Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:35 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Nu s-a produs nicio expropriere faptică“ Tribunalul Constanța explică de ce a menținut PUZ pentru documentația de urbanism din Cartierul Compozitorilor (MOTIVARE)

ro

15 Apr, 2024 17:00 950 Marime text
Foto cu rol ilustrativ din Arhiva ZIUA de Constanța
  • Au mai precizat judecătorii în decizia de menținere a documentației că „tribunalul apreciază că nu s-a produs nicio expropriere faptica a reclamantului, iar limitările privind utilizarea terenului nu constituie, în cazul de faţă, un motiv de nulitate a HCL nr. 177/27.04.2023“.
  • Conform Tribunalului, „se constată că nu pot fi identificate elemente de natură să atragă o puternică îndoială asupra prezumţiei de legalitate de care se bucură hotărârea Consiliului Local Constanţa“.
Judecătorii de la Tribunalul Constanța au motivat Hotărârea 265/2024, decizie prin care au menținut documentația de urbanism din Cartierul Compozitorilor, din oraș!
 
Așa cum arătam în edițiile anterioare, decizia de a menține documentația a fost deja atacată la Curtea de Apel Constanța, unde urmează ca dosarul să fie repartizat aleatoriu unui complet de judecată, pentru a se stabili primul termen în rercurs.
 
Este vorba despre dosarul 4109/118/2023 în care, în primă instanță, Tribunalul a respins în februarie 2024 cererile de suspendare a executării, respectiv de anulare a HCLM Constanța nr. 177/27.04.2023, prin care a fost adoptat PUZ.
 
Părți în cauză sunt Vasile Secrieru, în calitate de recurent reclamant, și, respectiv, Consiliul Local Constanța, în calitate de intimat pârât.
 
Procesul are ca obiect o cerere de suspendare, respectiv de anulare a HCLM Constanța nr. 177/27.04.2023 privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal „Actualizare Documentație de Urbanism Zona Compozitori“.
 
Potrivit datelor noastre, la Tribunalul Constanța, cazul s-a aflat în atenția completului prezidat de magistratul Teodora Luminița Popescu, din cadrul Secției de Contencios administrativ și fiscal a instanței.
 
În motivarea deciziei prin care a fost respinsă cererea de chemare în judecată și care a fost acum atacată la Curte, magistrații au arătat, printre altele, că „potrivit susţinerilor reclamantului îndoiala privind legalitatea actului a cărui suspendare se solicită este dată, în speţă, de împrejurarea că prin emiterea HCL nr. 177/27.04.2023 s-a procedat la o expropriere de fapt însă, având în vedere şi soluţia dispusă asupra fondului cererii de anulare a actului administrativ şi considerentele soluţie de respingere a cererii, tribunalul apreciază că nu există o îndoiala serioasa asupra legalităţii actului administrativ“
 
Au mai precizat judecătorii că „tribunalul apreciază că nu s-a produs nicio expropriere faptica a reclamantului iar limitările privind utilizarea terenului nu constituie, în cazul de faţă, un motiv de nulitate a HCL nr. 177/27.04.2023“.

 
Conform Tribunalului, „se constată că nu pot fi identificate elemente de natură să atragă o puternică îndoială asupra prezumţiei de legalitate de care se bucură hotărârea Consiliului Local Constanţa“.
 
Au mai spus judecătorii că „împrejurarea că punerea în executare a hotărârii criticate ar conduce la adoptarea şi a altor hotărâri pentru punerea în aplicare a actului administrativ nu constituie un motiv de admitere a cererii de suspendare, cu atât mai mult cu cât reclamantul nu a dovedit nici existenţa unui caz justificat“.
 
„Prin urmare, pentru considerentele de fapt şi de drept expuse, instanţa apreciază că în cauză nu sunt îndeplinite condiţiile legale pentru a fi dispusă măsura suspendarea HCL nr. 177/27.04.2023, astfel încât cererea va fi respinsă, ca neîntemeiată“, se mai precizează în Hotărârea 265/2024 a Tribunalului Constanța.
 
Rămâne însă de văzut care va fi decizia pe care Curtea de Apel o va lua în recurs.
 

Sursa documentare: Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro, Portalul Instanțelir de Judecată
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Proces pentru parcarea din Inel II, din Constanța! Tribunalul rejudecă dosarul
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii