Oficial Judecător din Constanța, candidat la CSM. „Se impune a fi dezbătută modificarea legislației privind răspunderea disciplinară“ (DOCUMENTE)
Oficial: Judecător din Constanța, candidat la CSM. „Se impune a fi dezbătută modificarea legislației privind
04 Jun, 2022 00:00
ZIUA de Constanta
1971
Marime text
- Judecătorul Gabriel Mustață, din cadrul Tribunalului Constanța, este candidatul din Constanța pentru Consiliul Superior al Magistraturii.
- În Proiectul său privind principalele obiective urmărite în cazul alegerii în Consiliul Superior al Magistraturii, judecătorul a făcut o serie de aprecieri.
- Printre altele, acesta a precizat că „apreciez că se impune a fi pusă în discuție și dezbătută modificarea legislației privind răspunderea disciplinară, în urma unei analize aprofundate a jurisprudenței în materie disciplinară și identificarea carențelor legislative actuale, caracterizate prin lipsa de previzibilitate a textului de lege incriminator, care este de natură a afecta independența magistraților (spre exemplu, în ceea ce privește liubera exprimare)“.
- Întregul proiect întocmit de magistratul Gabriel Mustață, precum și celelalte documente depuse în susținerea candidaturii pot fi consultate în Secțiunea Documente.
Consiliul Superior al Magistraturii a publicat lista finală a judecătorilor și procurorilor pentru algerile CSM.
Printre candidații oficiali se regăsește și judecătorul constănțean Gabriel Mustață, din cadrul Tribunalului Constanța, ales în cadrul Adunării generale a judecătorilor instanței.
De asemenea, își exprimase intenția de a candida pentru CSM și fostul președinte al Curții de Apel Constanța, magistratul Marius Cristian Epure, însă acesta nu a întrunit numărul de voturi necesare pentru a merge în etapa următoare.
Potrivit informațiilor oficiale, judecătorul Gabriel Mustață a făcut mai multe precizări în „Proiectul privind principalele obiective urmărite în cazul alegerii în Consiliul Superior al Magistraturii“.
Platforme pentru consultarea rapidă a magistraților
Astfel, magistratul a arătat în documentul oficial că „consider că este mai important decât obiectivele inserate într-un proiect precum cel de față ca viitorii membri ai Consiliului să își exercite funcția, întotdeauna, cu bună-credință și echilibru, cu atât mai mult cu cât chestiunile asupra cărora vor fi chemați să hotărască nu pot fi, în multe cazuri, anticipate de pe acum“.
De asemenea, acesta a vorbit despre implementarea unei platforme pentru consultare rapidă a corpului judecătoresc / al procurorilor în situații de interes general, pentru îmbunătățirea transparenței decizionale.
Magistratul constănțean a mai precizat că este de părere „că ar trebui limitate foarte mult detașările magistraților în afara instanțelor și parchetelor (inclusiv către CSM), doar la ceea ce este absolut necesar (impus de legislație, spre exemplu, sau în cadrul INM și SNG), deoarece fiecare asemenea detașare lasă câte un loc neocupat la acele instanțe / parchete“.
În proiectul său, judecătorul a vorbit și despre supraîncărcarea cu dosare a magistraților, despre vechimea în activitate necesară magistraților pentru a putea promova în funcții de execuție, dar și despre transparentizarea procedurii de transfer.
Totodată, magistratul a precizat că „apreciez că se impune a fi pusă în discuție și dezbătută modificarea legislației privind răspunderea disciplinară, în urma unei analize aprofundate a jurisprudenței în materie disciplinară și identificarea carențelor legislative actuale, caracterizate prin lipsa de previzibilitate a textului de lege incriminator, care este de natură a afecta independența magistraților (spre exemplu, în ceea ce privește liubera exprimare)“.
Întregul proiect întocmit de magistratul Gabriel Mustață, precum și celelalte documente depuse în susținerea candidaturii pot fi consultate în Secțiunea Documente.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Proceduri anulate la instanțe și parchete din Constanța, la alegerile pentru CSM! Ce a decis Plenul (DOCUMENT)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii