi de întârziere pentru cele aferente spectacolelor, până la data 20.08.2021. În temeiul art. 124 lit b) din Codul de procedură civilă estimăm provizoriu valoarea acestor penalităţi la suma de 123.583,34 de lei“.
 
Nu în ultimul rând, s-a solicitat și obligarea firmei „la plata penalităţilor de 0,5%/zi de întârziere pentru remuneraţiile aferente comunicării publice a operelor muzicale in scop ambiental și de 0,1% /zi de întârziere pentru cele aferente spectacolelor, începând cu 21.08.2021 și până la plata efectivă a remuneraţiilor care vor fi stabilite prin hotărârea judecătorească definitivă“.
 
Totodată, artiștii au cerut și achitarea cheltuielilor de judecată.
 
„În motivele cererii se arată că pârâta deţine și exploatează Parcul de distracţie Aqua Magic (...). La aceeaşi adresă pârâta deţine și explotează mai multe de unităţi de alimentaţie publică (restaurant, terase, baruri). Tot la adresa de mai sus au fost organizate în perioadele în litigiu mai multe spectacole. În cadrul acestor activităţi desfășurate de pârâtă în perioadele august 2019 - septembrie 2019, iulie 2020 - septembrie 2020 și iunie 2021 - august 2021 s-au comunicat public opera muzicale fără să fie încheiată cu UCMR-ADA autorizaţia licenţa neexclusivă corespunzătoare, de autorizare a comunicării publice a operelor muzicale“, au arătat artiștii.
 
În replică, reprezentanții Aqualand au formulat întâmpinare prin care au invocat excepţia necompetenţei teritoriale şi au solicitat respingerea acţiunii reclamantei ca nefondată.
 
De asemenea, reprezentanții firmei au solicitat și obligarea reclamantei „la plata cheltuielilor de judecată ocazionate subscrisei de prezentul litigiu“.
 
Oricare va fi decizia Tribunalului București în cauză, ea va putea fi atacată la Curtea de Apel București.
 
Despre Aqualand SRL
 
Potrivit Confidas.ro, firma Aqualand a fost înființată în 2002 și se ocupă de „alte activități recreative și distractiv n.c.a.“.
 
Acțiunile sunt deținute de compania Aterina Global (70%), Dumitru Ion Cilibia (20%) și Georgiana Andreea Șerban (10%), aceasta din urmă fiind și administratorul firmei.
 
Pentru ultimul an, compania a raportat 33 de angajați, profit de peste 1,2 milioane de lei și cifra de afaceri de peste 6,97 de milioane de lei.
 
În 2021, au fost 33 de angajați, profitul a fost peste 1,20 de milioane de lei, iar cifra de afaceri a depășit 6,97 de milioane de lei.
 
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței – www.rejust.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Ar putea dispărea Aqua Magic? Aqualand SRL, demersuri pentru construirea unui complex turistic balneoclimateric
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii