Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:20 17 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Polițist din Constanța, la un pas de a primi 10.000 de euro, daune morale! Apelul, amânat

ro

12 Nov, 2023 17:00 1262 Marime text
Foto cu rol ilustrativ
  • Alături de cei 10.000 de euro, polițistul ar urma să primească și 13.628 de lei, daune materiale.
  • Daunele ar urma să fie achitate pentru că omul legii a fost trimis în judecată și arestat preventiv într-un dosar penal care a fost clasat, după ce judecătorii excluseseră toate interceptările SRI din anchetă.
  • Instanța de apel va relua discuțiile în proces la data de 20 noiembrie 2023, între timp fiind emisă adresă către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța.
Curtea de Apel va relua la finele lunii noiembrie 2023 judecarea apelului în care un polițist din Constanța a primit o hotărâre favorabile de la Tribunal, urmând să primească 10.000 de euro daune morale de la Statul Român.
 
Alături de cei 10.000 de euro, polițistul ar urma să primească și 13.628 de lei, daune materiale.
 
Daunele ar urma să fie achitate pentru că omul legii a fost trimis în judecată și arestat preventiv într-un dosar penal care a fost clasat, după ce judecătorii excluseseră toate interceptările SRI din anchetă.
 
Instanța de apel va relua discuțiile în proces la data de 20 noiembrie 2023, între timp fiind emisă adresă către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța.
 
În primă instanță, Tribunalul Constanța a admis în parte cererea de chemare în judecată formulată de avocații polițistului și a obligat Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice să îi achite acestuia suma de „10.000 euro la cursul BNR de la data plăţii, cu titlu de daune morale“, dar și suma de „13.628 lei, cu titlu de daune materiale“.
 
Decizia primei instanțe a fost atacată în apel chiar de către polițist, care solicitase inițial să primească 100.000 de euro daune morale.
 
Dosarul privind daunele are indicativul cu numărul unic 8160/118/2022, apelant-reclamant este Cadîr Demirel, agent de poliție de frontieră, iar intimat-pârât este Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice.
 
Omul legii fusese trimis în judecată în ancheta penală care a zguduit sistemul polițienesc în 2016.

 
Cazul penal a fost trimis în instanță cu un număr de 39 de inculpați, printre care se numărau polițiști din cadrul Serviciului de Poliție Transporturi Maritime Constanța, Garda de Coastă, Secția 5 Poliție din Inspectoratul de Poliție al Județului Constanța, dar și din Secția Regională de Poliție Transporturi Constanța.
 
În rechizitoriul prin care se anunța trimiterea în judecată a polițiștilor, procurorii îi acuzau pe polițiști că ar fi sprijinit mai multe persoane care furau diverse produse din trenurile aflate în Portul Constanţa.
 
Interceptările SRI
 
În martie 2022, însă, Tribunalul Constanța a admis cererile și excepțiile invocate în cauză de polițiștii acuzați, care vizau incompatibilitatea procurorului care a instrumentat dosarul de urmărire penală și a întocmit rechizitoriul în cauză.
 

Mai mult, au fost admise și cererile și excepțiile care vizau interceptările efectuate de Serviciul Român de Informații.
 
Pe cale de consecință, instanța a constatat nulitatea tuturor actelor de urmărire penală efectuate în cauză începând cu data de 11.01.2012, a tuturor mijloacelor de probă rezultate din interceptările efectuate de Serviciul Român de Informaţii, inclusiv anterior datei de 11.01.2012, precum şi a rechizitoriului prin care a fost sesizat judecătorul de cameră preliminară în prezenta cauză.
 
Decizia Tribunalului a fost menținută de Curtea de Apel Constanța prin respingerea contestației procurorilor.
 
Cerere de acordare a daunelor
 
În cererea de acordare a daunelor morale adresată de Cadîr Demirel instanței, menționată în Hotărârea 1325/2023 a Tribunalului Constanța, polițistul a arătat că instanța a eliminat astfel toate probele din dosarul penal, cu excepția denunțului.
 
Ca urmare a acestei decizii, a arătat polițistul, pe 16 august 2022, Parchetul Curții de Apel Constanța a dispus clasarea dosarului, pe motiv că nu există probe că persoanele vizate ar fi săvârșit faptele penale reclamate.
 
În cererea de acordare a daunelor morale, omul legii a susținut că în cursul urmăririi penale, a fost reținut și arestat preventiv timp de circa două luni și a arătat că, în contextul dosarului penal care a fost clasat în cele din urmă, i-au fost lezate imaginea, onoarea și demnitatea, iar raporturile de serviciu i-au fost modificate prin punerea la dispoziție.
 
Pentru repararea prejudiciilor pe care le-a suferit ca urmare a erorilor judiciare comise în cazul său, polițistul a solicitat 100.000 de euro daune morale și 13.628 de lei cheltuieli de judecată efectuate în procesul penal.
 
Tribunalul Constanța a admis în parte cererea polițistului și a decis acordarea unei sume de 10.000 de euro cu titlul de daune morale.
 
Caracterul „nedrept (iar nu nelegal) al arestării preventive“
 
În motivarea deciziei, judecătorii au arătat că „din analiza coroborată a probelor administrate, pornind de la constatarea caracterului nedrept (iar nu nelegal) al arestării preventive dispuse în cadrul unui proces penal finalizat printr-o soluţie de achitare, care prin ea însăşi este de natură a realiza o reparaţie a prejudiciului rezultat din încălcarea dreptului la libertate individuală, cu aplicarea tuturor criteriilor de cuantificare anterior expuse şi având în vedere soluţionarea în echitate a cauzei, care nu trebuie să constituie pentru reclamant un prilej de îmbogăţire fără just temei, instanţa apreciază că o reparaţie justă a daunelor nepatrimoniale suferite de reclamant, în baza celor anterior expuse, se ridică la suma de 10.000 euro“.
 
De asemenea, judecătorii au dispus și obligarea statului să-i achite polițistului cheltuielile cu procesul penal.
 
„În ceea ce priveşte daunele materiale pretinse“, au spus judecătorii, „instanţa constată că s-a realizat proba acestora prin depunerea la dosarul cauzei a contractelor (...), iar împrejurarea că acesta nu a depus toate chitanţele ce atestă plata nu prezintă relevanţă în cauză, întrucât obligaţia rezultă din respectivele contracte, deci creanţa este certă, lichidă şi exigibilă“.
 
În aceste condiții, „instanţa va admite în parte cererea şi va obliga pârâtul la plata către reclamant  a sumei de 10.000 euro la cursul BNR de la data plăţii, cu titlu de daune morale, şi va obliga pârâtul la plata către reclamant a sumei de 13.628 lei, cu titlu de daune materiale.
 
Acum, rămâne de văzut care va fi decizia Curții de Apel Constanța.
 
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței – www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Toate interceptările SRI din dosarul care a zguduit, în 2016, sistemul polițienesc din Constanța, excluse
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii