Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
02:08 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Peste 50 de constănțeni trimiși în judecată Dosarul „Omaha“ - Tribunalul reia judecata în faza camerei preliminare!

ro

07 Jan, 2023 00:00 5861 Marime text
 
 
  • Din cercetări a reieșit faptul că, începând cu luna octombrie a anului 2017 și până în prezent, grupul infracțional organizat, constituit inițial de nouă persoane, la care ulterior ar fi aderat aproximativ 50 de persoane, ar fi acționat pentru procurarea, prepararea, stocarea, distribuirea și punerea în vânzare a substanțelor noi cu proprietăți psihoactive, cunoscute sub denumirea de „etnobotanice”.
  • Gruparea ar fi acționat în municipiul Constanța, dar și în zona sudică a litoralului, respectiv localitățile Eforie, Techirghiol, Tuzla și municipiul Mangalia.
  • Membrii grupării ar fi pus în vânzare 15,13 kg. de substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive, pentru care ar fi obținut 1.292.355 de lei.
  • Polițiștii au ridicat 93 de telefoane mobile, 5 cartele SIM, 7 laptopuri, 3 tablete, 3 harduri externe, 5 stick-uri de memorie, 12 carduri de tip micro-SD, materiale pirotehnice, precum și o bijuterie din aur, un pistol airsoft, 46.520 de lei, 6.420 de euro și 100 de lire sterline.
 
Tribunalul Constanța reia judecata în faza camerei preliminare în dosarul „Omaha“, unul dintre cele mai „grele“ dosare instrumentate de polițiștii BCCO Constanța!
 
Oficial, totul a început în luna noiembrie 2020, când polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța, împreună cu procurori DIICOT Constanța, au efectuat aproape 70 de percheziții domiciliare, în vederea destructurării unui presupus grup infracțional organizat specializat în trafic de droguri de risc, efectuarea de operațiuni ilicite cu substanțe psihoactive noi și spălare de bani, care ar fi acționat în județul Constanța!
 
În total, 111 persoane au fost conduse la audieri.
 
Ulterior acțiunii, 44 de persoane arestate preventiv de Tribunalul Constanța.
 
Date din anchetă!
 
Din cercetări a reieșit faptul că, începând cu luna octombrie a anului 2017 și până în prezent, grupul infracțional organizat, constituit inițial de nouă persoane, la care ulterior ar fi aderat aproximativ 50 de persoane, ar fi acționat pentru procurarea, prepararea, stocarea, distribuirea și punerea în vânzare a substanțelor noi cu proprietăți psihoactive, cunoscute sub denumirea de „etnobotanice”.
 
Gruparea ar fi acționat în municipiul Constanța, dar și în zona sudică a litoralului, respectiv localitățile Eforie, Techirghiol, Tuzla și municipiul Mangalia.

 
Membrii grupării ar fi pus în vânzare 15,13 kg. de substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive, pentru care ar fi obținut 1.292.355 de lei.
 
Polițiștii au ridicat 93 de telefoane mobile, 5 cartele SIM, 7 laptopuri, 3 tablete, 3 harduri externe, 5 stick-uri de memorie, 12 carduri de tip micro-SD, materiale pirotehnice, precum și o bijuterie din aur, un pistol airsoft, 46.520 de lei, 6.420 de euro și 100 de lire sterline.
 
Acțiunea a beneficiat de suportul Direcției Operațiuni Speciale din Poliție Română.
 
La operațiune au participat polițiști din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București, Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Galați, Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Porturi Maritime și Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța.
 

La activități au participat și jandarmi din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi „Tomis” Constanța.
 
Ulterior cercetărilor, procurorii DIICOT au trimis în judecată 51 de persoane, în luna aprilie 2021.
 
Dosarul a fost trimis spre soluționare Tribunalului Constanța, instanță care, după mai multe termene de judecată, în septembrie 2022, a constatat legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. 202/D/P/2019 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție - Direcția de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Constanţa, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală.
 
Pe cale de consecință, tribunalul a dispus începerea judecăţii cauzei.
 
Decizia Tribunalului Constanța a fost contestată la Curtea de Apel Constanța, instanță care aproape de finele anului trecut a admis contestația formulată de inculpaţi împotriva încheierii pronunțată de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Constanța.
 
În continuare, Curtea a desființat încheierea contestată și a dispus rejudecarea cererilor și excepțiilor formulate de către contestatorii inculpaţi de către judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Constanța.
 
Ca atare, dosarul s-a întors la Tribunalul Constanța pentru rejudecare în faza camerei preliminare.
 
Primul termen în faza rejudecării a fost stabilit peste două săptămâni. 
 
Oricare va fi decizia Tribunalului Constanța, aceasta va putea fi contestată la Curtea de Apel Constanța.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Arestarea momentului la Tribunalul Constanța!
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii