Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:42 19 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Opt ani de închisoare pentru un afacerist din Constanța. A fost cercetat într-unul dintre cele mai cunoscute dosare penale din România

ro

27 Feb, 2021 00:00 6502 Marime text
  • În dosarul Motorina, prin decizia penală 318/21.09.2015, Înalta Curte a hotărât condamnarea lui George Guliu la o pedeapsă trei ani și opt luni închisoare, pentru săvârșirea infracțiunilor de: constituirea unui grup infracțional organizat și evaziune fiscală.
  • Tot în referire la Dosrul Motorina, Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât achitarea lui Sorin Blejnar, fost președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (A.N.A.F), precum și a lui Viorel Comăniță, fost director la Autoritatea Națională a Vămilor (A.N.V.), și a lui Secăreanu Florin Dan, fost ofițer de poliție în cadrul – M.A.I. - Direcția Generală de Informații și Protecție Internă (D.G.I.P.I.), pentru infracțiunile reținute în sarcina lor, întrucât nu există probe că o persoană a săvârșit infracțiunea.

Un afacerist din Constanța, cercetat și condamnat printr-un acord de recunoaștere a vinovăției în celebrul dosar „Motorina“, cauză în care DNA a calculat un prejudiciu de 56 milioane euro, a fost condamnat vineri, 26 februarie 2021, de Tribunalul Constanța, în primă instanță, la opt ani de închisoare. Decizia Tribunalului Constanța îl vizează pe George Guliu, asociat în cadrul SC Excella Real Grup SRL (cu 5% cotă de participare la beneficii şi pierderi), partenerul său de afaceri fiind Radu Nemeş, cu 95 cotă de participare la beneficii şi pierderi. În prezent, SC Excella Real Grup SRL, cu sediul social în localitatea Nicolae Bălcescu, județ Constanța, se află în faliment.

Vineri, 26 februarie 2021, Tribunalul Constanța a admis cererea de contopire a pedepselor formulată de către George Guliu și a descontopit o serie de condamnări primite de petent. Ulterior, instanța contopit pedepsele repuse în individualitate, cu pedeapsa de doi ani şi opt luni închisoare aplicată prin sentinţa penală nr 551 din 14 11 2018 pronunţată de Tribunalul Constanţa în dosarul penal nr 8452/118/2016 şi dispune ca petentul condamnat Guliu George să execute pedeapsa cea mai grea de 5 ani şi 6 luni închisoare, la care adaugă sporul de pedeapsă de 1 an închisoare aplicat prin sentinţa penală nr 1384/2015 a Judecătoriei Constanţa astfel cum a fost modificată prin decizia penală nr 555/2016 a ICCJ şi 1 an şi 6 luni închisoare aplicat prin s.p. nr.137/12.12.2017 a Tribunalului Călăraşi defin. prin dec.pen. nr.1451/A/28.12.2020 a Curţii de Apel Bucureşti urmând ca petentul - condamnat Guliu George să execute pedepasa rezultantă de 8 ani închisoare“, conform portalului instanțelor de judecată.

În continuare, Tribunalul Constanța a dedus din pedeapsa rezultantă aplicată perioadele executate, de la 09 iulie 2012 la 08 august 2013, de la 16 octombrie 2013 la 21 octombrie 2013, de la 11 aprilie 2014 la 29 august 2017 şi de la 27 iunie 2019 la 24.12.2019 şi de 04.01.2021 la zi.

Decizia Tribunalului Constanța nu este definitivă.

Amintim că prin decizia penală 318/21.09.2015, Înalta Curte de Casație și Justiție - Secția penală a hotărât condamnarea inculpatului Guliu George la o pedeapsă trei ani și opt luni închisoare și interzicerea, atât pe durata executării pedepsei, cât și pe o perioadă de 2 ani după executarea acesteia a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii și de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public, pentru săvârșirea infracțiunilor de: constituirea unui grup infracțional organizat și evaziune fiscală.

Tot în referire la Dosrul Motorina, prin decizia penală nr. 134 din 15.04.2019, Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât, pe lângă condamnarea mai multor inculpați, achitarea altora: Nemeș Diana, administrator la S.C. Excella Real Grup SRL, Blejnar Sorin, fost președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (A.N.A.F), Comăniță Viorel, fost director la Autoritatea Națională a Vămilor (A.N.V.), Secăreanu Florin Dan, fost ofițer de poliție în cadrul – M.A.I. - Direcția Generală de Informații și Protecție Internă (D.G.I.P.I.) și S.C. Optima Business S.R.L. Bacău, pentru infracțiunile reținute în sarcina lor, întrucât nu există probe că o persoană a săvârșit infracțiunea.

De asemenea, instanța a dispus încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatelor persoane juridice S.C. Accesing Perfect S.R.L. Călărași și S.C. M&S Market S.R.L. Constanța, sub aspectul comiterii infracțiunii de complicitate la evaziune fiscală, ca efect al radierii acestora.



Citește și

Legături cu Dosarul Motorina
Constanţa. Patru oameni de afaceri au fost condamnaţi. Judecătorii vorbesc despre un prejudiciu imens (document)


Excella Real Grup SRL a intrat în insolvenţă

Excella Real Grup SRL cere să intre în insolvenţă. Ce spun procurorii DNA

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii