Plecări masive din sistem Foști magistrați din Constanța, în căutarea dreptății, în instanță!
Plecări masive din sistem: Foști magistrați din Constanța, în căutarea dreptății, în instanță!
06 Jan, 2023 00:00
ZIUA de Constanta
2887
Marime text
- Șapte judecători ai Curții de Apel Constanța s-au pensionat în 2022, acestora alăturându-li-se nouă magistrați ai Tribunalului Constanța.
- Din rândul procurorilor constănțeni, sistemul a pierdut doi inspectori judiciari, un procuror general adjunct al Dobrogei, șefi din Parchetul Curții de Apel, șefi ai DIICOT, șefi ai Parchetului Judecătoriei Mangalia, dar și pe alți magistrați.
- Fenomenul a fost unul înregistrat la nivel național, Secția pentru Procurori, respectiv Secția pentru Judecători a CSM fiind efectiv „bombardate“ cu solicitări de părăsire a sistemului prin pensionare, iar sistemul, la rândul său, pierzând astfel mulți profesioniști.
- În paralel, este de precizat că, ulterior pensionării, unii dintre magistrații constănțeni au deschis acțiuni în instanță.
- Date fiind schimbările din domeniul pensiilor adoptate la finele anului 2022, surse avizate susțin că este foarte probabil ca, în perioada următoare, să existe un val de procese deschise în instanță de către persoanele care se consideră nedreptățite la calcularea pensiei.
Așa cum am precizat anterior, fenomenul a fost unul înregistrat la nivel național, Secția pentru Procurori, respectiv Secția pentru Judecători a CSM fiind efectiv „bombardate“ cu solicitări de părăsire a sistemului prin pensionare, iar sistemul, la rândul său, pierzând astfel mulți profesioniști.
O evidență dată publicității ieri de către Consiliul Superior al Magistraturii și valabilă la data de 1 ianuarie 2023 arată că, la nivelul Curții de Apel Constanța sunt vacante șapte posturi de judecător, printre care cel de președinte al Secției Penale și pentru cauze cu minori și de familie, iar la Tribunalul Constanța sunt 15 posturi vacante, printre care cel de președinte al instanței și președinte al Secției Penale.
Plecările din instanțe
La Constanța, pensionările masive de până acum au inclus, dintre judecători, pe magistratul Beatrice Mariș, fost președinte al Secției a II-a Civile a Curții de Apel Constanța, ulterior judecător al Curții Supreme, dar și mai mulți judecători ai Curții de Apel Constanța.
Printre judecătorii de la Curte care au părăsit sistemul în 2022, prin pensionare, se numără fostul președinte al Curții, magistratul Nicolae Stanciu, dar și magistrații Augustina Livia Nistor, Mihaela Virginia Ganea, Luminița Marinela Dan, Carmen Duță, Laura Smarandi sau Iulia Cezara Suciu.
Totodată, Tribunalul Constanța a fost atins, la rândul său, de valul pensionărilor din justiție.
Chiar președintele Tribunalului, magistratul Cristina Ramona Duță, alături de vicepreședintele Cristina Mihaela Grădinariu au primit decretele semnate de Președintele României, privind eliberarea din funcție, prin pensionare.
De asemenea, s-au mai pensionat fostul președinte al instanței, magistratul Teodor Viorel Gheorghe, fostul vicepreședinte, magistratul Dumitru Radu Comșa, președintele Secției I Civile a instanței, magistratul Ramona Izabela Spînoche, președintele Secției Penale, magistratul Lucian Lică, următorul președinte delegat al Secției Penale, magistratul Denis Gabriela Ghervase, precum și magistrații Monica Laura Tănase și Mihaela Olimpia Vlășceanu.
Plecările din parchete
La rândul lor, și sistemul acuzatorilor din Constanța și-a subțiat rândurile ca urmare a pensionărilor din anul precedent.
Magistratul Adina Florea, fost procuror șef al Parchetului Tribunalului Constanța, fost procuror general al Dobrogei și procuror-șef adjunct al Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, ulterior inspector judiciar, a părăsit sistemul spre finele anului trecut.
Colegul său de structură, magistratul Silviu Vasile Ciociu, i-a urmat exemplul.
DIICOT Constanța, unul dintre cele mai puternice servicii teritoriale anti-mafia din țară, a rămas fără șeful său, magistratul Paul Ardeleanu, procurorul care, printre altele, a instrumentat și cazul crimelor în serie care au îngrozit Constanța și întreaga țară, spre finele anului 2010.
Magistratul Beatrice Silvia Șișman, fost procuror șef al DNA Constanța, ulterior procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, a părăsit, de asemenea, sistemul, alături de colegii săi de parchet, magistratul Violeta Julieta Păun, procurorul șef al Secției Judiciar din cadrul PCA, fost procuror DNA Constanța, fost adjunct al Parchetului Judecătoriei Constanța, dar și procurorul Dragomir Ianuș.
Pensionările au ajuns și la Mangalia, unde magistratul Gabriela Rugea, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Mangalia, dar și colega sa, magistratul Laura Angel Cornea, au părăsit sistemul.
Aceștia sunt doar câțiva dintre magistrații care au plecat din sistemul juridic, în ultimele luni.
Acțiuni în instanță
În paralel, este de precizat că, ulterior pensionării, unii dintre magistrații constănțeni au deschis acțiuni în instanță, printre aceștia numărându-se magistrații Beatrice Mariș, Maria Uzună, Iulia Cosac Cărbune, ori Violeta Julieta Păun, dar și alții.
Încă nu au fost stabilite datele primelor înfățișări în procese, iar deciziile pe care le va pronunța Tribunalul Constanța vor putea fi atacate la instanța superioară.
În plus, date fiind schimbările din domeniul pensiilor adoptate la finele anului 2022, surse avizate susțin că este foarte probabil ca, în perioada următoare, să existe un val de procese deschise în instanță de către persoanele care se consideră nedreptățite la calcularea pensiei.
Surse documentare: Consiliul Superior al Magistraturii, Portalul Instanțelor de Judecată
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
CSM caută șefi pentru justiția din Constanța! Care sunt posturile vacante
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii