Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:31 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Percheziții „la mișto“ în parcul Tăbăcărie din Constanța! Un fals polițist de la Antidrog, condamnat

ro

13 Mar, 2023 00:00 2066 Marime text
  • Cel în cauză este acuzat că, în timp ce se afla în parcul Tăbăcărie din municipiul Constanța, declinându-şi, fără drept calitatea oficială de poliţist (de la Antidrog), solicita tinerilor să-i prezinte la control gențile și borsetele pe care le aveau asupra lor.
  • În trei dintre cazuri, inculpatul a sustras telefoanele mobile găsite în interiorul genților percheziționate.
  • Recent, Judecătoria Constanța a decis condamnarea inculpatului la măsura educativă neprivativă de libertate a asistării zilnice, pe o perioadă de 6 luni.
  • Decizia nu esta una definitivă!

Intro
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa au dispus trimiterea în judecată a unui bărbat pentru săvârșirea a trei infracţiunii de furt şi două infracţiunii de uzurpare de calităţi oficiale. Cel în cauză este acuzat că, în timp ce se afla în parcul Tăbăcărie din municipiul Constanța, declinându-şi, fără drept calitatea oficială de poliţist (de la Antidrog), solicita tinerilor să-i prezinte la control gențile și borsetele pe care le aveau asupra lor. În trei dintre cazuri, inculpatul a sustras telefoanele mobile găsite în interiorul genților percheziționate.


Recent, Judecătoria Constanța a decis condamnarea inculpatului la măsura educativă neprivativă de libertate a asistării zilnice, pe o perioadă de 6 luni.

Decizia nu esta una definitivă!


În actul de sesizare a instanţei s-a reţinut, în esenţă, următoarea situaţie de fapt:


1. La data de 12.08.2022, în jurul orei 15:30, a sustras persoanei vătămate (...), un telefon mobil, în timp ce se afla în parcul Tăbăcărie din municipiul Constanța, fiind creat un prejudiciu de 1.200 de lei, rămas nerecuperat.



2. La data de 20.08.2022, în jurul orei 17:30, a abordat-o pe persoana vătămată (...), şi declinându-şi, fără drept calitatea oficială de poliţist, i-a percheziţionat conţinutul poşetei pe care o avea asupra sa, ocazie cu care i-a sustras din interiorul acesteia un telefon mobil, în timp ce se afla în parcul Tăbăcărie, creând persoanei vătămate un prejudiciu de aproximativ 3000 de lei, rămas nerecuperat.


3. La data de 24.08.2022, în jurul orei 16:00, a abordat-o pe persoana vătămată (...), și declinându-şi, fără drept, calitatea oficială de poliţist, i-a percheziţionat conţinutul poşetei pe care o avea asupra sa, ocazie cu care i-a sustras din mână, telefonul mobil, în timp ce se afla în parcul „Tăbăcărie”, fiindu-i creat astfel un prejudiciu de aproximativ 1.400 de lei, rămas nerecuperat.


Anchetatorii arată că inculpatul le-ar fi spus victimelor că este polițist de la Antidrog și că nu poartă uniformă deoarece nu trebuie să fie recunoscut și că în parc este un grup de copii care au asupra lor droguri.



Inculpatul se prezenta drept polițist de la Antidrog și solicita tinerilor să-i prezinte la control gențile și borsetele pe care le aveau asupra lor.


Din probatoriul administrat rezultă fără dubiu că inculpatul a comis infracţiunile de furt şi uzurpare de calităţi oficiale, în data de 20.08.2022, în acest sens coroborându-se declaraţia persoanei vătămate (...), procesul-verbal de recunoaştere din fotografii întocmit cu persoana vătămată şi planşa fotografică aferentă, declaraţia persoanei vătămate (...), procesul-verbal de recunoaştere din fotografii întocmit cu persoana vătămată şi planşa fotografică aferentă, precum şi declaraţia unui martor.


Sub aspectul laturii obiective a infracţiunii, elementul material constă în acţiunea inculpatului a folosi fără drept o calitate oficială care implică exerciţiul autorităţii de stat, respectiv cea de poliţist, care presupune abilitarea legală a persoanei care exercită o anumită funcţie de a efectua acte ce intră în atribuţiile funcţiei sale şi care pot produce consecinţe juridice.


Referitor la mijloacele de săvârșire a faptelor reținute în sarcina inculpatului, instanța apreciază că prezintă un grad de pericol social ridicat având în vedere modalitatea în care au fost săvârșite, prin abordarea unor minore de sex feminin, inculpatul pretizând că are calitatea de polițist pentru a efectua percheziții asupra genților acestora, în scopul împosedării inculpatului cu bunurile persoanelor vătămate.


Fiind sub măsura controlului judiciar în prezenta cauză, inculpatul a comis o infracțiune de tâlhărie ce face obiectul dosarului nr. (...)/212/2022, nesoluționat definitiv până în prezent, motiv pentru care s-a înlocuit măsura controlului cu măsura arestului preventiv în prezenta cauză.


Atitudinea inculpatului demonstrează perseverenţă infracţională şi faptul că scopul educativ al sancţiunilor penale şi al procesului penal, în general, nu şi-au atins scopul, inculpatul arătând că nu a tras învăţămintele necesare pentru a-şi corija conduita, manifestând în continuare dispreţ faţă de valorile sociale apărate de dispoziţiile legii penale, nereuşind să-şi formeze o atitudine corectă faţă de ordinea de drept şi faţă de regulile de convieţuire socială.


În favoarea inculpatului (...), se reține că a avut o atitudine de recunoaștere a faptelor în fața instanței de judecată, alegând să-și asume răspunderea pentru săvârșirea faptelor.


Astfel cum reiese din referatul de evaluare întocmit în cauză, minorul provine dintr-o familie cu un climat familial disfuncțional prin însușirea valorilor sociale și a regulilor de conviețuire acceptate unanim.


Tatăl minorului a executat mai multe pedepse privative de libertate, fiind în detenție o lungă perioadă de timp, iar mama minorului a avut numeroase probleme de sănătate.


Potrivit celor relatate de inculpat cu ocazia efectuării referatului de evaluare, infracțiunile au fost comise când se afla sub influența consumului de droguri, motivația fiind dorința de a face rost de bani pentru achiziționarea de droguri, telefoanele fiind înmânate unui prieten pentru le vinde.


Având în vedere comportamentul deviant al minorului, dezinteresul acestuia pentru formarea socială și morală, se apreciază că riscul săvârșirii a unor fapte penale este crescut.


Vâzând atât limitele de pedeapsă pentru infracțiunile deduse judecății (de la 6 luni la 3 ani sau amendă), cât și disp. art. 114 C. pen. citate anterior, conform cărora se poate lua o măsură educativă privativă de libertate atunci când pedeapsă prevăzută de lege este de 7 ani sau mai mare, observând totodată că sentința penală pronunțată în dosarul nr. (...)/212/2022 nu a rămas definitivă până în prezent, instanța constată că singura măsura educativă ce poate fi aplicată minorului este una neprivativă de libertate.


Prin urmare, în baza art. 120 Cod penal, instanţa va lua faţă de inculpat măsura educativă neprivativă de libertate a asistării zilnice, pe o perioadă de 6 luni.


Decizia nu este una definitivă!


Foto cu rol ilustrativ!


Măsurile dispuse în cauză reprezintă o etapă a procesului penal, conform Codului de procedură penală, și nu înfrâng în niciun fel principiul prezumției de nevinovăție de care beneficiază persoanele supuse cercetărilor.


Sursă: Portal instanțe de judecată și rejust.ro

PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


Citește și

Un tânăr din Ucraina, bătut și tâlhărit în Parcul Tăbăcărie, din Constanța! Unul dintre inculpați a folosit Google Translate pentru a i se adresa victimei


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii