Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
03:19 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O parohie din Constanța a revendicat un teren preluat abuziv de comuniști. Ce au răspuns judecătorii

ro

25 Oct, 2021 00:00 2065 Marime text

 
  • În dosarul civil 384/118/2021, judecătorii Tribunalului Constanța au admis acțiunea Parohiei Adormirea Maicii Domnului II în contradictoriu cu CNCI.
  • Instanța a obligat Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor să soluționeze dosarele de despăgubire din 2014, aferente deciziilor Comisiei Speciale de Retrocedare a unor bunuri imobile care au aparținut cultelor religioase din România.
  • Decizia a fost pronunțată de Secția I Civilă, în completul Fond Civil 16, prezidat de magistratul Veronica Tudor.
  • Hotărârea Tribunalului Constanța poate fi atacată în apel, caz în care dosarul va fi trimis Curții de Apel Constanța.
 
Final de proces în dosarul în care Parohia Adormirea Maicii Domnului II a dat în judecată Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților, Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor, dar și alte instituțuii abilitate în legătură cu terenurile preluate abuziv în timpul regimului comunist!
 
Magistrații Secției I Civile, în completul Fond Civil 16, prezidat de magistratul Veronica Tudor, au decis să oblige CNCI să soluționeze dosarele de despăgubire din 2014, aferente deciziilor Comisiei Speciale de Retrocedare a unor bunuri imobile care au aparținut cultelor religioase din România.
 
Decizia a fost pronunțată în dosarul civil 384/118/2021, în care părți sunt Arhiepiscopia Tomisului – Parohia Ortodoxă Română „Adormirea Maicii Domnului II“, în calitate de reclamant și, respectiv, Ministerul Finanțelor Publice, Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice, Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor și Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților, în calitate de pârâți.
 
„La sistematizarea orașului, comuniștii au preluat abuziv terenul“
 
Amintim, la momentul înregistrării dosarului la instanță, părintele Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, a declarat pentru ZIUA de Constanța că, la baza procesului stă un teren ce aparținea parohiei și care a fost preluat abuziv în timpul regimului comunist, procedura făcându-se prin instanță.
 
„Este vorba despre o chestiune pur formală, procedura făcându-se prin instanță. Este vorba despre un teren ce se afla în proprietatea parohiei și care a fost preluat abuziv de comuniști. Parohia se află pe bulevardul Tomis, în zona Dacia și, la sistematizarea orașului, comuniștii au preluat abuziv terenul aflat în proprietatea parohiei“, a precizat preotul Eugen Tănăsescu.
 
Totodată, acesta a precizat că nu cunoaște detalii în legătură cu suprafața exactă a terenului în cauză ori cu amplasarea acestuia.

 
În urmă cu doar câteva zile, Tribunalul Constanța a decis să admită cererea formulată de parohie în contradictoriu cu CNCI.
 
Excepții admise
 
În minuta Hotărârii nr. 3689/2021, instanța a arătat că „admite excepţia inadmisibilităţii capătului de cerere prin care se solicită obligarea pârâţilor Ministerul Finanţelor Publice şi Statul Român prin Ministerul Finanţelor publice la plata contravalorii imobilelor aferente Deciziei nr. 2779/08.07.2013 şi Deciziei nr. 2780/08.07.2013 emise de Comisia Specială de Retrocedare a unor bunuri imobile care au aparţinut cultelor religioase din România, invocată din oficiu“.
 
În acest sens, instanța a respins „cererea prin care se solicită obligarea pârâţilor Ministerul Finanţelor Publice şi Statul Român prin Ministerul Finanţelor publice la plata contravalorii imobilelor aferente Deciziei nr. 2779/08.07.2013 şi Deciziei nr. 2780/08.07.2013 emise de Comisia Specială de Retrocedare a unor bunuri imobile care au aparţinut cultelor religioase din România, ca inadmisibilă“.
 

În continuare, judecătorii au admis și „excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtei ANRP, invocată prin întâmpinare. Respinge capătul de cerere prin care se solicită obligarea pârâtei ANRP la emiterea deciziilor de compensare prin puncte pentru fiecare teren, ca fiind formulată împotriva unei persoane fără calitate procesuală pasivă“.
 
Acțiunea, admisă în contradictoriu cu CNCI
 
Totuși, a fost admisă solicitarea parohiei, în contradictoriu cu CNCI.
 
În aceeași decizie se arată că instanța „admite cererea formulată de reclamanta Arhiepiscopia Tomisului, Parohia Ortodoxă Română «Adormirea Maicii Domnului II» Constanţa în contradictoriu cu pârâta Comisia Naţională pentru Compensarea Imobilelor Bucureşti (C.N.C.I.)“
 
În urma admiterii acțiunii, instanța „obligă pârâta CNCI să soluţioneze dosarul de despăgubire nr. 27/CM/26.06.2014 aferent Deciziei nr. 2780/08.07.2013 şi dosarul de despăgubire nr. 28/CM/26.06.2014 aferent Deciziei nr. 2779/08.07.2013 emise de Comisia Specială de Retrocedare a unor bunuri imobile care au aparţinut cultelor religioase din România“.
 
Mai departe, judecătorii au respins excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a Ministerului Finanţelor Publice „în cererea privind obligarea acestui pârât la plata titlurilor de plată emise pentru întreaga valoare a imobilelor, în termen de maxim 15 zile de la emiterea titlului de plată sub sancţiunea plăţii de daune moratorii“.
 
Nu în ultimul rând, se mai arată în minuta hotărârii că instanța „respinge cererea privind obligarea pârâtului Ministerul Finanţelor Publice la plata titlurilor de plată emise pentru întreaga valoare a imobilelor, în termen de maxim 15 zile de la emiterea titlului de plată sub sancţiunea plăţii de daune moratorii, ca nefondată“.
 
Hotărârea Tribunalului Constanța poate fi atacată în apel, în termen de 30 de zile de la comunicarea hotărârii.
 
În cazul în care se va declara apel, cauzl va ajunge pe masa judecătorilor din cadrul Curții de Apel Constanța.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
Arhiepiscopia Tomisului înființează o nouă mănăstire în comuna Deleni
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii