Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
11:04 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Oficial de la DNA Ce spun procurorii Anticorupție despre Radu Mazăre și Valentin Preda. Cei doi ar fi plecat în Madagascar (documente+video)

ro

02 Jan, 2018 00:00 10853 Marime text
Radu Ștefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanța, se află deja de câteva zile bune în Madagascar, unde face demersuri pentru a obţine azil politic. Conform presei centrale, Radu Mazăre nu ar fi plecat singur, ci însoțit de Valentin Răducu Preda, fost secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor şi ex-consilier al lui Mazăre în perioada în care acesta a fost edilul-şef al oraşului.
 
Într-o scrisoare, Radu Mazăre spune că este „o țintă politică a Statului Paralel“ și că în România nu are nicio șansă să beneficieză de o justiție corectă, independentă, obiectivă și imparțială.
 
Nici Valentin Răducu Preda nu este străin magistraților. În iunie 2014, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Preda sub acuzațile de divulgarea secretului care periclitează securitatea naţională, trafic de influenţă și complicitate la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii. În cauză, Valentin Răducu Preda a fost condamnat, în primă instanță, la şase ani de închisoare cu executare. Decizia nu a fost însă una definitivă, ea fiind contestată, iar astfel dosarul a fost trimis la Înalta Curte. Noul termen: 26 ianuarie 2018.

Oficial de la Poliția Constanța  

„Astăzi, 30 decembrie, în jurul orei 12.00, polițiștii din cadrul Biroului Supravegheri Judiciare din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța s-au sesizat cu privire la faptul că un bărbat aflat în control judiciar în baza unei decizii a Înaltei Curți de Casație si Justiție nu s-a prezentat pentru a semna în graficul de prezență. După verificările efectuate, bărbatul a informat ofițerul de caz că se află pe teritoriul statului Madagascar şi că nu se va mai întoarce să semneze în registrul persoanelor puse sub control judiciar şi face demersuri pentru a obține azil politic. Conform procedurii, polițiștii constanțeni au sesizat Înalta Curte de Casație şi Justiție. Menționăm că măsura privind controlul judiciar nu prevedea interdicția de a părăsi țara. Pe toată perioada existenței măsurii preventive a controlului judiciar, politistii nu au constatat încălcări ale obligațiilor impuse. După verificările efectuate, cel în cauză a informat ofiţerul de caz că se află pe teritoriul statului Madagascar unde face demersuri pentru a obţine azil politic” - a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Constanţa, Marius Niculescu.
 
În continuare, vom prezenta radiografia comunicatelor DNA cu privire la Radu Mazăre și Valentin Preda, precum și termene la care cei doi ar fi trebuit să se prezinte în fața judecătorilor. 
 
Pe data de 28 octombrie 2008, Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a 37 de inculpaţi în legătură cu restituirea şi atribuirea nelegală a unor întinse suprafeţe de teren intravilan din municipiul Constanţa, Mamaia, plajă şi faleza, fapte prin care a fost cauzat un prejudiciu în valoare de aproximativ 114 milioane de euro (dintre care 77,77 milioane euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane euro prejudiciu în dauna municipiului Constanţa). Printre cei aproape 40 de inculpați se află și Radu Ștefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanța fiind acuzat, alături de alte persoane, de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obţinerea de avantaje patrimoniale, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, fals intelectual, în formă continuată, și de asociere pentru săvârşirea de infracţiuni. În cauză, DNA a calculat un prejudiciu în valoare de aproximativ 114 milioane euro (dintre care 77,77 milioane euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane euro prejudiciu în dauna municipiului Constanţa).
 
Dosarul a fost trimis, în 2008, spre soluționare Curții de Apel București, instanță care pe data de 10 iulie a decis condamnarea în primă instanță a lui Radu Mazăre la patru ani de închisoare cu suspendare, aceasta reprezentând cea mai mare pedeapsă aplicată în cauză. Cauza va fi trimisă spre soluționare Înaltei Curți de Casație și Justiție a României, având în vedere că deciziile din dosar au fost contestate.
 
De precizat că fostul edil-şef al constănţenilor este judecat în prezent în patru dosare penale, toate instrumentate de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
 
Cauzele, denumite generic, sunt:

 
1 - „Retrocedările din Constanţa“ - dosar soluționat în primă instanță. Urmează decizia ICCJ, care va fi definitivă.
 
2 - „Terenurile din Mamaia“, în care a fost deferit Justiţiei (în aprilie 2015) alături de Sorina-Gina Hortolomei-Moscu - dosarul se află pe rolul Tribunalului Constanța. La termenul din data de 19 decembrie 2017, instanța a dispus amânarea cauzei la data de 30 ianuarie „pentru imposibilitatea obiectivă de prezentare a inculpatului Mazăre şi a apărătorilor aleşi“. Aici, Radu Mazăre este suspectat de săvârșirea a patru infracțiuni de abuz în serviciu.
 
3 - Cel în care este „coleg“ cu fostul viceprimar al Constanţei Gabi Stan, cu omul de afaceri Sorin Strutinsky, dar şi cu alte persoane, printre ele aflându-se cinci salariaţi ai Primăriei Constanţa - cauza se află pe masa judecătorului Ionuţ Mihai Matei, şeful Structurii de Securitate din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României. La termenul trecut, magistratul a decis ca Radu Ştefan Mazăre să rămână sub control judiciar. Totodată, instanţa a respins cererea formulată de Mazăre privind revocarea măsurii preventive a controlului judiciar. Următorul termen a fost stabilit pentru data de 23 ianuarie 2018. În cauză, Radu Mazăre este suspectat de luare de mită (3 infracțiuni), de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și de conflict de interese în formă continuată (12 acte materiale). Cei mai sus precizaţi au fost trimiși în judecată în decembrie 2015.
 
4 - Dosarul Campusului Social Henri Coandă, unde Radu Mazăre a fost trimis în judecată (aprilie 2016) alături de Alexandru Mazăre, fost senator în Parlamentul României, şi de omul de afaceri Avraham Morgenstern - dosarul se află la Înalta Curte de Casație și Justiție a României. Următorul termen va avea loc pe data de 8 ianuarie. În cază, Radu Mazăre este bănuit de luare de mită și de fals în declarații (3 infracțiuni).
 

În decembrie 2017, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanța au dispus urmărirea penală față de mai multe persoane, printre ele aflându-se și Radu Mazăre, bănuit fiind de complicitate la abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul, infracțiune asimilată infracţiunilor de corupţie.
 
În prezenta cauză mai este cercetat și Decebal Făgădău, la data presupuselor fapte viceprimar al municipiului Constanța, în prezent edilul municipiului Constanța. Făgădău este suspectat de abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul, faptă asimilată infracţiunilor de corupţie.

Valentin Răducu Preda și securitatea națională 

Pe data de 6 iunie 2014, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie au anunțat trimiterea în judecată a mai multor persoane într-un alt dosar cu greutate. Printre inculpați, Valentin Răducu Preda, fost secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor şi ex-consilier al lui Radu Ştefan Mazăre în perioada în care acesta a fost edilul-şef al oraşului.

Printre inculpați, un fost ofițer de poliție judiciară 

În cauză, Preda este suspectat de divulgarea secretului care periclitează securitatea naţională, trafic de influenţă și complicitate la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii. În dosar a mai fost deferit Justiției și un fost ofițer de poliție judiciară în cadrul Direcției Naționale Anticorupție suspectat de divulgarea secretului care periclitează securitatea naţională, de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii și de luare de mită.

Șase ani de închisoare, cu executare 

Dosarul a fost trimis spre soluționare Curții de Apel București, instanță care a decis condamnarea lui Valentin Răducu Preda la patru ani de închisoare pentru divulgarea secretului care periclitează siguranţa statului, la cinci ani de închisoare pentru trafic de influenţă, în formă continuată, și la trei ani pentru favorizarea infractorului. Instanţa a contopit pedepsele închisorii, astfel că lui Valentin Răducu Preda i s-a aplicat pedeapsa cea mai grea, şi anume cinci ani de închisoare, la care s-a adăugat sporul de un an de închisoare, urmând ca, în final, să execute pedeapsa rezultantă de şase ani de închisoare. Decizia Curții de Apel București a fost contestată, astfel că dosarul a fost trimis la Înalta Curte. Noul termen: 26 ianuarie 2018. La ultima ședință, magistraţii au admis cererea formulată de doi inculpaţi şi au dispus sesizarea Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 29, alin.1 lit. b din Legea nr. 656/2002.
  
Scrisoarea lui Radu Mazăre o puteti citi integral şi în secţiunea „Documente“. De asemenea, tot aici, pot fi citite și comunicatele DNA cu privire la Radu Mazăre și Valentin Preda.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii