Partenerul Eldiclau pentru Cazino, acuzat de înșelăciune O nouă înfățișare în procesul Impex Romcatel Cercetare Proiectare
Partenerul Eldiclau pentru Cazino, acuzat de înșelăciune: O nouă înfățișare în procesul Impex Romcatel
29 Nov, 2019 00:00
ZIUA de Constanta
2417
Marime text
âÎnscrisă alături de Eldiclau în licitația pentru reabilitarea Cazinoului, firma Impex Romcatel Cercetare Proiectare SA este citată săptămâna viitoare la Judecătoria Vaslui, în procesul penal în care este acuzată că ar fi produs un prejudiciu de peste 1,2 milioane de lei.
Concret, firma a fost deferită instanței alături de reprezentanta sa, Viorica Frunză, și de contabilul șef Iulia Ursache, sub acuzația de înșelăciune, în legătură cu proiectul privind Palatul Copiilor Vaslui. În procesul penal, judecătorii din Vaslui au stabilit următoarea înfățișare pentru data de marți, 3 decembrie, de la ora 12.30, când se vor administra probe în cauză.
Societatea a fost trimisă în judecată la mijlocul anului trecut, de către procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași. La momentul respectiv, anchetatorii susțineau în actul de inculpare că firma, denumită anterior Impex Romcatel, „în perioada anilor 2008 – 2011 a indus în eroare Palatul Copiilor Vaslui prin prezentarea la plată de situații de lucrări nereale“. Aceste „lucrări nereale“ amintite de procurori ar fi fost întocmite „cu ocazia derulării contractului nr. 4 din 3.11.2008 privind «Reactualizare proiect tehnic și execuție consolidare Palatul Copiilor din Vaslui»“. Prin aceste acțiuni, spun procurorii, au fost cauzat un prejudiciu de 1.263.296,06 lei, fapta fiind astfel încadrată drept înșelăciune.
Adrese falsificate
În ce o privește pe Viorica Frunză, procurorii ieșeni spun despre aceasta că ar fi „persoana care, în perioada anilor 2008 – 2011 a coordonat în fapt activitatea infracțională a SC Impex Romcatel Cercetare Proiectare SA (fosta denumire Impex Romcatel SA)“. De asemenea, anchetatorii au acuzat-o că „a indus în eroare Palatul Copiilor Vaslui prin prezentarea la plată de situații de lucrări nereale întocmite cu ocazi derulării contractului“. În plus, în actul de inculpare se mai arată că, la data de 31 mai 2911, aceasta „a înaintat către Piraeus Bank Iași două adrese falsificate, reprezentând acordul Palatului Copiilor Vaslui, în scopul eliberării garanției de bună execuție în sumă de 102.547,83 de lei“. În baza acestora, banca a efectuat operațiunea aferentă și a eliberat garanția de bună execuție, astfel creându-se un prejudiciu Palatului Copiilor Vaslui.
Despre Iulia Ursache, procurorii au spus că, în calitate de contabil șef al firmei, „la data de 17.12.2009 a înaintat o adresă către Piraeus Bank Iași, împreună cu acordul întocmit în fals al U.M.P., inducând astfel în eroare unitatea bancară (...), care a eliberat garanția de bună execuție în sumă de 49.593,82 de lei“. Astfel, spun anchetatorii, a fost prejudiciată unitatea în favoarea căreia se constituise această garanție, respectiv Palatul Copiilor Vaslui.
Mai trebuie spus că societatea Impex Romcatel Cercetare Proiectare s-a ocupat de actualizarea documentației ce a stat la baza restaurării și consolidării Cazinoului din Constanța.
Asociați și cifre
De asemenea, ulterior contractului privind actualizarea documentației, societatea s-a înscris și în cursa propriu-zisă pentru reabilitare, fiind unul dintre partenerii Eldiclau SRL pentru Cazino. Mai exact, după cum arătam și în edițile anterioare, societatea face parte din asocierea Eldiclau SRL - Telekom Romania Mobile Communications SA – Research Consorzio Stabile Societa Consortile A.R.L. Napoli. Pentru că oferta lor a fost respinsă de către Compania Națională de Investiții ca fiind neconformă, afaceriștii reprezentați de Eldiclau SRL s-au adresat inițial Consiliului Național pentru Soluționarea Contestațiilor și, ulterior, Curții de Apel București, pentru a-și susține șansa la contractul de peste 60 de milioane pus la bătaie de CNI. Curtea de Apel București va analiza astăzi contestația.
Așa cum arătam în edițiile anterioare, societatea a fost înființată în 1994 și are un capital social subscris de 595.000 de lei. Acţionari sunt ieşeanul Sorin Ruxanda (1%), Camelia Gabriela Untu (2%), Rodica Gazi (4%) şi bucureşteanca Viorica Frunză (93%), care este şi administratorul firmei.
Societatea se ocupă, în principal, cu activităţi de arhitectură, dar printre cele aproape 200 de activităţi secundare se numără, de pildă, şi repararea bijuteriilor, ori învăţământ cultural, ori chiar servicii privind sistemele de securizare.
În 2016, firma a avut un profit brut de 54.510 lei, un număr mediu de 19 salariaţi şi o cifră de afaceri netă de 5.155.795 de lei. În 2017, profitul brut s-a ridicat la 31.229 de lei, numărul mediu de salariaţi a rămas 19, iar cifra de afaceri netă a fost 4.703.819 lei. În 2018, profitul brut a fost 47.080 de lei, numărul mediu al angajaţilor a fost 7, iar cifra de afaceri netă a fost 4.611.477 de lei.
Citește și:
Decizia nu este definitivă
Începe judecata firmei care se ocupă de actele pentru restaurarea Cazinoului din Constanţa (documente)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii