Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:10 22 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Polițiști locali din București, trimiși în judecată de DNA într-un dosar de mită! Vezi declarațiile de avere ale inculpaților (DOCUMENTE)

ro

22 Aug, 2024 11:54 268 Marime text
Foto ilustrativă - Sursa: ZIUA de Constanța

Trei polițiști locali din Sectorul 1 București au fost trimiși în judecată, în stare de arest preventiv precum și arest la domiciliu, de către Direcția Națională Anticorupție, într-un dosar în care sunt acuzați că ar fi primit mită.
 
Ce acuzații le aduce DNA
 
În continuarea comunicatelor nr. 556/VIII/3 din 04 iunie 2024 și nr. 560/VIII/3 din 05 iunie 2024, vă aducem la cunoștință faptul că procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, Secția de Combatere a Corupției, au dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv, respectiv, arest la domiciliu, a inculpaților:

VOINEA DRAGOȘ-GEORGE, polițist local în cadrul Poliției Locale Sector 1, șef al Compartimentului Control Activități Comerciale din Direcția Control Urban, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

- luare de mită în formă continuată (cinci acte materiale),
- complicitate la infracțiunea de fals intelectual.

AVRAM MARINA-ROXANA, polițist local în cadrul Poliției Locale Sector 1 - Direcția Control Urban - Compartimentul Control Activități Comerciale, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

- luare de mită în formă continuată (șapte acte materiale),
- trafic de influență în formă continuată (două acte materiale),
- fals intelectual în formă continuată (două acte materiale),
- divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice (5 infracțiuni),
- instigare la infracțiunea de acces ilegal la un sistem informatic,
- instigare la infracțiunea de divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice.

IORDACHE FLORENTINA, polițist local în cadrul Poliției Locale Sector 1 - Direcția Control Urban - Compartimentul Control Activități Comerciale, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

- luare de mită în formă continuată (cinci acte materiale),
- trafic de influență în formă continuată (două acte materiale).
- fals intelectual în formă continuată (două acte materiale).
 
Faptele cuprinse în actul de sesizare


În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2022 – 2024, cu ocazia unor controale, cei trei inculpați ar fi pretins și primit, direct sau prin persoane interpuse, de la reprezentanții mai multor persoane juridice, care își desfășoară activitatea în domeniul alimentației publice, sume de bani cuprinse între 1.000 euro și 14.000 euro în legătură cu îndeplinirea sau în legătură cu neîndeplinirea atribuțiilor lor de serviciu, respectiv pentru a dispune confiscarea unor sume de bani mai mici decât sumele de bani încasate ilicit de persoanele juridice în perioada în care au avut suspendată activitatea comercială și/sau pentru a nu aplica persoanelor juridice sancțiuni contravenționale pentru lipsa autorizației de funcționare.

Pentru a putea să aplice sancțiuni mai blânde, inculpatele Avram Marina-Roxana și Iordache Florentina, ar fi întocmit note de constatare a controalelor și procese-verbale în care au fost consemnate, în mod fals, venituri mai mici față de cele reale încasate ilegal de societățile controlate în perioada de suspendare a activității.

De asemenea, în schimbul sumei de 6.000 euro, cele două polițiste locale și-ar fi traficat influența pe care au lăsat să se creadă că o au pentru a determina un ofițer de poliție să efectueze cercetări în scopul obținerii unei soluții favorabile față de o societate comercială.
În plus, în rechizitoriul întocmit de procurori se arată și că inculpata Avram Marina-Roxana, la solicitarea unui alt polițist local, Mânzu Florin-Georgian, ar fi apelat la mama sa, angajată a unei companii de telefonie mobilă, pentru a obține istoricul apelurilor telefonice și datele de trafic ale iubitei acestuia.

De asemenea, inculpații Avram Marina-Roxana și Mânzu Florin-Georgian ar fi divulgat, în mod repetat, informații nepublice constând în data efectuării unor controale de către polițiști locali la persoane juridice care își desfășoară activitatea în Sectorul 1.

În cauză a fost dispusă măsura sechestrului asigurător asupra unor bunuri mobile și imobile și asupra unor sume de bani ridicate cu ocazia perchezițiilor de la domiciliile inculpaților.

Anterior, pe parcursul urmăririi penale, s-au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu cinci inculpați, după cum urmează:

1. cu inculpatul MÂNZU FLORIN-GEORGIAN, polițist local în cadrul Poliției locale Sector 1, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice (3 infracțiuni), complicitate la instigare la infracțiunea de acces ilegal la un sistem informatic, instigare la infracțiunea de divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice.
În prezența apărătorului ales, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, a acceptat încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și a fost de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, respectiv 6 luni închisoare cu suspendare pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea unor drepturi pe o durată de 2 ani (între care și dreptul de a fi polițist local).

2. cu inculpata P.A., persoană fizică fără calitate specială, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de acces ilegal la un sistem informatic și divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice.
În prezența apărătorului ales, inculpata a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, a acceptat încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și a fost de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, respectiv 5 luni închisoare cu suspendare pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea unor drepturi pe o durată de 2 ani (între care și dreptul de a ocupa funcția de telefonist-șef/șef tură la o companie de telefonie).

3. cu inculpații C.T., N.B.G. și C.C.M., în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de dare de mită.
În prezența apărătorilor aleși, inculpații au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, au acceptat încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și au fost de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, respectiv un an și 4 luni închisoare cu suspendare pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea unor drepturi pe o durată de 2 ani.

Toți cei 5 inculpați care au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției au fost obligați la prestarea unei munci neremunerate, în folosul comunității, pe câte o perioadă de 60 de zile.

Dosarele de urmărire penală privind pe cei 3 (trei) inculpați împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise spre judecare Tribunalului București cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție“.
 
Averile polițiștilor locali
 
Polițistul local Avram Marina-Roxana, conform declarației de avere, completată pe data de 29.05.2024, a declarat un autoturism marca BMW fabricat în 2016, dobândit prin contract de vânzare-cumpărare. De asemenea, aceasta a menționat că în ultimele 12 luni a vândut un alt autoturism, contra sumei de 6.800 de euro.
 
La categoria „Datorii”, Avram Marina-Roxana a menționat că a făcut, în anul 2023, un credit în valoare de 134.000 de lei la Alpha Bank.
 
La venituri, aceasta a declarat un salariu de 78.230 lei din partea Poliției Locale a Sectorului 1, București. De asemenea, aceasta a menționat și salariul soțului său, Avram Ninel, de 43.200 de lei, încasat de la Brands International SRL, din Chiajna, precum și alocația celor doi copii, de 3072 lei fiecare.
 
Polițistul local Voinea Dragoș-George, conform declarației de avere, completată pe data de 09.05.2024, deține un autoturism marca Toyota, fabricat în 2023, dobândit prin contract de vânzare-cumpărare și a menționat că în ultimele 12 luni a vândut un apartament contra sumei de 385.000 de euro.
 
La categoria „Active financiare”, acesta a declarat un cont curent deschis la Banca Transilvania în 2023, în care deține suma de 230.000 de lei.
 
La rubrica „Datorii”, acesta a menționat un credit efectuat la BCR în anul 2023, în cuantum de 78.724 lei.
 
Voinea Dragoș-George a declarat la venituri un salariu de 94.583 lei încasat de la Poliția Locală a Sectorului 1, București.
 
Polițistul local Iordache Florentina, potrivit declarației de avere completate la data de 29.05.2024, deține trei apartamente în localitata Otopeni, județul Ilfov: primul în suprafață de 120mp, dobândit în anul 1992; și alte două apartamente, fiecare în suprafață de 100mp, unul dobândit în 2012 și altul, în 2021. Toate apartamentele au fost dobândite prin act de vânzare-cumpărare.
 
La categoria „Conturi și depozite bancare”, Iordache Florentina a declarat un cont curent deschis în 2016 la banca BCR Otopeni (50.000 de lei), precum și un cont deschis în 2023 la banca BRD Calea Griviței (200.000 de lei).
 
La rubrica venituri, aceasta a declarat un salariu de 58.528, încasat de la la Poliția Locală a Sectorului 1, București.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
DNA reține trei polițiști locali din București! Oficial de la Anticorupție

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii