O asociație de proprietari din Constanța a obținut anularea autorizației de construire pentru un bloc cu patru etaje! Cazul, ajuns la Curtea de Apel
O asociație de proprietari din Constanța a obținut anularea autorizației de construire pentru un bloc cu patru
20 Feb, 2024 17:00
ZIUA de Constanta
8005
Marime text
- Dosarul are indicativul 8550/118/2017, iar părți sunt Asociația de Proprietari Nr. 746, alături de mai multe persoane, în calitate de reclamanți, în timp ce pârâți sunt Primarul Municipiului Constanța, Consiliul Local Constanța și compania Cambela Prod SRL.
Decizia luată de Tribunalul Constanța în primă instanță a intrat recent în atenția judecătorilor de la Curtea de Apel, care au amânat procesul pentru începutul lunii aprilie 2024.
Cazul a ajuns la Curtea de Apel în urma recursurilor declarate de Primarul Municipiului Constanța și Consiliul Local Constanța.
Dosarul are indicativul 8550/118/2017, iar părți sunt Asociația de Proprietari Nr. 746, alături de mai multe persoane, în calitate de reclamanți, în timp ce pârâți sunt Primarul Municipiului Constanța, Consiliul Local Constanța și compania Cambela Prod SRL.
În faza de recurs, primarul și CLC sunt recurenți, iar restul părților sunt intimați.
În primă instanță, prin Hotărârea 868/30.06.2023, Tribunalul Constanța a admis cererea reclamanților și a anulat Autorizația de construire 986/17 iulie 2017.
La Tribunal, cazul s-a aflat, potrivit datelor noastre, în atenția completului prezidat de magistratul Constantina Monica Turcu.
Iată minuta Hotărârii 868/2023, contestată acum la Curtea de Apel:
„Admite cererea. Anulează autorizaţia de construire nr. 986/17.07.2017. Obligă pârâtul Primarul Municipiului Constanţa la plata către reclamanţi a sumei de 3.620 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, recurs ce va fi depus la Tribunalul Constanta“
Hotărârea a fost atacată în recurs de către primar și CLC, așa încât acum cazul se află pe rolul Secției de Contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel, fiind în atenția completului format din magistrații Andreea Bianca Andruș, Elisabeta Crihană și Maria Timoașcă.
Următoarea înfățișare în cauză a fost stabilită la data de 1 aprilie 2024, de la ora 9.00, dat fiind că la primul termen în apel nu a fost îndeplinită procedura de citare cu toate părțile din dosar.
Prin Autorizația de construire 986/17.07.2017, anulată în primă instanță de Tribunal, Primăria Constanța autorizase „Construire imobil D+P+4E Locuințe colective“, investiția urmând a fi amplasată pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu, nr. 183B, Constanța.
Beneficiarul AC este Cambela Prod SRL.
În Hotărârea 868/2023 a Tribunalului, judecătorii primei instanțe au arătat, printre altele, că „autorizaţia menţionată s-a emis în baza certificatului de urbanism nr. 2349/16.07.2015 în care s-a menţionat, din perspectiva regimului tehnic, un coeficient de utilizare a terenului (CUT) existent 0; aprobat maxim 4“.
„Prin sentinţa nr. (...)/20.08.2021, pronunţată de Tribunalul Constanţa în dosarul nr. (...)/118/2016*, s-a anulat în parte Hotărârea nr. 102/30.04.2015 privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal -zona delimitată de b-dul Aurel Vlaicu, strada Soveja, b-dul Al. Lăpușneanu, aleea Umbrelor şi aleea Melodiei, terenuri proprietate publică şi privată adoptată de Consiliul Local al Municipiului Constanţa, respectiv exclusiv în referire la Coeficientul de Utilizare al Terenului (C.U.T.) stabilit pentru amplasamentul situat la nr. 183B inclus în Z.R.L.5(f)“, au spus judecătorii.
Aceștia au precizat în continuare că hotărârea menționată a rămas definitivă prin respingerea recursurilor declarate în cauză.
„Prin sentinţa menţionată s-a statuat cu putere de lucru judecat cu privire la următoarele aspecte: «...în cauză în mod nelegal s-a propus prin documentaţia, care face parte integrantă din Hotărârea nr. 102/30.04.2015 privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal respectiv a fost aprobat prin Hotărârea nr. 102/30.04.2015 privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal, un Coeficient de Utilizare al Terenului (C.U.T.) stabilit exclusiv pentru amplasamentul situat la nr. 183B inclus în Z.R.L.5(f) cu o valoare de 4,5 prin Memoriului de prezentare Volum 1 (f. 67, vol. II), valoare C.U.T. excesivă în raport cu limitarea stabilită prin art. 32 alin. 7 precitat aplicabilă valorii iniţiale incidente de 2,5 (CUT propus de noua reglementare nu îl va putea depăşi pe cel aprobat iniţial cu mai mult de 20%, o singură dată)»“.
„Aşadar, prin această hotărâre, s-a anulat în parte, în mod definitiv, H.C.L. nr. 102/2015 tocmai prin raportare la amplasamentul situat la nr. 183B, pentru care s-a emis autorizaţia de construire nr. 986/17.07.2017 în condiţiile specificate în certificatul de urbanism printre care se numără şi CUT aprobat: maxim 4“, s-a arătat în Hotărârea 868/2023 a Tribunalului.
„În condiţiile în care această chestiune a fost invocată şi susţinută ca motiv de nelegalitate a autorzaţiei de construire menţionate, instanţa constată că anularea în parte a H.C.L. nr. 102/2015 din perspectiva acestui indicator urbanistic atrage nulitatea autorizaţiei de construire ce face obiectul prezentei analize, conform principiului Resoluto iure dantis, resolvitur ius accipientis“, se mai arată în hotărârea atacată acum la Curtea de Apel.
Acum, rămâne de văzut care va fi decizia Curții de Apel Constanța în procesul vizând autorizația de construire.
Despre Cambela Prod SRL
Potrivit termene.ro, platformă consultată pe 20 februarie 2024, Cambela Prod SRL a fost înființată în anul 2000, are sediul social în comuna Stejaru, județul Tulcea și se ocupă de comerț cu ridicata al cerealelor, semințelor, furajelor și tutunului neprelucrat.
Firma are mai multe puncte de lucru în Constanța și Tulcea.
Asociat unic și administrator este Bela Tănase, care deține și un PFA.
Conform termene.ro, Cambela Prod SRL figurează cu 25 de achiziții directe (Sanatoriul Balnear și de Recuperare Techirghiol, UAT Comuna Stejaru, Școala Gimnazială Beidaud printre autoritățile contractante).
În 2022, Cambela Prod SRL a declarat 63 de angajați, profit peste 29,94 de milioane de lei și cifra de afaceri a depășit 1,11 miliarde de lei.
Oricare va fi decizia Curții de Apel în cauză, ea va fi definitivă.
Pentru documentarea acestui articol s-au folosit informații și de pe platforma termene.ro.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Cambela Prod, certificat de urbanism de la Primăria Constanța
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii