Opt ani pentru Nicușor Constantinescu, fostul președinte al CJC Dosarul fundaţiilor „Fantasio“ şi „Thalia“ ar putea fi rejudecat! Cererea, admisă în principiu
Opt ani pentru Nicușor Constantinescu, fostul președinte al CJC: Dosarul fundaţiilor „Fantasio“ şi „Thalia“
15 Nov, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
2916
Marime text
- În prezenta cauză, Nicușor Constantinescu, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, a primit opt ani închisoare, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu (două infracțiuni, din care una în formă continuată) și conflict de interese (două infracțiuni).
- Cristian Bogdan Zgabercea, fost consilier al președintelui Consiliului Județean Constanța, a luat trei ani închisoare cu suspendare, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu în formă continuată.
Dosarul fundaţiilor „Fantasio“ şi „Thalia“, cauză penală soluționată de Curtea de Apel Galați, în care Nicușor Daniel Constantinescu, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, a fost condamnat la opt ani de închisoare, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu (două infracțiuni, din care una în formă continuată) și conflict de interese (două infracțiuni), s-ar putea rejudeca!
Și asta pentru că magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție a României au admis în principiu cererea de recurs în casație formulată de fostul șef al CJC, Nicuşor Daniel Constantinescu, împotriva deciziei penale nr. 363/A din data de 18 martie 2021 a Curții de Apel Galaţi - Secţia Penală şi pentru Cauze cu Minori.
Pe cale de consecință, Curtea Supremă a trimis cauza Completului C9, în vederea judecării cererii de recurs în casație formulată de fostul președinte al Consiliului Județean Constanța.
Noul termen a fost stabilit pentru data de 25 noiembrie 2021.
Amintim că prin decizia penală nr. 363 din 18.03.2021, Curtea de Apel Galați a hotărât următoarele:
Condamnă pe inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel, președinte al Consiliului Județean Constanța, la data faptelor, la o pedeapsă de opt ani închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de cinci ani de la executarea pedepsei închisorii, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu (două infracțiuni, din care una în formă continuată) și conflict de interese (două infracțiuni).
Condamnă pe inculpatul Zgabercea Cristian Bogdan, consilier al președintelui Consiliului Județean Constanța, la data faptei, la o pedeapsă de trei ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de patru ani și interzicerea, pe o perioadă de trei ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu în formă continuată.
Condamnă pe inculpata Oproiu Carmen Florentina, director al Direcției Coordonare Instituții Subordonate din cadrul Consiliului Județean Constanța, la data faptei, la o pedeapsă de trei ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de trei ani și interzicerea, pe o perioadă de trei ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu în formă continuată.
Totodată, Curtea de Apel galați a dispus achitarea inculpaților Părău Marcel Brâncoveanu, Fundația Fantasio și Fundația Culturală Thalia, pentru infracțiunile reținute în sarcina lor, întrucât faptele nu există sau faptele nu sunt prevăzute de legea penală.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Opt ani pentru fostul șef al CJC!
Oficial. Sentință finală în dosarul fundaţiilor „Fantasio“ şi „Thalia“. Achitări și condamnări
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii