Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:21 09 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O nouă victorie în instanță pentru Greenpeace! Un expert autorizat să meargă pe platforma Pescăruș din Marea Neagră

ro

08 Jan, 2025 09:56 314 Marime text
Lovitură la Judecătoria Sector 1 București! Greenpeace România a câștigat un nou proces în instanță, după ce Judecătoria Sector 1 București a admis cererea ca un expert tehnic autorizat să meargă pe una dintre platformele de petrol și gaz operate (platforma Pescăruș) de OMV Petrom în Marea Neagră, pentru a verifica dacă sunt respectate standardele de siguranță.

Iată soluția pe scurt:

Admite cererea. Dispune efectuarea unei expertize tehnice în specialitatea prelucrarea petrolului şi petrochimie/instalaţii, având următoarele obiective: A. Referitoare la siguranţa structurală: 1. Dacă există deficienţe de proiectare/design; 2. Dacă este prezentă coroziunea suprafeţelor de deasupra şi de sub suprafaţa apei, luânmd în considerare integrtatea structural, precum şi grosimea redusă; 3. Dacă este prezentă coroziunea prin exfoliere (coroziunea lamelară, coroziunea în strat) a materialelor din care sunt realizate componentele, 4. Dacă este prezentâ coroziunea suprafeţelor interioare, acolo unde este posibil accesul; 5. Dacă esxistă lipsuri legate de integritatea instalaţiilor; 6. Dacă există componente inundate 7. Dacă a fost depăşită durata de viaţă a componentelor stabilită la proiectare; 8. Dacă există modificări structural neautorizate; 9. Dacă există intervenţii recente de acoperire a faţadei şi dacă acestea au fost realizate corespunzător; 10. Dacă există componente deteriorate 11. Dacă lipsesc anumite componente; B. Referitoare la siguranţa mecanică şi siguranţa procesului: 1. Dacă sunt prezente defecte mecanice (ex: defecţiuni ale utilajelor şi ale echipamentelor rotative) 2. Dacă este prezentă rezistenţa redusă a îmbinărilor şi a altor elemente 3. Dacă se constată insuficienţa protecţiei catodice 4. Dacă există fragilitate la impactul cu ambarcaţiuni 5. Dacă există scurgeri de la echipamente sau deversări de substanţe chimice Desemnează, în camera de consiliu, specialist în prelucrarea petrolului şi petrochimie de pe lista experţilor autorizaţi, comunicată de Biroul Local pentru Expertize Tehnice, pe doamna Călinescu Daniela. Stabileşte onorariu provizoriu de expert, în cuantum de 10000 lei, în sarcina reclamantei. Prorogă, până la depunerea dovezii achitării onorariului, emiterea adresei către expert, pentru a îi aduce la cunoştinţă numirea şi obiectivele expertizei, punându-i totodată în vedere să procedeze la convocarea părţilor şi să depună la dosarul cauzei raportul în copii suficiente, cu cel puţin 10 zile înaintea termenului de judecată, cu ataşarea dovezilor de convocare. Prorogă, până la depunerea dovezii achitării onorariului, emiterea adresei către Biroul Local pentru Expertize Tehnice, pentru a se aduce la cunoştinţă desemnarea, în cauză, în calitatea de expert a domnei expert Călinescu Daniela. Acordă termen la data de 25.02.2024, Complet C6S1 – Camera de consiliu, în vederea depunerii raportului de expertiză, pentru când se vor cita părţile, reclamanta cu menţiunea ca, în termen de 5 zile, prin serviciul registratură, să depună în original dovada achitării onorariului (dacă plata se face în sistem online, dovada va cuprinde semnătura şi ştampila băncii în original). Executorie. Fără cale de atac. Pronun?ată astăzi, 17.12.2024, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei.

Termen pentru depunerea raportului expertului este 25 februarie 2025.

Sesizarea instanței de către Greenpeace România vine pe fondul descoperirii unor probleme grave la platformele de petrol și gaz operate de OMV Petrom. Fotografii și documente furnizate de o sursă anonimă în februarie 2024 arată că cel puțin o platformă se află într-o stare avansată de degradare, cu piloni de rezistență avariați, crăpături vizibile și suprafețe corodate extinse cu riscul apariției imediate a pericolelor majore în activitatea offshore.

În noiembrie 2024, Greenpeace România a câștigat primul proces prin care Tribunalul București obligă Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral și Institutul „Grigore Antipa” să comunice studiile de ecotoxicitate care au stat la baza elaborării Raportului Integrat de Mediu pentru proiectul Neptun Deep.

Citește și

Greenpeace câștigă procesul împotriva mega proiectului Neptun Deep
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii