Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:21 05 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Pârâta s-a aflat în eroare“ Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor, obligată de Tribunalul Constanța să suplimenteze despăgubirile pentru un teren preluat abuziv!

ro

23 Apr, 2021 00:00 2200 Marime text
  • Cazul privește un teren de 1.840 de metri pătrați din Constanța, situat în zona Tomis III.
  • Decizia privind suplimentarea despăgubirilor acordate cu peste 500.000 de puncte a despăgubirilor a fost luată de Secția Civilă a Tribunalului Constanța.
  • Potrivit Hotărârii nr. 1512/2021, citată pe Jurindex, instanța a stabilit că „pârâta (nr., CNCI) s-a aflat în eroare“ la momentul încadrării terenului ce fusese preluat abuziv și a arătat că „încadrarea făcută de către pârâtă nu respectă poziționarea imobilului“.
  • Părțile din diosar pot declara apel împotriva deciziei.
O femeie din Constanța a reușit să oblige în instanță Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor să le acorde despăgubiri suplimentare de peste 500.000 de puncte!
 
Hotărârea a fost luată acum câteva zile la Tribunalul Constanța, după ce instanța a stabilit că „pârâta (nr., CNCI) s-a aflat în eroare“ la momentul încadrării terenului ce fusese preluat abuziv și a arătat că „încadrarea făcută de către pârâtă nu respectă poziționarea imobilului“.
 
Decizia Tribunalului Constanța poate fi atacată la instanța superioară, în apel, în termen de 30 de zile de la comunicare.
 
Este vorba despre dosarul civil cu numărul 5783/118/2019, în care Tudora Jurca Crăciuneanu are rolul de reclamant, iar Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor este pârât.
 
Cazul privește un teren de 1.840 de metri pătrați din Constanța, situat în zona Tomis III.
 

S-au cerut peste 2,4 milioane de puncte suplimentare

 
Potrivit Hotărârii nr. 1512/2021 a Tribunalului Constanța, pronunțată de completul prezidat de magistratul Delia Gherasim, reclamanta a solicitat, în contradictoriu cu CNCI, „obligarea pârâtei să emită o decizie de completare a deciziei de compensare în puncte nr. (...) pentru valoarea de 2.401.246 puncte suplimentare“.
 
Conform documentului instanței, citat pe Portalul Jurisprudenței, „în motivarea cererii, reclamanta a arătat că terenului în suprafață de 1840 mp situat în Constanța, strada (...), județul Constanța, pentru care a fost stabilită măsura compensării prin puncte prin decizia contestată, a aparținut în proprietate tatălui reclamantei, numitul C. P., făcând parte dintr-o suprafață totală de 2.450 mp, pe care acesta a cumpărat-o la 12.11.1951 de la M. G. D.“.
 
„În anul 1970, autorul reclamantei a fost deposedat abuziv de suprafața de 1816 mp, fără o prealabilă despăgubire, astfel că, la data intrării în vigoare a Legii nr. 10/2001, acesta a formulat o notificare (...) prin care a solicitat restituirea în natură a acestei suprafețe de 1840 mp“, potrivit www.rolii.ro.

 
După un alt proces, prin care a obligat Primăria Constanța să răspundă la notificare, în anul 2014 s-a emis dispoziția de primar prin care s-a propus acordarea de despăgubiri pentru imobilul solicitat, dat fiind că acesta nu mai putea fi restituit în natură.
 

CNCI a acordat 1.087.394 de puncte

 
În continuare, dispoziția primarului a fost validată de Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor și s-a emis dispoziția pentru acordarea unor despăgubiri în cuantum de 1.087.394 de lei.
 
Totuși, reclamanta a susținut că, „la momentul preluării terenului în proprietatea statului, acestsa era amplasat în intravilanul mun. Constanța și era destinat construcțiilor, această destinație justificând și măsura abuzivă dispusă prin decretul de expropriere. Valorificarea corectă a acestor elemente, respectiv a amplasamentului și a naturii imobilului, de teren liber, impunea ca în determinarea valorii compensate prin puncte să se pornească de la prețul de 400 euro/mp, stabilit prin grila notarială aferentă anului 2013 ca și valoare a terenurilor libere situat în zona A2 a orașului Constanța“, potrivit www.rolii.ro.
 
În această situație, se arată că despăgubirile acordate de CNCI ar fi trebuit să fie în cuantum de 3.488.640 de puncte.
 

Pe de altă parte, reprezentanții Comisiei Naționale pentru Compensarea Imobilelor au solicitat respingerea cererii și menținerea punctajului stabilit inițial.
 
„Pârâta a arătat că este nejustificată contestarea cuantumului compensației acordate, întrucât imobilul notificat aflat în zona sistematizată – actualmente școala nr. 16 a fost încadrat în zona A.3.2 și evaluat conform grilei notariale din anul 2013, la 250 euro/mp, aplicându-se corecția pentru terenurile fără utilități calculată ca reprezentând 50% din valoarea terenurilor situate în aceeași zonă, dar care au utilități, conform art. 21 alin. 6 din Legea nr. 165/2013, dată fiind categoria de folosință agricolă. Astfel, pârâta a arătat că suma rezultată în urma aplicării grilei notariale 2013 este de 230.000 euro și, la un curs valutar de 4,7278 lei pentru un euro, valoarea este 1.087.394 lei, respectiv puncte“, conform www.rolii.ro.
 
În urma deliberărilor, judecătorii Tribunalului Constanța au hotărât să admită contestația și au anulat în parte decizia CNCI.
 

Terenul, naționalizat pentru o școală

 
Au arătat judecătorii că „prin Decretul nr. 94/03.03.1970 emis de Consiliul de Stat al RSR terenul a fost declarat de utilitate publică și a trecut în proprietatea statului prin expropriere, în vederea amplasării obiectului «Școală cu 16 săli de clas㻓.
 
În continuare, în urma expertizei tehnice judiciare efectuate în cauză, „Tribunalul reține că, la momentul preluării abuzive a imobilului, aceasta se încadra în categoria de folosință curți-construcții, iar nu în categoria agricol, după cum susține pârâta“.
 
„Împrejurarea că prin Adresa nr. (...)/07.12.2011 a Serviciului public de impozite, taxe și alte venituri ale bugetului local din cadrul Consiliul Local al Municipiului Constanța se evidențiază că terenul cu care era impus autorul reclamantei era «cultivat și neconstruibil» nu poate înlătura realitatea faptică atestată de către expert, mai ales că imobilul era situat și în intravilanul municipiului Constanța. Aspectul că terenul, la momentul preluării abuzive, era cultivat poate fi valorificat prin reținerea împrejurării că era liber de construcții, dar și a faptului că nu beneficia de utilități“, potrivit www.rolii.ro.
 

Nu existau utilități la momentul naționalizării

 
În continuare, legat de valoarea terenului, instanța a arătat că expertul a stabilit că aceasta ar fi de 3.252.384, însă judecătorii au reținut faptul că terenul nu beneficia de utilități la momentul preluării abuzive.
 
„Într-un asemenea context, mai ales că partea reclamantă nu a făcut dovada amplasării utilităților pe terenul în cauză la momentul preluării abuzive a acestuia de către statul român și nici expertiza nu a evidențiat o astfel de împrejurare, Tribunalul va aplica corecția prevăzută de punctul 24 din raportul de evaluare globală întocmit pentru uzul birourilor notariale pentru anul 2013, referitoare la terenurile fără utilități din mediul urban și rural - Valoarea terenurilor fără utilități se calculează ca reprezentând 50% din valoarea terenurilor situate în aceeași zonă dar care au utilități (valori prezentate în tabelele aferente fiecărei zone)“, se arată în Hotărârea nr. 1512/2021, citată pe www.rolii.ro.
 
Astfel, Tribunalul Constanța a anulat în parte decizia contestată și a obligat CNCI să emită o decizie de compensare în favoarea reclamantei, pentru imboilul respectiv, prin acordarea a 1.626.192 de puncte, valoarea fiind cu 538.798 de puncte mai mare față de valoarea stabilită inițial de CNCI.
 
Așa cum am precizat anterior, decizi Tribunalului Constanța poate fi atacată la Curtea de Apel Constanța.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

La peste 72 de ani de la naționalizare:
Despăgubiri pentru vechea fabrică de țiglă „Industria Dobrogeană“, deținută de Setrac Girgirian

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii