Piatra Design câștigă un proces cu un dezvoltator de platforme online! Contestație la Tribunalul Constanța
Piatra Design câștigă un proces cu un dezvoltator de platforme online! Contestație la Tribunalul Constanța
07 Jan, 2025 17:00
ZIUA de Constanta
432
Marime text
Tribunalul Constanța este abilitat să dea o soluție definitivă într-un proces în care Garanti Prest SRL (Piatra Design) a chemat în judecată W3 Marketing Technology SRL, reclamând că societatea din urmă nu ar fi executat în termenul convenit un website/magazin online. Reclamantul cere daune de aproape 20.000 de euro (97.189,75 lei).
Ce revendică Garanti Prest
Conform ofertei, W3 Marketing Technology SRL ar fi cerut 22.890 euro plust TVA, la care ar fi adăugat și suma de 609 euro pentru licențe suplimentare pentru modulele necesare, ce urma a fi achitată integral de către Garanti Prest SRL, oferind un discount de 6%, noua valoare fiind de 21.500 de euro, cu plata în 5 rate egale, prima în august, ultima în decembrie (4.300 euro+TVAx5), cu termen de finalizare în cursul lunii noiembrie 2019.
Proiect neconform, ultima tranșă, neplătită
Astfel, clientul ar fi acceptat oferta, iar contractul s-ar fi perfectat pe data de 16.08.2019. Garanti Prest ar fi plătit contravaloarea a patru facturi emise de W3 Marketing Technology, însă ultima tranșă nu a mai fost achitată, deoarece proiectul nu ar fi fost dus până la capăt, iar clientul nu ar fi primit un magazin online funcțional.
În reclamație, clientul ar fi menționat că proiectul ar fi trebuit să fie gata până la data de 19.11.2019, însă ar fi primit în schimb un proiect nefuncțional, platforma prezetând multiple disfuncționalități și neconformități. Garanti Prest ar fi solicitat executarea obligațiilor contractuale chiar și după împlinirea termenului convenit pentru predarea proiectului, suspendând însă executarea obligației de plată a sumei facturate de W3 Marketing Technology în luna noiembrie 2019. În martie 2020 societatea reclamată ar fi facturat suma de 24.789,31 de lei, reprezentând ultima tranșă, iar potrivit înțelegerii, ar fi trebuit emisă și plătită după ce platforma ar fi fost finalizată și pusă în funcțiune.
Raport de expertiză tehnică extrajudiciară
În cauză, ar fi fost efectuat și un raport de expertiză tehnică extrajudiciară. Astfel, societatea reclamantă a invocat răspunderea civilă contractuală, sub forma obligării pârâtei la plata de daune-interese, ca echivalent bănesc al prejudiciului reprezentat de sumele plătite pârâtei pentru proiectul pe care nu l-a realizat și nu l-a pus în funcțiune, în beneficiul reclamantei în cadrul termenului prevăzut în anexa la contract.
W3 Marketing Technology SRL spune că și-a îndeplinit obligațiile - Vina, în sarcina reclamantului!
În motivare, reprezentanții W3 Marketing Technology SRL spun că întârzierile în implementarea proiectului au fost generate exclusiv de conduita iresponsabilă a societății Garanti Prest, iar presupusele disfuncționalități ale produsului livrat, în realitate, nu există.
În ceea ce priveste proiectele ce implica platforma Magento 2, acestea sunt proiecte complexe, iar clientul are nevoie de o echipa interna capabila să duca la final un astfel de proiect, împreuna cu furnizorul de servicii. În acest sens, Garanti Prest a început proiectul cu zero personal și fără un Project Manager.
Proiect complex, care nu este pe înțelesul clientului
În plus, societatea W3 Marketing Technology spune că Garanti Prest nu a înțeles de la început complexitatea proiectului pe care dorește să îl dezvolte, însă a specificat că dorește să intre în competiție cu principalul competitor de pe piață, „PiatraOnline.ro”, aceasta setându-și standardul pe care îl dorește. Condițiile în care se dezvolta aplicația, precum și elementele de funcționalitate ale acesteia au fost clar stabilite încă de la început. Pe parcursul derulării contractului, Garanti Prest și-a modificat opțiunile de nenumărate ori și a solicitat inclusiv servicii suplimentare ce nu au făcut parte din înțelegerea inițială, fapt care în mod evident a și condus la întârzieri în livrarea aplicației.
Solicitările suplimentare din partea clientului, motivul întârzierii proiectului
Astfel, întârzierile au fost generate exclusiv de către Garanti Prest, prin solicitările suplimentare făcute, ce se refereau inclusiv la modificări privind aspectul general al aplicației, solicitate după ce prima versiune a fost deja implementată în baza acordului exprimat în prealabil de către reprezentanții Garanti Prest, modificarea funcționalităților aplicației, ce au fost deja implementate, solicitarea de a adăuga funcționalități suplimentare. Solicitările de modificare a aplicației nu au avut întotdeauna motive obiective și care să fie bazate pe bune-practici în domeniu sau studii care să ateste eficiența, Garanti Prest nerespectând termenul privind formularea de obiecțiuni asupra livrabilelor.
Dezvoltatorul platformei online spune că are aproape 1000 de ore lucrate în plus
Societatea care s-a angajat să dezvolte magazinul online spune că toate solicitările venite din partea reclamantei au generat un efort suplimentar din partea pârâtei, însumând un total de 933,72 ore de servicii adiționale neincluse în comandă și neplătite de reclamantă. Dezvoltatorul platformei online susține că principala cauză ce a împiedicat W3 Marketing să livreze aplicația în termenul promis este chiar conduita Garanti Prest, care pe parcursul implementării proiectului și-a modificat opțiunile cu privire la designul Aplicației, a solicitat includerea unor funcționalități ce nu erau incluse în ofertă/contract/comandă, nu a pus la dispoziție o platformă perfect funcțională care să permită rularea fără probleme a aplicației.
W3 Marketing spune că proiectul nu prezintă neconformități
Dezvoltatorul platformei online a mai arătat că presupusele disfuncționalități ale aplicației nu există, aplicația funcționând normal, iar unele funcții nu au făcut parte din cele agreate la momentul încheierii contractului. Astfel, a invocat excepția de neexecutare a contractului față de neachitarea de către Garanti Prest a contravalorii facturii reprezentând ultima tranșă din prețul stabilit prin contract. Din această cauză, societatea reclamantă nu are posibilitatea de a solicita ca W3 Marketing să-și îndeplinească alte obligații ce pot să derive din contract sau să solicite daune-interese. Pentru toate facturile emise, Garanti Prest a întârziat cu plățile și această împrejurare conducând la întârzierea în livrarea aplicației.
Ce hotărâre a luat instanța
Potrivit portalului instanțelor de judecată, în dosarul cu indicativul 23276/212/2020, aflat pe rolul secției civile a Judecătoriei Constanța încă din octombrie 2020, după nu mai puțin de 24 de amânări, pe data de 18.06.2024, magistrații au admis în parte cererea formulată de Garanti Prest.
Astfel, în loc de suma cerută de Garanti Prest, de aproape 20.000 de euro (97.189,75 lei), potrivit soluției instanței, ar primi doar 24.422,93 de lei (4.908,00 euro) din partea societății reclamate. Pe deasupra, ar mai avea de plată cheltuieli de judecată de 11.500 lei, suma de 1.500 lei reprezentând jumătate din onorariul expertului judiciar și suma de 10.000 lei reprezentând onorariu de avocat redus. Pe scurt, Garanti Prest, în urma acestui proces, ar rămâne cu puțin peste 1.400 de lei.
MINUTA
Soluția pe scurt: Admite în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta-pârâtă *** în contradictoriu cu pârâta-reclamantă ***. Obligă pârâta la plata către reclamantă a sumei de 24.422,93 lei, cu titlu de despăgubiri. Respinge în rest cererea de chemare în judecată, ca neîntemeiată. Respinge cererea reconvențională formulată de pârâta-reclamantă *** în contradictoriu cu reclamanta-pârâtă ***, ca neîntemeiată. Obligă pârâta-reclamantă la plata în favoarea reclamantei-pârâte a cheltuielilor de judecată în cuantum total de 8.776,14 lei, suma de 1.326,14 lei reprezentând taxa judiciară de timbru aferentă pretențiilor admise, suma de 1.500 lei reprezentând jumătate din onorariul expertului judiciar și suma de 5.950 lei reprezentând onorariu de avocat. Obligă reclamanta-pârâtă la plata în favoarea pârâtei-reclamante a cheltuielilor de judecată în cuantum de 11.500 lei, suma de 1.500 lei reprezentând jumătate din onorariul expertului judiciar și suma de 10.000 lei reprezentând onorariu de avocat redus. Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicare. Cererea de apel se depune la Judecătoria Constanţa, sub sancțiunea nulității. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei astăzi, 18.06.2024.
Document: Hotarâre 6760/2024 18.06.2024
Potrivit surselor noastre, cazul s-a aflat în atenția completului de judecată prezidat de judecătorul Oana Răducan.
În secțiune Documente poate fi parcursă în integralitate Hotărârea nr. 6760/2024, din 18.06.2024, pronunțată de Judecătoria Constanța.
Soluția a fost atacată cu apel de către reclamant, iar dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Constanța pe data de 10 decembrie 2024.
Deocamdată, nu a fost stabilit termen de judecată, dosarul urmând să fie repartizat aleatoriu unui complet de judecată.
Despre Garanti Prest SRL
Societatea a fost înființată în anul 2008, are sediul social în Cosntanța, pe strada Labirint nr. 43 și are ca obiect de activitate comerțul cu ridicata al materialului lemnos și al materialelor de construcții și echipamentelor sanitare.
Societatea are puncte de lucru în Dolj, Brașov, Constanța, Ilfov, Iași și Cluj.
Potrivit termene.ro, cei doi asociați și administratori ai firmei sunt Ozkan Ramona și Ozkan Senol.
Societatea figurează cu 6 contracte câștigate prin achiziții directe cu orașul Eforie, Institutul Național De Cercetare - Dezvoltare Pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă - Insemex Petroșani, Ministerul Apărării - Unitatea Militară 02154 Constanța, Primăria Orașului Buftea, U.M. 0461 București și alții. De asemenea, firma Garanti Prest, în anul 2018, a câștigat și o achiziție publică organizată de Regia Autonoma a Domeniului Public Cluj-Napoca.
În anul fiscal 2023, societatea a declarat o cifră de afaceri de 26.722.382 lei și un profit de 4.547.967, cu un număr mediu de 41 de angajați.
Despre W3 MARKETING TECHNOLOGY SRL
Societatea W3 MARKETING TECHNOLOGY SRL a fost fondată în anul 2012 și are sediul social pe Strada Mircea cel Bătrân nr. 152 Bis, din Constanța, având ca obiect de activitate Activități ale agențiilor de publicitate.
Potrivit Termene.ro, acționari în firmă sunt Bocai Mihai Cristian (75%), Bocai Monica (15%) și Hagi-Calil Elif (10%).
Ca administrator al firmei figurează Bocai Mihai Cristian. Acesta mai deține calitățile de asociat și administrator în firmele SEA LIFE SRL, DEDIC WORLS SRL, VAB CAPITAL SRL, dar și de reprezentant asociat persoană juridică în TECHINFLUENCE SRL.
La rândul său, Bocai Monica figurează ca asociat și administrator în TECHINFLUENCE SRL și ca asociat în VAB CAPITAL SRL.
Societatea W3 MARKETING TECHNOLOGY SRL figurează cu 46 de contracte câștigate prin achiziții directe din partea Serviciul Public de Impozite, Taxe și alte Venituri ale Bugetului Local, Centrul Național de Sănătate Mintală și Municipiul Constanța.
În anul fiscal 2023, societatea a raportat o cifră de afaceri de 12.380.125 lei și un profit de 1.488.981 lei, cu un număr mediu de 31 de angajați.
Surse de documentare: Portalul instanțelor de judecată, ReJust.ro și Termene.ro.
PRECIZĂRI:
În urma solicitării cu numărul R1846/23.09.2024, formulată în baza Legii nr. 544/2021 privind liberul acces la informații de interes public, componența nominală a completurilor de judecată din cadrul Judecătoriei Constanța pentru anul 2024 ne-a fost pusă la dispoziție de instanță prin răspunsul nr. R1865/07.10.2024.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
O firmă din portofoliul lui Gabriel Comănescu ar putea intra în insolvență. Termen azi, la Tribunalul Constanța
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii