Ordinul de protecție se extinde la o categorie mai largă de victime. Pe cine vizează Ministerul Justiției. Victime protejate cu bani de la infractori
Ordinul de protecție se extinde la o categorie mai largă de victime. Pe cine vizează Ministerul Justiției.
25 Jul, 2021 01:05
ZIUA de Constanta
2091
Marime text
- Ordinul de protecție – un instrument pentru apărarea tuturor victimelor, nu doar a celor care au relații de familie sau concubinaj cu agresorul, potrivit unui comunicat al Ministerului Justiției.
La inițiativa secretarului de stat Mihai Pașca, Ministerul Justiției a demarat procesul legislativ pentru extinderea categoriilor de beneficiari ai ordinului de protecție/ordinului de protecție provizoriu, limitat în prezent la victimele violenței domestice.
În acest sens a fost constituit un grup de lucru interministerial din care fac parte reprezentanți ai Ministerului Justiției, Consiliului Superior al Magistraturii, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, Ministerul Afacerilor Interne, Inspectoratul General al Poliței Române.
Mihai Pașca, secretar de stat: Deși extrem de eficient și util – Ordinul de Protecție nu poate fi solicitat în forma de azi a legii decât pentru situații de violență domestică, ceea ce nu este suficient. Statul are obligația de a asigura protecția tuturor cetățenilor săi în fața oricărei situații de pericol, nu doar pentru acele situații în care violența se produce în cadrul familiei sau relațiilor asimilate acesteia. Ca avocat îmi era greu să explic oamenilor aflați în situații de hărțuire sau de pericol de ce nu pot obține din partea autorităților protecția acestui Ordin, deși el există ca instrument legal. Sunt convins ca aceeași frustrare au simțit-o și polițiștii sau magistrații care au întâlnit aceste situații în practică. Este timpul să îmbunătățim lucrurile, pentru a preîntâmpina tragediile pe cât posibil și nu doar a le constata, odată produse.
Salut implicarea reprezentanților Inspectoratului General al Poliției Române – care duce greul aplicării Ordinelor de protecție și care va trebui să fie sprijinit în acest sens. Mulțumesc și doamnei secretar de stat Luminița Popescu și doamnei director Monaliza Cârstea care s-au alăturat acestui efort, Agenției Naționale pentru Egalitate de Șanse, în calitatea ei de inițiator al Ordinului de Protecție, în forma sa inițială.
Victimele violenței domestice sprijinite și protejate cu banii confiscați de la infractori – un proiect al Ministerului Justiției în acord cu Convenția de la Istanbul
În cadrul vizitei de evaluare a modului în care sunt implementate în România prevederile Convenției de la Istanbul, delegația GREVIO (Group of Experts on Action against Violence against Women and Domestic Violence) a discutat cu reprezentanți ai Ministerului Justiției, Consiliului Superior al Magistraturii, Curții Constituționale, Înaltei Curți de Casație și Justiție, Uniunii Naționale a Barourilor din România, Direcției Naționale de Probațiune. Întâlnirea a fost coordonată de domnul secretar de stat în Ministerul Justiției, Mihai Pașca.
Pașca a prezentat delegației GREVIO proiectul de înființare a Fondului Național pentru Prevenirea Criminalității prevăzut în Strategia națională privind recuperarea creanțelor provenite din infracțiuni pentru perioada 2021 – 2025.
Acest proiect va construi un cadru proactiv de acțiune pentru asigurarea unui nivel înalt de conștientizare la nivelul societății, de prevenire și sprijinire a grupurilor vulnerabile și, foarte important, de protecție și consiliere a victimelor.
Totul prin punerea în practică a conceptului de reutilizare socială și publică a banilor confiscați de la infractori.
De asemenea a informat GREVIO că Ministerul Justiției a demarat procesul de elaborare a unei inițiative legislative pentru lărgirea ariei de aplicare a ordinelor de protecție, respectiv pentru ca mai multe categorii de victime să poată beneficia de protecția asigurată de acest instrument.
În cadrul întâlnirii, echipa Ministerului Justiției și reprezentanții celorlalte instituții au prezentat modul în care, de la ratificarea Convenției, au fost stabilite noi standarde în lupta împotriva violenţei domestice și de gen (de exemplu posibilitatea de emitere a unui ordin de protecție provizoriu imediat, la cererea victimei, sau la constatarea agresiunii de către Poliție, precum și înăsprirea sancțiunilor pentru încălcarea ordinului).
Adoptarea Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, denumită și „Convenția de la Istanbul”, a avut rezultate pozitive în multe țări, fiind primul instrument care face imposibilă calificarea violenței domestice drept o chestiune privată, care ține de familie sau tradiții. De exemplu, în țări în care standardele în domeniul luptei împotriva discriminării de gen și violenței erau deja ridicate, ca de pildă Austria, Danemarca, Germania, Irlanda, Malta, Portugalia și Suedia, au fost promovate modificări legislative cu privire la violenţa sexuală și viol, armonizând-o cu prevederile Convenției de la Istanbul care stipulează că lipsa încuviințării victimei reprezintă elementul de bază al acestor infracțiuni și nu recurgerea la violenţă sau amenințările făptașului.
Sursa foto: Ministerul Justiției
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii