Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:27 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Parcele risipite între proprietari ca firele de nisip Ce a făcut Judecătoria Constanța cu dosarele în care Apele Române revendică mii de metri pătrați de plajă și faleză

ro

01 Apr, 2021 00:00 2935 Marime text
  • Este vorba despre patru dosare civile înregistrate la Judecătoria Constanța în cursul anului 2020.
  • Suprafețele revendicate de ANAR-ABADL reprezintă bucăți de plajă ori faleză, spun reprezentanții instituției, situate în Constanța, Agigea ori Olimp.
  • În total, este vorba despre 12.240 de metri pătrați revendicați în instanță.
  • În toate cele patru cazuri, Judecătoria Constanța a admis excepția necompetenței materiale a instanței și a trimis dosarele la Tribunalul Constanța.
Nu mai puțin de 12.240 mp de plajă și faleză, din județul Constanța, stau la baza mai multor procese civile deschise la Judecătoria Constanța de Administrația Națională Apele Române prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral.
 
Suprafața este împărțită în patru dosare înregistrate la Secția civilă a Judecătoriei, fiecare vizând fie o suprafață din faleză, în cartierul constănțean Faleză Nord, fie o parte din plaja din Agigea, o bucată din faleza din Olimp și, respectiv, o altă bucată din faleza din Agigea.
 
În toate cele patru cazuri, magistrații Secției civile a Judecătoriei Constanța au decis declinarea dosarelor către Tribunalul Constanța, apreciind că spețele sunt de competența instanței superioare.
 

Peste 5.000 de metri pătrați de faleză, în Olimp

 
În dosarul civil cu numărul 17701/212/2020, Apele Române prin ABADL se judecă pentru „imobilul teren - faleza litoralului românesc în suprafață de 5048 mp, situat în localitatea Olimp, complex camping Olimp“, potrivit Hotărârii nr. 2056/2021 a Judecătoriei Constanța, citată pe Jurindex.
 
Acțiunea în revendicare a acestei suprafețe a fost introdusă în contradictoriu cu Societatea Dorocti Management SRL, Societatea Biador Management SRL și Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice.
 
De la bun început, însă, Statul Român a solicitat, prin întâmpinare, admiterea cererii formulate de ANAR-ABADL.
 
La data de 26 februarie 2021, completul de judecată prezidat de magistratul Gabriel Neacșu, a decis declinarea dosarului în favoarea Tribunalului Constanța, după ce a admis excepția necompetenței materiale a Judecătoriei.
 
La baza declinării cauzei a stat valoarea imobilului revendicat, ce depășește, spun judecătorii, plafonul de până la 200.000 de lei în limitele căruia poate analiza Judecătoria solicitările.

 
În această situație, dosarul urmează să fie înregistrat la Tribunalul Constanța.
 

2.800 de metri pătrați de plajă în Agigea

 
În continuare, în cauza cu numărul 17702/212/2020, ANAR-ABADL a solicitat „restituirea imobilului teren – plaja litoralului românesc, cu suprafața de 2.800 mp situată în comuna. Agigea, (...) zona Steaua de mare, lot 21“, potrivit Hotărârii nr. 11628/2020 a Judecătoriei Constanța, citată pe www.rolii.ro.
 
Acțiunea în revendicare este promovată în contradictoriu cu Matei și Liliana Camelia Datcu și, respectiv, cu Statul Român prin Ministerul Finanțelor, acesta din urmă solicitând în proces admiterea acțiunii ANAR-ABADL.
 
Și în această situație, dosarul a fost declinat în favoarea Tribunalului, decizia fiind luată de completul prezidat de magistratul Ciprian Gabriel Butaru.
 

Totuși, la data de 1 martie 2021, Tribunalul Constanța a decis că, de fapt, competența de soluționare a cauzei ar aparține Judecătoriei, așa încât dosarul a fost trimis la Curtea de Apel Constanța, pentru a soluționa conflictul negativ de competență.
 
La data de 10 martie 2021, Curtea de Apel a decis ca dosarul să fie judecat de Tribunalul Constanța, astfel că procesul se va relua la această instanță.
 

3.927 de metri pătrați de faleză, din Agigea

 
În dosarul civil cu numărul 17703/212/2020, Apele Române au cerut „restituirea imobilului teren - faleza litoralului românesc în suprafață de 3.927 mp, situat în localitatea Agigea, (...) lot 3, județul Constanța“, potrivit Hotărârii nr. 2270/2021 a Judecătoriei Constanța, citată pe Jurindex.
 
Adversarii ABADL în acest proces sunt Comuna Agigea prin Primar și Consiliul Local Agigea. Pârât în dosar, la rândul său, Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice a solicitat admiterea acțiunii, întocmai ca în cazurile anterioare.
 
La data de 3 martie 2021, completul prezidat de magistratul Laura Ioana Pecheanu a decis trimiterea dosarului la Tribunalul Constanța, spre competentă soluționare.
 
În prezent, cauza a ajuns deja pe rolul Tribunalului, unde a fost înregistrată la Secția I Civilă, prima înfățișare urmând să se desfășoare la data de 14 mai 2021.
 

465 de metri pătrați, în Faleză Nord

 
În ultimul dosar deschis de ABADL, înregistrat la Judecătoria Constanța sub numărul 17704/212/2020, Apele Române au solicitat „restituirea imobilului teren – faleza litoralului românesc, în suprafață de 465 mp, situat în municipiul Constanța (...), județul Constanța“, potrivit Hotărârii nr. 810/2021 a Judecătoriei Constanța, citată pe www.rolii.ro.
 
Suprafața este situată în cartierul Faleză Nord, iar acțiunea este promovată în contradictoriu cu Dumitru și Mariana Pufleanu și Statul Român prin Ministerul Finanțelor.
 
De la bun început, Statul Român a precizat, și în acest proces, că solicită admiterea acțiunii formulate de Administrația Națioanlă Apele Române, prin ABADL.
 
La data de 29 ianuarie 2021, completul prezidat de magistratul Oana Cristina Ardeleanu a hotărât declinarea competenței materiale de soluționare a cauzei în favoarea Tribunalului Constanța.
 
La rândul său, Tribunalul Constanța va analiza dosarul pe data de 26 aprilie 2021, de la ora 11.00.
 

Plaja – „bun inalienabil“

 
Facem precizarea că, așa cum arătam în edițiile anterioare, acestea nu sunt singurele suprafețe de plajă ori faleză pe care Apele Române prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral le-au revendicat la instanțele din Constanța.
 
În acest sens, amintim că, în Hotărârea nr. 734/2020 pronunțată de Tribunalul Constanța în dosarul cu numărul 24802/212/2017, judecătorii arătaseră, printre altele, că „potrivit concluziilor prezentate în cuprinsul raportului de expertiză, toată suprafața  de teren revendicată  având nr. cadastral 242048 în suprafață de 537 mp, situată în Stațiunea Mamaia  reprezintă conform legii plaja litoralului românesc și a Mării Negre, teren care face obiectul exclusiv al  proprietății publice a Statului Român“.
 
În aceeași hotărâre, instanța a arătat că „acest bun (nr., plaja litoralului românesc) fiind inalienabil ca urmare a utilității publice, aspect care a caracterizat permanent acest imobil și care lovește de nulitate absolută orice act care ar avea ca scop scoaterea sa din domeniul public, întocmit într-o altă procedură decât aceea prevăzută de lege, respectiv de art. 10 alin.2 din Legea nr. 213/1998, prin hotărâre de guvern“, au arătat magistrații Secției civile.
 
Mai precizăm că Hotărârea nr. 734/2020 a fost deja atacată la Curtea de Apel Constanța.
 
Citește și:

Plaja – „bun inalienabil“:
Dosarul în care Primăria Constanța a pierdut 500 de metri pătrați de plajă va fi tranșat de judecătorii Curții de Apel

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii