Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:43 30 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Oficial. Ministerul Justiției, despre cunoscutele extrădări legate de Constanța!

ro

10 Jan, 2022 00:00 1977 Marime text
  • În documentul remis de Ministerul Justiției sunt amintiți și protagoniști ai Dosarului Retrocedărilor din Constanța, dar și apropiați ai fostului primar Radu Mazăre.
  • „Ministerul Justiției are atribuții strict administrative (decurgând din principiul separației puterilor în stat), adică de primire, respectiv transmitere a mandatelor europene de arestare emise de către autoritățile judiciare române și străine, de a acorda sprijin autorităților implicate în această procedură, în special în vederea facilitării comunicării, respectiv de a ține evidențe statistice“, au precizat reprezentanții MJ.
 
Ministerul Justiției a dat publicității o situație privind extrădările, mandatele europene și dosarele având ca obiect transferare persoanelor condamnate.
 
În document sunt amintiți și protagoniști ai Dosarului Retrocedărilor din Constanța, dar și apropiați ai fostului primar Radu Mazăre.
 
În ce privește situația extrădărilor, Ministerul Justiției a anunțat legat de Avraham Morgenstern, om de afaceri cunoscut drept apropiat al fostului primar al Constanței Radu Mazăre și judecat într-un dosar alături de acesta și de fratele edilului, că aprobarea acestuia a fost aprobată, dar decizia nu este definitivă.
 
„Republica Argentina a aprobat extrădarea acestuia, dar hotărârea nu este definitivă. Procedură în curs, recursul fiind pe rolul Curții Supreme de Justiție a Națiunii“, au precizat reprezentanții Ministerului Justiției.
 
Amintim, în februarie 2015, omul de afaceri a fost trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție și a fost condamnat în primă instanță de Tribunalul București la 12 ani de închisoare.
 
Pedeapsa i-a fost redusă la opt ani de închisoare de către magistrații Curții de Apel București.
 
Protagoniști ai Dosarului Retrocedărilor
 

În continuare, Ministerul Justiției vorbește despre Radu Mazăre, despre care precizează că „a fost extrădat de către autoritățile malgașe în mai 2019, aflându-se în executarea pedepsei aplicate. Ulterior, la solicitarea autorităților judiciare române, au fost formulate mai multe cereri de extindere a consimțământului, pentru fapte anterioare extrădării“.
 
Amintim, Radu Mazăre a fost condamnat definitiv în data de 7 februarie 2019 de Înalta Curte de Casație și Justiție la nouă ani de închisoare, în cauza penală cunoscută drept Dosarul Retrocedărilor din Constanța.
 
Cu privire la Emilian (Elan) Schwartzenberg, Ministerul Justiției a anunțat că persoana nu este căutată, ca urmare a încetării procesului penal față de aceasta, pe motivul împlinirii termenului de prescripție a răspunderii penale.
 
„Persoana nu este căutată, nu face obiectul vreunui mandat de arestare sau de executare a vreunei pedepse, deoarece, prin sentinţa penală nr. 403 din 21.05.2020 pronunțată de Tribunalul Bucureşti, s-a dispus faţă de acesta încetarea procesului penal ca urmare a împlinirii termenului de prescripție a răspunderii penale“, au precizat reprezentanții Ministerului Justiției.
 
La capitolul Mandate Europene de Arestare, reprezentanții MJ au făcut următoarea precizare prealabilă: „În calitate de autoritate centrală, potrivit art. 86 alin. 4 din Legea nr. 302/2004, Ministerul Justiției are atribuții strict administrative (decurgând din principiul separației puterilor în stat), adică de primire, respectiv transmitere a mandatelor europene de arestare emise de către autoritățile judiciare române și străine, de a acorda sprijin autorităților implicate în această procedură, în special în vederea facilitării comunicării, respectiv de a ține evidențe statistice. În acest sens, autorităţile emitente sunt instanţele, iar cele de executare sunt curţile de apel“.

 
Aici este amintit un alt protagonist al Dosarului Retrocedărilor din Constanța, Dragoș Emil Săvulescu, ce a fost condamnat la cinci ani și jumătate de detenție în cauză.
 
Legat de acesta, ministerul spune că „autoritățile italiene (Curtea de Apel Napoli) au respins executarea mandatului european de arestare, au recunoscut sentința emisă de instanța română și au dispus executarea pedepsei în Italia“.
 
În continuare, se face precizarea că „totodată, instanța italiană a dispus suspendarea parțială a executării pedepsei. Autoritățile elene au respins cererea de predare a lui Săvulescu, arestat provizoriu la data de 9 august 2021, în vederea executării Mandatului European de Arestare emis de Curtea de Apel Bucureşti, care a apreciat şi dispus potrivit competențelor legale, având în vedere că este vorba de o procedură directă între instanțe“.
 
„Contestația la executare, introdusă de Biroul executări penale al Curții de Apel București, are termen 11.01.2022“, au mai precizat reprezentanții Ministerului Justiției.
 
Sursa foto: Facebook.com - Ministerul Justiției

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Municipiul Constanța, la judecată cu fostele soții ale suspecților din Dosarul Retrocedărilor
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii