Notificare pe Legea 10, respinsă după 20 de ani de Primarul Constanței! Tribunalul anulează dispoziția primarului „ca nelegală“
Notificare pe Legea 10, respinsă după 20 de ani de Primarul Constanței! Tribunalul anulează dispoziția primarului
03 Jul, 2023 00:00
ZIUA de Constanta
1579
Marime text
- Prin dispoziția Primarului Municipiului Constanța, notificarea pe Legea 10 fusese respinsă pe motiv că nu se făcuse dovada calității de persoană îndreptățiră.
- La mijloc, este vorba despre un teren de 370 de metri pătrați și construcție, situate în centrul Constanței, pe strada Mircea cel Bătrân (înainte Mircea cel Mare).
- Municipiul Constanța prin Primar a declarat apel împotriva deciziei judecătorilor de la Tribunal.
Prin dispoziția primarului, notificarea pe Legea 10 fusese respinsă pe motiv că nu se făcuse dovada calității de persoană îndreptățiră.
Acum, judecătorii de la Tribunal au decis anularea acestei dispoziții și au constatat că persoana are calitatea cerută de lege pentru a primi despăgubiri pentru imboilul preluat abuziv.
Decizia Tribunalului a fost atacată în apel de Municipiul Constanța prin Primar, iar dosarul a ajuns acum pe rolul Secției I Civile a Curții de Apel, unde urmează repartizarea aleatorie și stabilirea datei primei înfățișări în proces.
La mijloc, este vorba despre un teren de 370 de metri pătrați și construcție, situate în centrul Constanței, pe strada Mircea cel Bătrân (înainte Mircea cel Mare).
Judecătorii au ajuns la concluzia că imobilul, care fusese preluat abuziv de regimul comunist în baza Decretului nr. 92/1950 privind naționalizarea imobilelor, nu mai poate fi restituit în natură, construcția fiind deja demolată în baza decretului de sistematizare, iar pe teren fiind între timp ridicat un bloc.
În aceste condiții, s-a decis ca moștenitorii imobilului să primească despăgubiri pentru bunurile pierdute.
În Hotărârea 1430/05.05.2023 a Tribunalului Constanța, se arată că, legat de imobilul în discuție, nepoții proprietarilor de drept, între timp decedați, au depuse în luna august 2001, la Primăria Constanța, notificarea pe Legea 10/2001 vizând terenul de pe strada Mircea cel Bătrân, fost Mircea cel Mare.
Pe parcursul corespondenței ulterioare cu Primăria Constanța, spun oamenii, au depus toate actele necesare, însă, 20 de ani mai târziu, au fost nevoiți să sesizeze instanța de judecată, pentru a primi răspuns la notificarea din 2001.
În februarie 2021, Primarul Municipiului Constanța a fost obligat de judecători să emită o dispoziție pentru soluționarea notificării.
Așa se face că în octombrie 2021, în procedura de executare silită pentru punerea în aplicare a sentinței prin care a fost obligat să soluționeze notifiarea, după mai bine de 20 de ani, Primarul Municipiului Constanța a emis dispoziția prin care a fost respinsă cererea din 2001.
Ca o paranteză, între timp, decedaseră doi dintre cei trei moștenitori care formulaseră notificarea în 2001, iar apoi a decedat și cel de-al treilea, reclamantă în proces rămânând doar soția unuia dintre moștenitori.
În ce privește dispoziția primarului, motivul care a stat la baza respingerii cererii a fost că reclamanta nu face dovada îndeplinirii condițiilor legale (privind calitatea de persoană îndreptățită, dovada proprietății și dovada preluării imobilului).
Moștenitorii au atacat dispoziția primarului în instanță, iar judecătorii au arătat în Hotărârea 1430/2023 că reclamanta are calitatea de persoană îndreptățită („în calitate de soție supraviețuitoare a nepotului de frate predecedat al autoarei“).
Judecătorii au anulat astfel dispoziția primarului, dar au arătat că imobilul nu poate fi restituit în natură deoarece între timp în zonă a fost construit un bloc, și acolo se află alei de acces, trotuare și spații verzi.
În aceste condiții, reclamanta a primit dreptul în instanță de a primi despăgubiri pentru imobilul preluat în timpul regimului comunist.
Totuși, decizia Tribunalului Constanța a fost atacată de primar la Curtea de Apel Constanța, așa că acum rămâne de văzut care va fi decizia completului de apel.
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Retrocedarea momentului la Constanța! Cât din oraș vor primi urmașii marelui antreprenor Francisc Lescovar (MINUTA)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii