O nouă hotărâre în cazul comisarului-șef Coteanu acuzat de luare de mită
O nouă hotărâre în cazul comisarului-șef Coteanu acuzat de luare de mită
16 Jun, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
2720
Marime text
- Comisarul-șef Coteanu este suspectat de luare de mită în formă continuată (17 acte materiale), instigare la fals material în înscrisuri oficiale, favorizarea făptuitorului și omisiunea sesizării.
Comisarul-șef Cornel Gabriel Coteanu, fostul șef al Poliției Eforie, rămâne sub control judiciar. Decizia a fost luată de Tribunalul Constanța și poate fi contestată la Curtea de Apel Constanța.
Oficial
„Respinge ca neîntemeiată cererea formulată de inculpatul Coteanu Cornel Gabriel de revocare a măsurii controlului judiciar. Constată legalitatea şi temeinicia măsurii preventive a controlului judiciar, luată faţă de inculpatul Coteanu Cornel Gabriel (...) prin ordonanţa procurorului din data de 31.08.2020 dată în dosarul de urmărire penală nr. 28/P/2019 instrumentat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa, astfel cum a fost modificată prin încheierea penală nr. 94 din data de 03.09.2020 a judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Constanţa, pronunţată în dosarul nr. 5207/118/2020 şi prin încheierile judecătorului de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Constanţa din data de 22.01.2021, definitivă prin Încheierea penală nr. 67/P/CP a Curţii de Apel Constanţa din data de 03.02.2021 şi prin încheierea judecătorului de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Constanţa din data de 01.03.2021, pe care o menţine, următoarea verificare urmând a fi realizată cel mai târziu la data de 12.08.2021. În temeiul art. 215 alin. 5 Cod procedură penală copia încheierii se va comunica, de îndată, inculpatului, instituţiilor desemnate cu supravegherea acestuia, organelor de poliţie în a căror cărei circumscripţie locuieşte inculpatul, serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor şi Poliţiei de Frontieră Române. În temeiul art. 275 alin. 3 Cod procedură penală, cheltuielile de judecată rămân în sarcina statului. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la comunicare“.
Comisarul-șef Coteanu este suspectat de luare de mită în formă continuată (17 acte materiale), instigare la fals material în înscrisuri oficiale, favorizarea făptuitorului și omisiunea sesizării.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:
1. În perioada august 2019 și iulie-august 2020, în calitate de comandant al Poliției orașului Eforie, cu gradul de comisar șef, inculpatul Coteanu Cornel Gabriel ar fi primit în 17 rânduri, de la o persoană, câte 600 lei/zi (în total 10.200 lei), pentru ca în schimb să nu își îndeplinească atribuțiile de serviciu, în sensul de a permite și de a proteja desfășurarea unor activități de comerț clandestin în Stațiunea Eforie din județul Constanța.
Ar fi vorba de tolerarea unor activități de comerț clandestin/neautorizat care să se poată desfășura fără aplicarea de sancțiuni contravenționale și fără confiscări de mărfuri, cu precădere pe plajele stațiunii Eforie.
2. În ziua de 10 august 2020, inculpatul Coteanu Cornel Gabriel i-ar fi solicitat lui Iftimie Vasile Marcel, în perioada respectivă șeful Poliției Locale Eforie, să înlocuiască măsura amenzii în cuantum de 1.000 lei aplicată unei persoane pentru contravenții la regimul rutier, cu sancțiunea avertismentului, măsură pe care numai instanța de judecată o putea dispune.
3. Într-un context asemănător, în perioada 10-14 august 2020, inculpatul Coteanu Cornel Gabriel, în aceeași calitate, nu ar fi sesizat de îndată organul de urmărire penală competent, pentru o infracțiune de dare de mită (“atenție” în valoare de 200 lei). Banii ar fi fost destinați agentului constatator Iftimie Vasile Marcel pentru ca persoana care ar fi oferit cei 200 de lei să nu răspundă contravențional. Inculpatul a preferat să restituie persoanei respective banii remiși.
4. În luna iulie 2019, inculpatul Coteanu Cornel Gabriel ar fi ajutat o persoană să evite răspunderea penală pentru o infracțiune de conducere fără permis, prin neînregistrarea, în evidența cauzelor penale, a procesului verbal de constatare a infracțiunii flagrante.
În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.
Anterior, în perioada 30 septembrie – 21 octombrie 2020, procurorii anticorupție au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu patru persoane, printre care și Iftimie Vasile Marcel.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Fosta conducere a ISU Dobrogea, trimisă în judecată de DNA, achitată. Apelul dosarului, amânat pentru octombrie
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii