Navigator din Constanța, dispărut la plecarea din China spre Australia. Armatorul, obligat să achite daune familiei
Navigator din Constanța, dispărut la plecarea din China spre Australia. Armatorul, obligat să achite daune familiei
07 Feb, 2022 00:00
ZIUA de Constanta
18122
Marime text
Foto cu rol ilustrativ din Arhiva ZIUA de Constanța
- Decizia Tribunalului, de a obliga armatorul la plata a peste 35.000 de euro, la cursul actual, către familia marinarului a fost atacată în apel de către avocații armatorului, iar dosarul a ajuns recent pe rolul Curții de Apel Constanța.
- Prima instanță, în completul Fond civil 12 al Secției I Civile, prezidat de magistratul Adrian Neagu, a obligat armatorul la plata către soția navigatorului a sumei de 100.000 de lei, reprezentând daune compensatorii, dar și la plata către soția și fiica bărbatului dispărut a câte 40.000 de lei, cu titlu de daune morale.
- „Sursa prejudiciului este pasivitatea culpabilă a operatorului navei și neglijarea cu consecințe grave a dispozițiilor propriilor regulamente, care disciplinează activitatea la bordul navei, ce a avut drept consecință tergiversarea nejustificată a operațiunilor de căutare pe mare“, au spus judecătorii Tribunalului Constanța.
Tribunalul Constanța a dictat despăgubiri totale, inclusiv daune morale, în sumă de 180.000 de lei pentru familia unui navigator din Constanța, care a dispărut în vara anului 2015 de la bordul navei pe care se îmbarcase Ofițer mecanic I, în timp ce vasul era în marș între China și Australia!
Decizia Tribunalului, de a obliga armatorul la plata a peste 35.000 de euro, la cursul actual, către familia marinarului a fost atacată în apel de către avocații armatorului, iar dosarul a ajuns recent pe rolul Curții de Apel Constanța.
În minuta Hotărârii nr. 3698/2021 a Tribunalului Constanța, pronunțată de completul Fond civil 12 al Secției I Civile a instanței, prezidat de magistratul Adrian Neagu, se arată că instanța admite în parte acțiunea formulată de către soția și fiica navigatorului în contradictoriu cu reprezentanții companiei armatorului vasului pe care se afla constănțeanul.
Astfel, instanța a obligat armatorul la plata către soția navigatorului a sumei de 100.000 de lei, reprezentând daune compensatorii, dar și la plata către soția și fiica bărbatului dispărut a câte 40.000 de lei, cu titlu de daune morale.
Nu în ultimul rând, armatorul a mai fost obligat și la plata cheltuielilor de judecată către familia navigatorului, în sumă de 1.976,8 lei.
Ce a spus instanța
Se arată în Hotărârea nr. 3698/2021 a Tribunalului Constanța, document citat pe Jurindex, că navigatorul, îmbarcat Ofițer mecanic I pe vasul ce pleca dinspre China către Australia, a dispărut de la bordul navei la începutul lunii august 2018.
În motivarea deciziei prin care au fost acordate daunele familiei, Tribunalul Constanța a arătat că „în aprecierea instanței, trebuie reținute următoarele criterii complementare pe baza cărora urmează a se stabili o compensație pentru pierderea suferită de reclamante: starea de incertitudine cauzată de lipsa unor informații clare din partea angajatorului cu privire la operațiunile de căutare desfășurate, absența oricărei compensații financiare din partea operatorului navei, reținerea unor obiecte personale aparținând d-lui (...), aspect necontestat de către pârâte, demersurile efectuate ȋn fața diverselor instituții - poliție, parchet, M.A.E, misiuni diplomatice/oficii consulare din România și R.P. Chineză, pentru a se lămuri circumstanțele dispariției victimei, imposibilitatea repatrierii corpului victimei, pentru a se realiza toate ritualurile creștinești“.
„Ȋn egală măsură“, au mai spus judecătorii, „neȋndeplinirea obligațiilor asumate de angajator ȋn privința asigurării securității ȋn muncă, de prevenire a oricăror accidente la bordul navei, reprezintă și sursa unui prejudiciu material, care nu se poate limita la contravaloarea sumelor avansate de familia victimei pentru obținerea de informații din partea diverselor organisme și instituții, pentru că sursa prejudiciului este pasivitatea culpabilă a operatorului navei și neglijarea cu consecințe grave a dispozițiilor propriilor regulamente, care disciplinează activitatea la bordul navei, ce a avut drept consecință tergiversarea nejustificată a operațiunilor de căutare pe mare“.
„Ținând seama și de importanța valorii lezate - dreptul la viață, instanța admite în parte acțiunea formulată de reclamante în contradictoriu cu pârâta (...) și obligă această pârâtă la repararea prejudiciilor cauzate, astfel: către reclamanta (...) la plata sumei de 100.000 lei, reprezentând daune compensatorii, iar către fiecare reclamantă la plata sumei de 40.000 lei cu titlu de daune morale“, au conchis magistrații Tribunalului Constanța.
Așa cum am afirmat anterior, decizia de a acorda despăgubirile familiei navigatorului dispărut a fost atacată în apel de către reprezentanții firmei.
Acum, cazul a ajuns pe rolul Curții de Apel Constanța, instanță ce va stabili data primei înfățișări în cauză.
Sursa motivare: www.rolii.ro
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise, respectiv Portalul Instanțelor de Judecată, Jurindex.
Citește și
Viață de navigator!
La Constanța, o fiică a cerut declararea morții tatălui său, dispărut de 40 de ani. Îl credea căzut peste bord. La proces a aflat că dezertase
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii