Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:46 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pompier versus ISU, pentru plata orelor suplimentare. Ce s-a întâmplat cu dosarul

ro

27 Apr, 2020 00:00 1895 Marime text

Magistrații Curții de Apel Constanța au decis să preschimbe termenul de judecată în procesul în care un pompier dobrogean a obținut în primă instanță obligarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență Delta la achitarea orelor suplimentare efectuate.

Programat inițial să se desfășoară pe data de 29 aprilie, procesul a primit un nou termen la data de 27 mai, în contextul epidemiei de Coronavirus ce afectează inclusiv activitatea instanțelor de judecată.
De menționat că, deși dosarul a ajuns pe rolul Curții de Apel Constanța încă din toamna trecută, până în prezent dosarul nu a fost deschis propriu-zis niciodată până la acest moment, în luna februarie cazul fiind amânat automat pentru luna aprilie, pe fondul protestelor desfășurate la nivelul instanțelor din cauza eliminării pensiilor de serviciu.
La momentul respectiv, judecătorii au fixat ca termen data de 29 aprilie, însă, așa cum am menționat, și această dată a fost preschimbată, din cauza epidemiei de SARS-Cov-2 și a stării de urgență ce afectează mersul dosarelor în instanță.
În această situație, rămâne de văzut dacă la data de 27 mai dosarul va putea fi deschis de judecătorii constănțeni.

ISU a făcut recurs


Amintim că subofițerul dăduse în judecată Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, dar și Inspectoratul pentru Situații de Urgență Delta.
Dosarul a ajuns pe rolul instanței constănțene după ce reprezentanții ISU s-au arătat nemulțumiți de hotărârea pronunțată de instanța de fond, prin care i se dădea dreptate pompierului.

În primă instanță, Tribunalul Tulcea hotărâse ca Inspectoratul pentru Situații de Urgență să fie obligat la plata sumei de 6.091 de lei, reprezentând „diferență de venit brut neîncasat“ pentru perioada reclamată.
Ar mai fi de spus că, pe parcursul judecării procesului în primă instanță, a fost efectuată o expertiză contabilă menită să stabilească exact suma ce i se cuvine pompierului pentru orele suplimentare lucrate și neremunerate.
Nu au fost luate în calcul orele suplimentare din timpul săptămânii, întrucât, în cazul personalului militar, legea prevede că se acordă drepturi bănești doar pentru orele suplimentare efectuate în zilele de repaus săptămânal, sărbători legale și în celelalte zile în care în mod normal nu se lucrează.
La rândul său, inspectoratul a argumentat faptul că, în cazul pompierului reclamant, 1.008 ore libere i-au fost acordate pentru completarea orelor suplimentare, însă judecătorii nu au primit acest argument. Concret, legat de acest aspect, instanța a stabilit că, potrivit expertizei efectuate în cauză, „336 ore în anul (...) și 632 ore în anul (...) trebuiau acordate ca ture libere pentru respectarea Directivei Europene 88/2003 (...) și nu pentru compensarea orelor suplimentare“.


Citește și:

Un pompier a obligat inspectoratul să-i achite peste 500 de ore suplimentare. Decizia, contestată de ISU
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii