O mică avere Vergil Chițac a învins în instanță Fiscul, la Judecătoria Constanța! Nemulțumiri. Povestea din dosar (MOTIVARE)
O mică avere: Vergil Chițac a învins în instanță Fiscul, la Judecătoria Constanța! Nemulțumiri. Povestea
21 Feb, 2024 17:00
ZIUA de Constanta
1554
Marime text
- Amenda aplicată de judecători Primarului Municipiului Constanța se ridică la 35.500 de lei.
- ANAF a demarat procedura pentru recuperarea sumei de la Vergil Chițac.
- În dosarul civil deschis la Judecătoria Constanța, Vergil Chițac a arătat că debitorul este autoritatea publică locală, nu el, în calitate de persoană care exercită funcția de primar cu caracter temporar.
- Amenda civilă fusese aplicată Primarului Municipiului Constanța de către judecători pentru neexecutarea unei hotărâri judecătorești ce-l obliga la eliberarea unei autorizații de construire.
- În speță, este vorba despre o autorizație de construire solicitată încă din 2014 și care, în final, a fost eliberată în octombrie 2022.
- AC vizează o investiție pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu, beneficiarul și reclamantul din procesul pentru amendarea primarului fiind Constantin Cîrlan.
- În procesul deschis de Vergil Chițac, ANAF a declarat apel împotriva deciziei Judecătoriei Constanța, prin care a fost anulată executarea silită, nemulțumire ANAF ajungând pe masa Tribunalului.
- Tribunalul Constanța va analiza cazul la data de 12 martie 2024.
- Contactat telefonic (inclusiv prin SMS) la momentul câștigării dosarului în primă instanță, primarul Chițac nu a transmis un punct de vedere.
- Dacă acesta ne va fi ulterior pus la dispoziție, va fi publicat în cel mai scurt timp.
După cum arătam în edițiile anterioare, în noiembrie 2023, Judecătoria Constanța a admis contestația la executare formulată de Vergil Chițac în contradictoriu cu Agenția Națională de Administrare Fiscală– DGRFP Galați – AJFP Constanța.
Contactat telefonic (inclusiv prin SMS) la momentul câștigării dosarului în primă instanță, primarul Chițac nu a transmis un punct de vedere.
Dacă acesta ne va fi ulterior pus la dispoziție, va fi publicat în cel mai scurt timp.
Decizia favorabilă lui Chițac a fost pronunțată în dosarul 13722/212/2023, caz aflat pe rolul Secției Civile a instanței, fiind în atenția completului prezidat de magistratul Oana Răducan, potrivit datelor noastre.
În minuta Încheierii 13464/2023 a Judecătoriei Constanța se arată că instanța
„Admite contestaţia la executare formulată de contestatorul *** în contradictoriu cu intimata ***. Anulează somaţia nr. ***/09.05.2023, titlului executoriu nr. ***/09.05.2023, precum şi toate actele de executare silită subsecvente emise în cadrul dosarului de executare silită nr. ***.
Respinge cererea de suspendare a executării silite, ca rămasă fără obiect.
Dispune restituirea în favoarea contestatorului a taxei judiciare de timbru în cuantum de 1.000 lei, la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri.
Respinge cererea contestatorului de obligare a intimatei la plata cheltuielilor de judecată în cuantum de 50 lei, reprezentând taxă judiciară de timbru aferentă cererii de suspendare a executării silite.
Stabileşte în sarcina intimatei obligația de a suporta suma de 56 lei, cu titlu de cheltuieli ocazionate de xerocopierea dosarului de executare. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare“
Decizia Judecătoriei a fost atacată de ANAF în apel, iar cazul a ajuns pe rolul Secției I Civile a Tribunalului Constanța, urmând să fie analizat la data de 12 martie 2024.
Conform motivării încheierii Judecătoriei Constanța din dosar, în cauză, Vergil Chițac a formulat „contestaţie la executare împotriva executării silite şi a tuturor actelor de executare efectuate în dosarrul (...), precum şi a titlului executoriu nr. (...)“, acesta formulând, totodată, și o cerere de suspendare a executării silite.
În motivare, Chițac a precizat, printre altele, că „debitorul obligaţiei este autoritatea publică locală, reprezentată prin primar, iar nu numitul Chițac Vergil, persoană fizică, care exercită la momentul sancţionării funcţia publică“.
Cu alte cuvinte, acesta a precizat că suma în cauză nu este datorată de el, în nume personal, ci de către Primarul Municipiului Constanța, Vergil Chițac doar execitând funcția publică la momentul sancționării.
Reprezentanții Fiscului au arătat că, în cauză, este vorba despre o amendă civilă dispusă de instanța de judecată, suma fiind de 35.500 de lei.
„Deoarece titlul de creanţă a rămas definitiv, acesta a fost comunicat spre executare către organul fiscal, respectiv AJFP Constanţa, care a demarat procedura de executare silită, conform dispoziţiilor legale“, au arătat reprezentanții ANAF.
Aceștia au mai precizat că „deși se invocă (nr., de către contestator) necunoaşterea titlului de creanţă care a stat la baza emiterii actelor de executare, în cuprinsul apărării se face trimitere la dosarul 1528/118/2021, în care primarul a fost amendat cu suma de 35.500 lei. Astfel, organul fiscal a procedat la emiterea somaţiei (...) și a titlului executoriu (...), în conformitate cu prevederile art.226 din Legea nr.207/2015 privind Codul de Procedură Fiscală“.
Conform reprezentanților Fiscului, „până la această dată (nr., momentul introducerii la instanță a contestației la executare) organul emitent nu a comunicat faptul că titlul de creanţă a fost desfiinţat, motiv pentru care executarea silită continuă până la încasarea sumei datorate“.
De ce l-au amendat judecătorii pe Primarul Municipiului Constanța
În motivarea contestației, Vergil Chițac a arătat, de asemenea, că amenda aplicată Primarului Municipiului Constanța de către judecători reprezenta o sancțiune pentru neexecutarea unei hotărâri judecătorești.
Este vorba despre o sancțiune aplicată într-un dosar deschis în 2021 de către Constantin Cîrlan, un constănțean care solicitase eliberarea unei autorizații de construire de la primărie încă din anul 2014.
În 2016, acesta a obținut o hotărâre definitivă în instanță prin care Primarul Municipiului Constanța și autoritățile publice locale au fost obligat să elibereze documentul solicitat.
În 2021, Cîrlan a deschis un nou dosar, obiectul fiind sancționarea primarului pentru neexecutarea hotărârii judecătorești.
Prin decizia civilă a Curții de Apel Constanța din 31 martie 2022, Primarul Municipiului Constanța a fost obligat să achite penalități în sumă de 270.500 de lei (calculate pentru perioada 12.09.2016-07.03.2018).
Prin aceeași hotărâre, Primarul Municipiului Constanța a fost obligat să achite „33.500 de lei în favoarea statului, cu titlul de amendă, reprezentând 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere“.
După cum se arată în contestația citată în Încheierea din noiembrie 2023 a Judecătoriei Constanța, în speță, autorizația de construire solicitată în 2014 a fost emisă în 2022.
Este vorba despre AC nr. 907/10.10.2022, ce vizează „Construire imobil P+1E – spații comerciale și împrejmuire teren“ în Satul de Vacanță, pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu, fiind vorba despre o construcție pe o suprafață de 74 mp.
Despre Dragoș Com SRL
Registrul Comerțului consultat la zi arată că numele lui Constantin Cîrlan se regăsește în Dragoș Com SRL, societate care deține un punct de lucru permanent în Constanța, pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu, nr. 194B.
Potrivit termene.ro, platformă consultată pe 21 februarie 2024, Dragoș Com SRL a fost înființată în 1994, are sediul social în Constanța, pe strada Pescarilor, nr. 16 și se ocupă de comerț cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi și tutun.
Asociați cu părți egale figurează Constantin Cîrlan și Viorica Cîrlan, ambii fiind și administratori, iar numele celor doi se leagă și de Elatin Tour SRL.
În 2022, Dragoș Com SRL a declarat doi angajați, profit peste 26.000 de lei și cifra de afaceri aproape 340.000 de lei.
De ce a întârziat eliberarea autorizației
În contestația depusă la Judecătoria Constanța, Vergil Chițac a arătat legat de eliberarea autorizației de construire de pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu că, după pronunțarea sentinței civile definitive din 2016, prin care Primarul Municipiului Constanța a fost obligat să elibereze documentul, la finalul lui octombrie 2016, reclamantul (nr, Cîrlan Constantin) a retras cererea de emitere a autorizației de construire și documentația tehnică aferentă.
Ulterior, în decembrie 2016 a fost emis Certificatul de urbanism nr. 4030/06.12.2016, iar în aprilie 2017 a fost transmisă o nouă cerere privind eliberarea autorizației de construire.
Între timp, însă PUZ pentru Satul de Vacanță fusese atacat în instanță de către Prefectul Constanței, în 2018, HCL fiind astfel suspendată de drept și neputându-se emite autorizația de construire.
Procesul vizând PUZ Satul de Vacanță s-a încheiat în 2021, în același an fiind deschis dosarul privind sancționarea Primarului Municipiului Constanța pentru neexecutarea hotărârii judecătorești din 2016.
Dosarul pentru sancționarea Primarului Municipiului Constanța s-a finalizat cu aplicarea unei amenzi în sumă de 33.500 de lei, după cum am arătat anterior.
Anularea executării silite
În noiembrie 2023, Judecătoria Constanța a decis anularea executării silite a lui Vergil Chițac de către ANAF pentru amenda de 33.500 de lei datorată statului de către Primarul Municipiului Constanța.
În motivarea acestei decizii, magistrații Judecătoriei Constanța au arătat, printre altele, că „din probatoriul administrat în cauză rezultă că debitorul obligaţiei de plată, consacrată în titlul de creanţă, ce fundamentează titlul executoriu, în baza căruia intimata Agenția Națională de Administrare Fiscală – Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Galați – Administrația Județeana a Finanțelor Publice Constanța a declanşat executarea silită contestată în cauză, este Primarul Municipiului Constanţa, iar nu persoana fizică ale cărei date de identificare sunt numele, prenumele, data naşterii, numele părinţilor şi codul numeric personal, contestatorul Chițac Vergil“.
Au mai spus magistrații de la Judecătorie că „obligaţia instituită în sarcina Primarului Municipiului Constanţa care a atras aplicarea amenzii civile de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere prin decizia civilă nr. # din data de 31.03.2022 pronunţată de Curtea de Apel Constanţa-Secţia de Contencios administrativ şi fiscal în dosarul nr. ####/118/2021 a fost aceea «să elibereze reclamantului Autorizația de Construire pentru imobilul P + 1E – spații comerciale şi împrejmuire situat în mun. Constanța, bld. Al. Lăpușneanu, zona (...)», această obligaţie nu poate viza persoana fizică, simplu particular care exercită funcţia de primar (la data începerii urmăririi silite), ci reprezintă o atribuţie a conducătorului autorităţii publice locale“.
„De altminteri, acestea sunt şi rațiunile pentru care, în dispozitivul deciziei civile, prin care a fost aplicată amenda civilă a cărei executare silită este contestată în cauză, nu sunt menţionate atributele de identificare ale persoanei fizice care exercită funcţia de autoritate publică primar, deoarece răspunderea este atrasă în sarcina instituţiei publice însăşi, iar nu în sarcina persoanei fizice care deţine funcţia publică la un anumit moment“, au mai arătat magistrații Judecătoriei Constanța.
Acum, această decizie a Judecătoriei Constanța a fost atacată în apel de către ANAF-DGRFP Galați – AJFP Constanța, urmând ca dosarul să fie analizat de către Tribunalul Constanța la data de 12 martie 2024.
Pentru documentarea acestui articol s-au folosit informații și de pe platforma termene.ro.
Sursa documentare: Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată, www.rolii.ro, Primăria Municipiului Constanța, Registrul Comerțului, termene.ro
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Primarul Chițac, victorios la Judecătoria Constanța în proces cu Finanțele Publice
Patru firme au acordul Primăriei Constanţa pentru amenajarea unor plaje turistice în Mamaia
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii